RO EN
The cart is empty

ANDIS: Proiectele spitalelor regionale de urgenta sunt in diverse stadii de licitatii

Cele trei spitale regionale de urgenta, ce vor fi construite la Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, au depasit stadiul de proiect tehnic si documentatiile au fost predate. Exista si autorizatii de construire si au fost demarate proceduri de achizitie publica pentru primele pachete de lucrari si pentru dirigentia de santier si supravegherea lucrarilor, potrivit lui Adrian George Popa, presedintele Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Infrastructurii Sanitare (ANDIS), structura care va gestiona constructia spitalelor regionale, dar si a altor proiecte sanitare ce vor beneficia de finantare din PNRR. Managerul a participat la conferinta "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", ce a avut loc in luna noiembrie la Bucuresti, unde a prezentat stadiul de implementare a celor trei proiecte pentru dezvoltarea de spitale regionale.
"Avem o echipa care s-a format si care poate, efectiv, continua implementarea celor trei spitale regionale de urgenta. Acestea se afla in diferite etape de implementare si vor fi construite in urmatorii 4 ani. Am optat pentru impartirea lucrarilor in pachete si organizarea de licitatii separate, pentru a scurta perioada de licitatie pentru cele mai mari pachete de lucrari, cele care vizeaza constructia cladirilor. Pentru a accelera implementarea proiectelor, am ales sa dam drumul la primul pachet de lucrari si ca, intre timp, licitatiile majore sa se poata desfasura fara presiune", a explicat Adrian Popa.
Astfel, in acest moment, SRU Iasi, care este cel mai avansat din cele trei proiecte regionale, are desemnat castigatorul pentru primele lucrari. Dupa etapa de contestatii urmeaza semnarea contractului de lucrari. Pana la finalul lunii decembrie, ANDIS va inchide si procedura pentru dirigentia de santier. In ceea ce priveste stadiul SRU Cluj, primul pachet de lucrari si dirigentia de santier au fost lansate in licitatie publica. Intr-un stadiu apropiat se afla si proiectul SRU Craiova, care este putin intarziat, dar care recupereaza decalajul fata de celelalte proiecte.
"Ca element de noutate, am facut o consultare in piata pentru pachetul principal de lucrari in cazul SRU Iasi, la care am ramas surprinsi ca s-au inscris 18 operatori si asociatii de companii interesate sa afle despre acest proiect. Am discutat cu fiecare in parte, am stabilit anumite recomandari pe care dansii le-au facut si urmeaza ca, in perioada imediat urmatoare, sa lansam in sistemul de licitatii publice contractul principal de lucrari pentru spitalul regional din Iasi. La inceputul anului 2024 vor urma si licitatiile principale pentru SRU Cluj si SRU Craiova. Este foarte important de urmarit sistemul de licitatii, pentru ca am vazut companii italiene care au fost lideri in asocierile de companii care au realizat proiectele tehnice, mai ales in cazul spitalelor de la Iasi si la Cluj. Sunt companii foarte mari, cu care noi am avut o colaborare extraordinara si sigur ca acest parteneriat trebuie sa continue, deoarece aceste firme vor trebui sa asigure si asistenta tehnica pe intreg parcursul lucrarilor. Ca atare, cred ca in urmatoarele luni, fiecare din cele trei proiecte regionale vor avea desemnati constructorii pentru pachetele principale de lucrari, urmand ca, pe parcursul implementarii, sa ne ocupam si de dotarea acestor spitale. Impreuna cu BEI vom dezvolta si o strategie de «soft measures», pentru a putea operationaliza aceste spitale", a adaugat Adrian Popa.
***
Conferinta de follow-up a misiunii 2022 pentru infrastructuri ICE-OICE-ANCE-ANIE in Romania, intitulata "Italy & Romania: Building Together - Health Infrastructure", s-a desfasurat la Bucuresti la mijlocul lunii noiembrie 2023 si a fost organizata de ITA - Agentia Italiana de Comert Exterior, cu coordonarea Ambasadei Italiei la Bucuresti, in colaborare cu Camera de Comert Italiana pentru Romania si Confindustria Romania. Douazeci de companii italiene, o parte din ele deja operative in Romania, au purtat un dialog deschis cu societatile si asociatiile romanesti active in domeniul structurilor sanitare. Delegatia italiana a fost condusa de Vincenzo Ercole Salazar Sarsfield - Coordonatorul pentru promovarea in strainatate a sectorului infrastructurii si marilor proiecte, din cadrul Ministerului Italian pentru Afaceri Externe si Cooperare Internationala, si coordonata de asociatiile italiene de referinta, ANCE - Asociatia Italiana a Societatilor de Constructie, OICE - Asociatia Organizatiilor Italiene de Inginerie, Design, Arhitectura si Consiliere Tehnico-Economica si ANIE - Federatia Italiana a Companiilor din Sectorul Electronic si Electrotehnic. Publicatia Agenda Constructiilor a fost partener media al evenimentului. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter