RO EN
The cart is empty

Imprumut BDCE de 216 milioane euro pentru sustinere reabilitare cladiri culturale

Memorandumul privind nota mandat de negociere a acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei in valoare de 216 milioane euro pentru sustinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit si modernizarea unor cladiri culturale din Romania a fost aprobat de Guvern.
‚‚De la inceputul mandatului, initierea unui nou Acord-Cadru de imprumut intre Romania si BDCE pentru sustinerea proiectului privind reabilitarea patrimoniului construit si modernizarea unor cladiri culturale din Romania a reprezentant o prioritate. Primul pas important a avut loc in noiembrie 2020 prin memorandumul aprobat de guvern pentru inaintarea cererii de imprumut, iar cel de-al doilea a avut loc prin aprobarea memorandumului pentru inceperea negocierii efective a acordului de imprumut, in baza aprobarii Consiliului de Administratie BDCE a cererii. Investitiile in cultura sunt necesare pentru a sustine antreprenoriatul Romanesc si pentru a crea ecosisteme sanatoase in cadrul comunitatilor locale, pentru a dezvolta si promova cat mai bine Romania. Este o veste buna pentru toti romanii, indiferent de culoarea politica, pentru ca Bucuresti, Suceava, Iasi, Timis, Cluj, Arges si Dolj sunt judetele in care aceste investitii vor atrage un numar si mai mare de vizitatori. Chiar daca Guvernul PNL are atributii limitate, prioritatile noastre raman solutiile care ajuta efectiv romanii’,’ a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
Consiliul de Administratie al Bancii de Dezvoltare a Consiliului Europei a aprobat, in iunie 2021, cererea de imprumut formulata de catre statul roman in cursul lunii mai 2021, ca urmare a memorandumului aprobat de Guvern in sedinta din 18 noiembrie 2020.
Propunerile Ministerului Culturii cuprinse in proiectul Acordului-Cadru sunt realizarea a 8 obiective de investitii:
A. consolidarea, restaurarea si modernizarea a 6 cladiri monumente istorice:
- Muzeul National de Istorie a Romaniei;
- Teatrul National si Opera Romana - Cluj-Napoca;
- Fosta garnizoana militara a Timisoarei in scopul functionarii viitorului Muzeu National al Revolutiei Anticomuniste;
- Asezamintele „Ion I.C. Bratianu” din Bucuresti, sediu al Serviciului Colectii Speciale al Bibliotecii Nationale a Romaniei;
- Vila si domeniul „Florica” de la Stefanesti - jud. Arges, date recent in folosinta Muzeului National „Bratianu”;
- Conacul „Varnav Liteanu” de la Liteni - jud. Suceava, donat in 2020 de dl. Johannes Sturdza Statului Roman.
B. Refacerea si modernizarea cladirii Teatrului National „Marin Sorescu” Craiova
C. Construirea unui sediu propriu pentru Opera Nationala Romana – Iasi.
Sprijinul financiar al BDCE reprezinta 80% din suma totala necesara pentru investitii, costul total net al proiectului fiind estimat la cca. 270 mil. Euro, cu o perioada de implementare de 7 ani.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter