RO EN
The cart is empty

CJ TIMIS: Studiul de fezabilitate pentru Sala Polivalenta va fi initiat in 2018

Amplasamentul viitoarei sali polivalente din Timisoara - un subiect discutat inca din anul 2016, dar care exista „pe hartie” din 2012 - a fost readus in atentia publica la data de 8 februarie 2018, cand presedintele Consiliului Judetean (CJ) Timis, Calin Dobra, a sustinut o conferinta prilejuita de adoptarea bugetului administratiei judetene pentru anul in curs.
Astfel, seful autoritatii judetene a precizat ca, in urma celor mai recente discutii purtate la Bucuresti cu oficialii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice - MDRAP, s-a stabilit ca realizarea documentatiei premergatoare constructiei acestei sali sa inceapa in acest an, cu studiul de fezabilitate si cu proiectul tehnic.
„Sala polivalenta se va realiza din bani de la bugetul central, estimarea valorica indicand o suma de peste 50 de milioane de euro. Saptamana trecuta, la MDRAP, am facut o vizita la Compania Nationala de Investitii - CNI, ai carei reprezentanti mi-au dat asigurari ca sala polivalenta este pe lista de investitii. Tinand cont ca este un obiectiv major, de peste 50 de milioane de euro, vor trebui avize si o hotarare de guvern pentru a demara constructia. Cred ca ne-am clarificat cu totii vizavi de amplasament, pentru ca Primaria Timisoara si-a retras propunerea, recunoscand pana la urma ca terenul nu este liber de sarcini. CJ Timis a pus la dispozitie zece hectare, necesarul este de maximum sase hectare, am pus insa la dispozitie mai mult, tinand cont ca acolo vrem sa realizam un complex sportiv”, a declarat Calin Dobra.
„Vom primi oficial aprobarea privind amplasamentul, in momentul in care primele documente in acest sens vor fi transmise de Compania Nationala de Investitii. Tinand cont ca acest proiect este foarte important si in ceea ce inseamna Timisoara 2021 (Timisoara - Capitala Culturala Europeana - n.r.), le-am prezentat foarte serios vicepremierului Paul Stanescu si directorului general Irina Manuela Patrascoiu, de la CNI, faptul ca suntem foarte intarziati in ceea ce inseamna realizarea acestei investitii. Daca lucrurile nu se vor misca foarte repede, in acest an, vom pierde startul privind momentul 2021. Oficialii de la Bucuresti m-au asigurat ca in acest an se va primi finantare si se vor demara documentatiile, studiul de fezabilitate, proiectul pentru realizarea acestei investitii. Insa, discutam de un proiect de 50 milioane de euro! Dupa studiul de fezabilitate urmeaza proiectarea. Eu as fi multumit daca in acest an se va reusi demararea licitatiei privind studiul de fezabilitate, privind proiectarea, iar in toamna lui 2019 sa incepem licitatia privind executia”, a adaugat Calin Dobra.
Fondurile CJ Timis - alocate pentru investitii
In continuare, aratandu-se nemultumit de felul in care s-au cheltuit fondurile publice alocate autoritatii judetene in 2017, presedintele CJ Timis a subliniat ca in 2018 se va stabili o alta repartizare, bugetul pentru anul in curs urmand sa fie votat luni, 12 februarie a.c.
„Desi bugetul avut in vedere este mai redus cu aproape 30 de milioane de lei decat cel din precedentele 12 luni, institutiile publice aflate in subordinea CJ Timis vor primi aproximativ tot atatia bani ca si in 2017, cu deosebirea ca aceste fonduri nu vor mai fi alocate pentru reparatii, cum s-a intamplat, de pilda, in 2017, ci exclusiv pentru investitii. Daca in 2017, sumele acordate spitalului judetean erau de 20 de milioane de lei, anul acesta urmeaza sa alocam 23 de milioane de lei pentru investitii - iar acesta reprezinta doar un exemplu despre cum vor decurge lucrurile in 2018. Insa, tot ceea ce inseamna investitie, se va afla sub controlul CJ Timis, pentru evitarea risipei de fonduri”, a avertizat Calin Dobra.
