RO EN
The cart is empty

Contract de 37 milioane euro pentru modernizarea echipamentelor la CET Oradea

Primarul Florin Birta a semnat  contractul de proiectare si executie pentru inlocuirea grupului energetic 1 existent cu un grup energetic modern. Astfel, municipiul Oradea si-a asumat decizia de a continua investitiile pentru aducerea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica la un nivel calitativ superior, vizand totodata imbunatatirea serviciului public de termoficare oferit consumatorilor.
Contractul a fost semnat cu  asocierea de firme formata din: Loial Impex (lider) - Engul SRO - Moldproiect ASDSRL si are o valoare de 186,18 milioane lei fara TVA.
"Am semnat azi unul dintre cele mai importante contracte pentru Municipiul Oradea, cu siguranta cel mai mare contract de investitii care va fi implementat in acest an”, a declarat primarul Florin Birta.
Investitia denumita „Unitate de productie cogenerare de inalta eficienta pentru inlocuirea blocului 1 existent” consta in prevederea unor solutii noi de producere a energiei termice si electrice, mai putin poluante si eficiente energetic, care sa acopere necesarul de energie termica a sistemului de termoficare din municipiul Oradea.
Proiectul prevede inlocuirea grupului energetic Blocul 1, pus in functiune in anul 1966 (format din cazanul C1 si turbina de abur TA1) din CET Oradea, grup aflat la limita duratei de viata, cu echipamente noi de ultima generatie, respectiv:
  •  un ansamblu format din doua cazane de apa fierbinte (CAF-uri), cu functionare pe gaz natural, avand o capacitate nominala de 50 MWt, care vor produce energie termica, o statie de pompare, o statie electrica de alimentare a celor doua CAF-uri, o statie de pompare cu ajutorul careia agentul termic produs este transportat catre consumatori, dar si sisteme de masurare si contorizare a energiei termice, acestea reprezentand Obiectivul 1 al investitiei.
  • un ansamblu format din patru motoare termice, cu functionare pe gaz natural, de capacitate egala de 7,54 Mwe, pentru producerea energiei electrice si 6,495  MW pentru producerea energiei in cogenerare de inalta eficienta, o statie electrica de evacuare a puterii, avand sisteme de masurare si contorizare energie electrice si termice. Capacitatea totala electrica a ansamblului de patru motoare este de 30,16 MWe, iar capacitatea termica a acestora este de cca. 26 MWt, reprezentand Obiectivul 2 al investitiei.
  • demolarea bateriei de turnuri de racire nr. 2 existenta, in locul careia vor fi amplasate motoarele termice, reprezentand Obiectul 3 al investitiei.
 
Durata de realizare a investitiei este de 18 luni.
Sursele de finantare necesare investitiei sunt asigurate prin accesarea fondurilor disponibile prin Programul „Termoficare”, prin care Guvernul Romaniei participa cu 85% din cheltuielile eligibile, conform ghidului de finantare, diferenta fiind acoperita din bugetul local al PMO, prin fondul Investitii, Inlocuire si Dezvoltare (IID).
Acest proiect are un rol cheie in functionarea Sacet Oradea in conditii de siguranta si este in stransa legatura cu imperativul respectarii legislatiei in materie de mediu si de nevoia de integrare a tehnologiilor moderne si eficiente in sistemul energetic local, in contextul energetic regional si national.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter