RO EN
The cart is empty

GUVERN: S-au alocat 600 milioane de euro pentru continuarea proiectelor UE

Dupa sedinta extraordinara a Guvernului, din data de 4 august a.c., primul-ministru Emil Boc a anuntat aprobarea, de catre Executiv, a unei alocari temporare de la trezorerie a sumei de aproximativ 600 milioane de euro pentru asigurarea finantarii in continuare a programelor si proiectelor europene pana la reluarea platilor de catre UE, se arata intr-un comunicat al autoritatilor centrale. De asemenea, s-a reglementat, in conformitate cu solicitarile Comisiei Europene, partajarea atributiilor intre diversele autoritati care gestioneaza fonduri UE, stabilindu-se ca responsabilitatea globala in gestionarea si implementarea proiectelor cu finantare europeana le revine autoritatilor de management. "Initial, am decis in mod voluntar sa stopam temporar trimiterea de plati catre UE pana la verificarea licitatiilor aflate in derulare si pentru ca proiectele de infrastructura sa nu fie oprite. Totusi, proiectele europene trebuie sa fie implementate in continuare si am asigurat resursele financiare necesare, in paralel derulandu-se controalele de specialitate la autoritatile de management cu privire la corectitudinea licitatiilor. In concluzie, avem resurse financiare asigurate pentru continuarea finantarii proiectelor europene, in suma de circa 600 de milioane de euro, iar in urma verificarilor pe care autoritatile de management de la diverse ministere le efectueaza se vor aplica corectii financiare acolo unde nu s-a respectat procedura legala de licitatie", a declarat seful Executivului.
Cele mai multe fonduri, atribuite MDRT
Prezent la consfatuire, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a precizat, la randul sau, ca alocarea temporara de aproximativ 600 de milioane de euro, aprobata de Guvern va fi repartizata catre: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) - 980 milioane de lei, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMPS) - 405 milioane de lei, Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) - 333 milioane de lei, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) - 280 milioane de lei, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) - 246 milioane de lei, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) - 45 milioane de lei si Secretariatul General al Guvernului - 19 milioane de lei. "Sumele disponibile vor fi folosite si pentru platile aferente documentelor depuse deja la Autoritatea de Certificare a Platilor, precum si pentru cele care vor fi prezentate pana la 30 septembrie a.c., urmand ca toate cererile de plata sa fie inaintate dupa aceasta data Comisiei Europene, iar banii sa se reintoarca pana la sfarsitul lunii decembrie. Pe masura ce autoritatile de management depun documentele, Autoritatea de Certificare a Platilor va verifica si va efectua platile", a subliniat Gheorghe Ialomitianu. In ceea ce priveste verificarile suplimentare ale achizitiilor publice efectuate de catre autoritatile de management, acestea se vor desfasura conform unui calendar stabilit de fiecare autoritate de management in parte, urmand ca ministrii de resort sa prezinte public rezultatele acestor controale. Termenul asumat de autoritatile romane pentru corectarea deficientelor semnalate de catre auditorii Comisiei Europene expira la jumatatea lunii septembrie a.c., iar in acest sens, seful Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, Catalin Vatafu, a explicat ca la inceputul lunii octombrie Guvernul spera sa restabileasca "increderea Comisiei Europene in mecanismul de verificare si control al implementarii fondurilor structurale, la nivel national si, in acest sens, sa fie reluate si rambursarile de catre Comisia Europeana a platilor solicitate spre decont”. Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter