RO EN
The cart is empty

ANDIS: Spitalele regionale de urgenta vor trebui construite pana in 2028

Proiectul Spitalului Regional de Urgenta (SRU) Iasi a fost finalizat, s-au organizat primele licitatii si in iarna este programata inceperea lucrarilor de constructii a noii cladiri. De asemenea, proiectul tehnic pentru SRU Cluj a fost finalizat recent si se organizeaza licitatiile pentru primele pachete de lucrari si servicii. Aceste doua proiecte au obtinute deja autorizatiile de construire. In cazul SRU Craiova, termenele pentru obtinerea autorizatiei de construire si finalizarea proiectului tehnic sunt prevazute in lunile septembrie, respectiv noiembrie 2023. Toate cele trei spitale regionale vor trebui construite pana la finalul anului 2027, valoarea cumulata a investitiilor fiind de peste doua miliarde euro.
Pentru o gestionare eficienta a implementarii celor trei proiecte majore de investitii, Ministerul Sanatatii a decis infiintarea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Infrastructurii in Sanatate (ANDIS), structura care va gestiona constructia spitalelor regionale, dar si a unor proiecte sanitare ce vor beneficia de finantare din PNRR.
 
Prima licitatie de lucrari la SRU Iasi se afla in evaluare
Conform datelor ANDIS, pentru SRU Iasi a fost obtinuta autorizatia de construire. Proiectul tehnic a fost finalizat si receptionat, fiind lansate pana acum, in cursul lunii iulie 2023, licitatiile pentru primul pachet de lucrari si pentru serviciile de supraveghere si management al lucrarilor. Licitatiile pentru ambele pachete se afla in etapa de evaluare a ofertelor. Cinci companii si asocieri au depus oferte de participare la licitatia aferenta si patru companii si asocieri pentru licitatia de supraveghere si management. Lucrarile au o valoare de 29,4 milioane de lei (fara TVA) si includ organizarea de santier, lucrarile pregatitoare si imprejmuire, excavarea grosiera, lucrarile de protejare a sapaturii, precum si cele de deviere a utilitatilor - energie electrica. Durata contractului este de 16 luni incepand de la data predarii amplasamentului pentru etapa de executie a lucrarilor din cadrul contractului de lucrari preliminare.
 
 
In acest moment, cele cinci oferte se afla in etapa de evaluare financiara si tehnica, programata a se incheia la data de 5 octombrie 2023. Toate avizele si autorizatiile necesare demararii lucrarilor au fost obtinute. Proiectarea a fost realizata de asocierea formata din companiile Studio Altieri SpA (lider), Proiect Consulting Iasi, Italconstruct SpA, Manes SpA, K-Box Construction Design SRL si Rheinbrucke SRL.
SRU Iasi va fi situat in zona Moara de Vant din Municipiul Iasi, va fi organizat pe centre de ingrijire, grupate pe patologii inrudite si va avea 850 de paturi de spitalizare continua, 60 de paturi de urgenta, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de sali de operatie, servicii avansate de imagistica, radiologie interventionala, endoscopie, cardiologie interventionala, neurostiinte etc.
Costul Spitalului Regional de Urgenta Iasi (inclusiv taxele si impozitele aferente) se ridica la aproximativ 600 de milioane de euro.
 
S-au organizat primele licitatii pentru constructia SRU Cluj
Si pentru SRU Cluj a fost obtinuta autorizatia de construire. Proiectul tehnic a fost finalizat si este in curs de efectuare a receptiei, fiind lansate pana acum, in cursul lunilor iulie si august 2023, licitatiile pentru primul pachet de lucrari si pentru serviciile de supraveghere si management al lucrarilor.
Serviciile de proiectare au fost realizate de asocierea italo-romana 3TI Progetti Italia - Ingegneria Integrata SpA, Aduro Impex, ATI Project. De asemenea, cele 3 companii vor mai asigura 60 de luni de asistenta tehnica (inclusiv pe perioada executiei lucrarilor de constructie) si alte 60 de luni perioada de notificare a defectelor (garantia lucrarilor). Bugetul pentru lucrarile de proiectare si asistenta tehnica este de aproximativ 10 milioane de euro.
 
 
SRU Cluj este gandit pe opt nivele, inclusiv un subsol, alte cladiri tehnice auxiliare cu un total de 184.013 mp construiti. De asemenea, sunt prevazute 849 de paturi pentru tratarea mai multor probleme medicale, care in prezent sunt asigurate in mai multe corpuri de cladire aflate in diferite zone din Cluj-Napoca. Proiectul mai prevede asigurarea a 1.400 de locuri de parcare, un heliport si cai de legatura cu DN1 si Autostrada Transilvania, prin intermediul viitoarei Centuri Metropolitane.
Proiectul SRU este evaluat la 2,5 miliarde lei (fara TVA). Constructia urmeaza sa se realizeze intre comuna Floresti si Municipiul Cluj-Napoca, pe locul unei unitati militare, in prezent dezafectata.
 
SRU Craiova se afla in etapa de proiectare si autorizare
In cazul Spitalului Regional de Urgenta Craiova, termenele pentru obtinerea autorizatiei de construire si finalizarea proiectului tehnic sunt prevazute in lunile septembrie, respectiv noiembrie 2023. In ceea ce priveste achizitiile publice, pana in momentul de fata a fost lansata licitatia pentru atribuirea serviciilor de supraveghere si management al lucrarilor, in cursul lunii iulie 2023, urmand ca licitatia pentru primul pachet de lucrari sa fie demarata la finalul lunii august.
 
 
Noua unitate medicala va avea peste 800 de paturi. Cladirea principala a spitalului (2S+P+5E) va include toate departamentele spitalului principal. Intreaga unitate va avea o amprenta la sol de 34.110 mp si impreuna cu restul constructiilor auxiliare, o suprafata desfasurata totala de 212.318,63 mp. In afara de UPU si spatii de asistenta medicala, spitalul va avea aproape 5.000 mp pentru spatii de invatamant.
"Urmatoarele etape, pentru toate cele trei spitale, constau in inceperea executiei lucrarilor aferente Pachetului 1, la finalul anului 2023 pentru SRU Iasi si SRU Cluj si la inceputul anului 2024 pentru SRU Craiova, lansarea licitatiilor pentru pachetele principale de lucrari si inceperea acestora in perioada 2023-2024 si lansarea licitatiilor pentru echipamente medicale, mobilier si sisteme IT incepand cu anul 2025. In paralel va fi organizat si trainingul personalului ce va activa in viitoarele SRU", a declarat George-Adrian Popa, presedintele ANDIS.
Perioada de operationalizare planificata pentru Spitalele Regionale de Urgenta este finalul anului 2027- inceputul anului 2028.
 
 
Investitii de peste doua miliarde euro
Pentru constructia celor trei spitale regionale sunt prevazute investitii cumulate de peste doua miliarde de euro, din care cele mai mari sume vor veni din Programul Sanatate 2021-2027, respectiv circa 1,25 miliarde euro. Celelalte surse de finantare sunt: Programul Operational Regional 2014-2020 (141 milioane de euro), imprumuturile de la Banca Europeana de Investitii, in valoare totala de 923 milioane de euro (250 milioane de euro pentru SRU Iasi, 305 milioane de euro pentru SRU Cluj si 368 milioane de euro pentru SRU Craiova), dar si alte sume ce vor fi alocate din bugetul de stat.
"La fel ca toate proiectele de constructii din tara si proiectele celor trei Spitale Regionale de Urgenta sunt afectate de cresterile de preturi din domeniul constructiilor. In etapa elaborarii proiectelor tehnice, proiectantii au propus o serie de optimizari ale solutiilor tehnice de la studiul de fezabilitate, care au mai redus impactul preturilor mari din ultima perioada. Pe de alta parte, au fost propuse si o serie de solutii noi sau mai performante fata de cele de la studiul de fezabilitate, avand in vedere diferenta aproximativ 3 ani intre definitivarea SF-urilor si inceperea proiectarii, care au venit cu anumite costuri suplimentare. Totusi, cu toate aceste cresteri de preturi din sectorul constructiilor, nu a fost depasit bugetul asigurat din finantarile mentionate mai sus. In momentul de fata, nu am identificat alte posibile majorari de costuri, in afara celor generate de inflatie sau variatia cursului de schimb", a precizat George-Adrian Popa.
 
 
Licitatiile, derulate in pachete de lucrari pentru accelerarea implementarii
Strategia de accelerare a dezvoltarii celor trei proiecte, pe scurt, consta in impartirea lucrarilor de constructii in doua pachete separate:
Pachetul 1 - lucrari preliminare (organizare de santier, deviere retele, sapatura generala, ziduri de sprijin si incinta etansa de pereti mulati in cazul SRU Cluj);
Pachetul 2 - lucrari principale (restul lucrarilor de constructii si amenajare teren, plus o serie de echipamente, inclusiv medicale, care necesita montaj inca din etapa de constructie).
"Avand in vedere complexitatea si dimensiunile lucrarilor din Pachetul 2 (in cazul fiecarui spital vorbim de peste 180.000 mp suprafata construita), dar si valoarea mare a investitiei, estimarea a fost ca exista sanse ca procedura de licitatie pentru acest pachet sa fie una dificila si pentru care sa existe solicitari de prelungiri sau chiar contestatii. Astfel, prin impartirea lucrarilor in doua pachete, din care primul de o valoare si o complexitate mai redusa, dar cu o cantitate de lucrari considerabila (in special de sapatura), au fost create premisele ca acest pachet sa poata fi lansat si atribuit mai repede, licitatia pentru cel de-al doilea derulandu-se astfel in paralel cu lucrarile preliminare", a explicat presedintele ANDIS.
 
 
Rolul si obiectivele ANDIS
Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infra­structurii in Sanatate (ANDIS) este o institutie publica cu personalitate juridica nou creata, infiintata ca organ de specialitate al administratiei publice centrale in domeniul sanatatii in subordinea Ministerului Sanatatii. Rolul ANDIS ca entitate specializata exclusiv in dezvoltarea infrastructurii de sanatate, consta in dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin pregatirea, implementarea si finalizarea obiectivelor/proiectelor de investitii de importanta considerabila in infrastructura de sanatate, incepand cu proiectele de investitii privind realizarea celor trei spitale regionale de urgenta, Iasi, Cluj si Craiova (initiate de Ministerul Sanatatii si preluate printr-un acord de delegare incheiat in data de 03.04.2023). 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter