Societatea Electrocentrale Craiova SA a publicat anuntul de participare pentru atribuirea contractului de proiectare si executie a unei noi centrale termoelectrice, la Craiova, alimentata cu gaz. Proiectul, cu o valoare de aproape 200 de milioane de euro, este finantat prin PNRR si presupune realizarea, in urmatorii doi ani, a unei centrale in cogenerare de 295 MW, care va functiona cu gaze naturale si va inlocui actualele grupuri ale CET II, ce functioneaza cu carbune. "Noua centrala va respecta toate standardele de mediu si va rezolva problema poluarii din partea de nord a Craiovei", a transmis primarul Lia Olguta Vasilescu.
Conform documentatiei proiectului, noua sursa in ciclu combinat in cogenerare de inalta eficienta pe gaze naturale va avea instalata o capacitate minima de 295 MWe si va putea produce in cogenerare de inalta eficienta 256 MWt. Capacitatea va fi generata de minimum 2/ maximum 3 turbine cu gaze identice (TG), minimum 2/ maximum 3 cazane recuperatoare (CR) cu recuperarea caldurii sub forma de abur si de o turbina cu abur (TA) cu condensatie si prize de termoficare, proiectata si dimensionata in stransa corelare cu caracteristicile si numarul turbinelor de gaz, pentru a asigura realizarea indicatorilor de performanta, parametrii si obiectivele impuse.
"Antreprenorul si proiectantul sau vor lua in considerare toate constructiile, retelele de utilitati, adaptarile si instalatiile auxiliare noi necesare pentru functionarea instalatiilor de baza (TG, TA, CR)", se precizeaza in Caietul de sarcini.
Pe amplasament exista deja doua cazane de abur BOSCH tip Universal ZFR-X (50t/h fiecare) cu functionare pe gaze naturale, care, in noua configuratie, vor fi utilizate ca backup si/ sau sursa de varf. Antreprenorul si proiectantul vor trebui sa integreze aceste surse in proiectul noii centrale.
Pentru functionarea noului obiectiv energetic, sunt necesare, de asemenea, lucrari de reabilitare, inlocuire si modernizare a unor instalatii si echipamente tehnologice existente, atat in incinta SE Craiova SA, cat si in incinta actualei termocentrale SE Isalnita.
Pentru a participa la licitatie, ofertantii trebuie sa fi obtinut o cifra de afaceri medie de minimum 1,61 miliarde lei in ultimii trei ani financiari (2021-2023). Termenul-limita pentru depunerea ofertelor sau a cererilor de participare este stabilit la data de 15 aprilie 2024, ora 15:00.
In procesul de proiectare si constructie, Ciga Energy Epic, companie membra a holdingului RomCapital Invest (RCI), va asigura servicii de consultanta de tip Owner’s Engineer. Intregul consortiul creat pentru supervizarea acestui proiect include companiile Ciga Energy Epic SA (partener principal), RomCapital Invest SA, SS&A Power Consultancy AG, SS&A Power Consultancy doo si Compania de Consultanta in Energie si Mediu SA (ca subcontractant).