Potrivit edilului-sef al judetului Timis, aproape 100 de milioane de lei sunt aferente lucrarilor la infrastructura drumurilor judetene, 220 de milioane de lei se vor indrepta catre cultura (inclusiv pentru finantarea unor proiecte), aproape trei milioane de lei vor fi alocate pentru sport, domeniul cultelor va dispune de doua milioane de lei, plus inca alte 18 milioane de lei reprezentand plata contributiilor pentru personalul neclerical, sectorul de asistenta sociala va avea la dispozitie peste 200 de milioane de lei (si alte noua milioane de lei pentru investitii), spitalul judetean va primi aproape patru milioane de lei, iar centrului de terapii genice si celulare in tratamentul cancerului - ONCOGEN, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta „Pius Brinzeu”, i se aloca zece milioane de lei. Se mai au in vedere, ca investitii, si reabilitarea Liceului Teoretic Special „Iris” (ce ofera conditii de educatie si instruire copiilor cu deficiente de vedere profunde, medii si/sau asociate si nevazatorilor nu numai din judet, ci si din intreaga tara), fiind prevazute fonduri si pentru cele opt bazine de inot din judet, pentru caminele destinate persoanelor varstnice din localitatile Comlosu Mare si Jimbolia, in vederea dotarii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Banat, precum si pentru constructia unui sediu pentru situatii de urgenta la Faget. Totodata, in afara bugetului CJ Timis, in anul 2018 se vor efectua investitii la depozitul de deseuri nepericuloase din comuna Ghizela (deponeul Ghizela), pentru finalizarea celulei 2 (filtru de aer), lucrare ce va beneficia de aproximativ noua milioane de lei. Momentan, celula 2 a fost receptionata partial de presedintele CJ Timis, care a confirmat cu acel prilej ca toate cheltuielile de proiectare si executie pentru celula 2 s-au ridicat la aproximativ 15 milioane de lei, banii provenind din fondul de redeventa de la Retim, operatorul deponeului, dar ca ar mai fi necesara o investitie in filtrele de aer, evaluata la peste 200.000 de euro.
***
Inca din 2016, amplasamentul viitoarei sali polivalente din Timisoara reprezinta un element disputat de primaria municipiului si administratia judeteana. Reprezentantii CJ Timis au pus la dispozitie Companiei Nationale de Investitii (CNI) un teren de 10 hectare la Giroc, iar primaria a oferit diverse variante in Timisoara. De exemplu, Compania Nationala de Investitii a anuntat in noiembrie 2016 ca va investi in Timisoara pentru construirea unei sali polivalente de 16.000 de locuri. Printr-un proiect-pilot, in orasul de pe Bega va exista un spatiu adecvat pentru evenimente sportive si culturale. Proiectul urma sa fie definitivat in 2018, insa in aprilie 2017 conducerea Consiliului Judetean Timis a venit cu propunerea ca sala respectiva sa se construiasca la iesirea din Timisoara, spre Giroc, autoritatile judetene detinand un teren potrivit acestui scop. Propunerea l-a nemultumit, insa pe primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu, care a insistat ca sala polivalenta sa se construiasca in Timisoara, langa stadionul Dan Paltinisanu. Mai mult, la 6 decembrie 2017, autoritatile centrale s-au implicat intrucatva in aceasta disputa, subiectul fiind discutat cu ocazia unei vizite a vicepremierului Paul Stanescu (ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice) in judetul Timis. In acel moment, a rezultat ca oficialii CJ Timis si-au mentinut propunerea ca sala polivalenta sa se edifice pe terenul din Giroc, de langa Timisoara, teren ce este „liber de sarcini si in proprietatea autoritatii judetene”. In schimb, Primaria Timisoara a propus ca amplasament doua terenuri: unul langa stadion si altul in Calea Torontalului, „ambele avand constructii existente si cu o situatie juridica incerta”, dupa cum a aratat viceprim-ministrul Guvernului Romaniei. „Daca terenul de la Giroc, din punct de vedere juridic, e un teren liber de sarcini, celalalt, pe care l-a propus Primaria Timisoara, nu este in regula. Am discutat cu presedintele Consiliului Judetean Timis. Probabil ca aici autoritatile locale ar trebui sa se puna de acord, sa ia o decizie. Noi, ca minister, prin Compania Nationala de Investitii (CNI), suntem dispusi sa investim in acest obiectiv pe care il consider foarte important pentru Timisoara si partea de vest a tarii”, a declarat la Timisoara, in acel moment, Paul Stanescu. Insa, la acea data, pentru ca nici amplasamentul nu a fost ales, obiectivul nu a aparut in lista de investitii a CNI. Informatii suplimentare, la www.cjtimis.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter