RO EN
The cart is empty

Burduja: Noile reactoare nucleare de la Cernavoda ar urma sa coste 7 miliarde USD

Cele doua noi reactoare pe care le are in vedere compania Nuclearelectrica ar urma sa coste cel putin 6,5 miliarde de euro (7,29 miliarde de dolari), a declarat miercuri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, intr-un interviu pentru Reuters.
Burduja a adaugat ca Nuclearelectrica poarta in continuare negocieri cu grupul canadian Lavalin, care detine tehnologia Candu folosita la primele doua reactoare ale centralei de la Cernavoda, obiectivul fiind semnarea unui acord la finele anului.
Nuclearelectrica vrea sa modernizeze unul dintre cele doua reactoare existente si de asemenea sa construiasca alte doua noi unitati utilizand aceeasi tehnologie Candu (Canada deuterium uranium) care utilizeaza apa grea pentru racire si uraniu natural, in loc de uraniu imbogatit, drept combustibil.
"Obiectivul este semnarea unui acord cu Lavalin la toamna, iar grupul sa se angajeze pentru designul si sprijinul proiectului, inclusiv la nivelul Comisiei Europene", a spus Sebastian Burduja.
Pe langa negocierea costurilor, pentru a tine cont de evolutia inflatiei, discutiile care sunt in derulare vizeaza si structura finantarii si modul cum poate fi modernizata infrastructura existenta in linie cu cerintele formulate dupa accidentul de la Fukushima din 2011.
Estimarile anterioare de cost pentru cele doua noi reactoare variau intre sase si sapte miliarde de euro. Sebastian Burduja a spus ca o decizie finala de investitii referitoare la constructia noilor reactoare ar urma sa fie adoptata in 2026-2027.
Banca americana Exim Bank U.S. va acorda un credit de trei miliarde de dolari pentru cele doua noi reactoare iar ministrul Energiei a adaugat ca va exista si o finantare din Canada si Coreea de Sud, via mecanisme similare. Burduja a spus ca este posibil ca si alti parteneri externi, precum Emiratele Arabe Unite, sa finanteze proiectul noilor reactoare.
Gratie noilor reactoare, ponderea energiei atomice in mixul energetic al Romaniei va creste pana la o treime iar asta va permite Romaniei sa furnizeze electricitate si Republicii Moldova.
Burduja a mai spus ca Ministerul Energiei lucreaza la punerea la punct a unei scheme de sprijin pentru energia cu emisii reduse de carbon pe baza asa-numitelor "contracte pentru diferenta (contracts for difference, CFD-uri)", care permit fixarea pretului energiei electrice la un nivel convenit. Romania va infiinta un fond, cu ajutorul banilor de la UE, pentru a implementa aceasta schema.
De asemenea, Sebastian Burduja a mai declarat ca, in perioada 2024-2025, Romania va scoate la licitatie proiecte in domeniul energiei eoliene si fotovoltaice cu o capacitate de 5 Gigawati, care ar urma sa fie finantate prin contracte pentru diferenta, si alte capacitati de 5 Gigawati la o data ulterioara.
Ministerul Economiei controleaza 80% din actiunile Nuclearelectrica, companie cu o capitalizare de piata de 13,7 miliarde de lei. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter