RO EN
The cart is empty

CL Oradea a aprobat trei strategii de investitii locale pentru perioada 2021-2027

Consiliul Local Oradea a aprobat cele trei strategii pentru perioada de finantare 2021 - 2027, finalizate de Primaria Oradea prin Directia de Management Proiecte cu Finantare Internationala.
Cele trei documente strategice sunt: Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU), Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) si Planul de Actiuni pentru Energie Durabila si Clima (PAEDC). Acestea au fost supuse atentiei publicului prin organizarea unor dezbateri publice si publicarea lor in consultare publica incepand cu luna august 2021, fiind realizate de catre S.C. F.I.P. Consulting S.R.L. (lider de asociere) si S.C. RomActiv Business Consulting S.R.L., printr-un contract in valoare de 678.000 lei fara TVA.
Elaborarea acestor documente strategice reprezinta principala activitate din cadrul proiectului „Actiuni de Simplificare a Procedurilor Administrative si de Planificare Strategica pentru cetatenii din Municipiul Oradea si Zona Metropolitana", cod SMIS 135973, finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa. Finantarea nerambursabila este de 98%, iar restul de 2% reprezinta contributia proprie.
Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU) include proiectele municipiului Oradea si ale Zonei Metropolitane Oradea pentru perioada de programare 2021 - 2027. SIDU vizeaza dezvoltarea unor proiecte din urmatoarele domenii: mobilitate urbana, educatie, sanatate, eficienta energetica, termoficare, turism, monumente istorice, cultura, spatii verzi, infrastructura de utilitati publice, digitalizare (smart city), infrastructura de sprijinire a mediului de afaceri, precum si alte servicii publice.
Planul de Mobilitate Urbana Durabila are ca scop: dezvoltarea transportului public (achizitia de tramvaie si autobuze, modernizarea si construirea liniilor de tramvai, modernizarea depoului Salca), mobilitatea rutiera si siguranta traficului (pasajele de la Gara si magazinul Crisul, pasaj peste centura in zona Mestesugarilor, pasajul dintre B-dul Decebal si str. Vladimirescu, crearea unor coridoare de mobilitate precum cel din B-dul Decebal), construirea unor poduri si pasarele pietonale (podul din zona hotelului Hilton sau pod pietonal peste Crisul Repede intre str. Sovata si Splaiul Crisanei in zona insulitei de pe Crisul Repede), pietonalizarea si modernizarea unor strazi pietonale din zona centrala (deasupra parcarii din str. Independentei, str. Primariei, Piata Concordiei, modernizare Calea Republicii, Str. Episcop Mihai Pavel, zone pietonale pe malurile Crisului Repede, Parcul Traian, piateta din str. Dunarii) si piste de biciclete si proiecte de bikesharing.
Prin Planul de Actiuni pentru Energie Durabila si Clima se urmareste finantarea proiectelor din domeniul eficientei energetice (reabilitarea termica a peste 200 de blocuri de locuinte si a unor scoli si gradinite), proiecte din domeniul termoficarii, proiecte din domeniul energiilor regenerabile, in special in domeniul geotermal si fotovoltaic, precum si cele de mobilitate. Aceasta strategie are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efecte de sera si incetinirea efectelor schimbarilor climatice.
In domeniul sanatatii, principalul proiect il reprezinta construirea noului spital de boli infectioase din str. Vladeasa, cu o valoare de 128 milioane de euro. Acesta are deja Studiul de fezabilitate finalizat si urmeaza demararea achizitiei de proiectare si executie a lucrarilor.
In ceea ce priveste domeniul educatiei, vor fi reabilitate scoli si gradinite din Oradea, dintre care un proiect prioritar este reprezentat de reabilitarea Colegiului National „Mihai Eminescu". Totodata, se are in vedere construirea unei scoli noi in zona cartierului Nufarul, unitate necesara datorita dezvoltarii zonei respective.
In vederea sprijinirii mediului de afaceri se va realiza centrul intermodal din Calea Borsului, precum si introducerea de utilitati in parcurile industriale nr. 2 si 4, pentru a stimula dezvoltarea unor noi facilitati de productie care sa contribuie la cresterea numarului locurilor de munca si la dezvoltarea economica atat a Oradiei, cat si a judetului Bihor.
Dezvoltarea componentelor de tip Smart City va urmari proiecte in domeniul digitalizarii precum: dezvoltarea dispeceratului integrat securizat de coordonare a interventiilor pentru rezolvarea solicitarilor cetatenilor, dezvoltarea unui sistem unic de supraveghere in Oradea, proiecte de dezvoltare a furnizarii serviciilor online de catre Primaria Oradea si de institutiile si societatile subordonate. Componentele de tip Smart City vor viza si domeniul sanitar (prin crearea unui sistem de interoperabilitate a unitatilor medicale publice din Oradea), domeniul educational (prin modernizarea si imbunatatirea infrastructurii IT). Totodata, va fi creat un sistem de iluminat public inteligent.
Principalul proiect din domeniul turismului este crearea Gradinii Termale Iosia. Un alt obiectiv important este finalizarea restaurarii Cetatii Oradea si reabilitarea fostului cinematograf Libertatea din Palatul Vulturul Negru.
Proiectele de parcuri si spatii verzi vizeaza crearea Gradinii Urbane Nufarul precum si modernizarea parcurilor 1 Decembrie, Petofi si a celui din santul Cetatii. Totodata se doreste realizarea unui proiect de regenerare urbana in cartierul Nufarul (interventii asupra strazilor, aleilor, mobilierului urban, iluminatului public, spatiilor verzi si parcarilor dintre blocuri), care va fi realizat dupa finalizarea proiectului geotermal din aceeasi zona.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter