AFV Beltrame Group, actionarul principal al companiei Donalam, unul dintre cei mai mari producatori europeni de bare din otel si oteluri speciale, investeste peste 11 milioane de euro in modernizarea laminorului din combinatului siderurgic de la Calarasi. Noua tehnologie va contribui la reducerea cu pana la 40% a emisiilor de carbon asociate productiei si la cresterea competitivitatii barelor din otel realizate in Romania. Investitia va fi realizata din fonduri proprii si este estimata a fi finalizata pana in 2022. In contextul Green Deal si al noilor paradigme de eficienta, grupul italian analizeaza investitii de 100 milioane de euro pentru crearea celui mai verde combinat siderurgic din Europa.
Tehnologia disponibila in laminor va determina reducerea consumului de gaz cu pana la 40% (circa 2,4 milioane mc/an), economii de energie termica de peste 27.300 Mwh/an, economii de electricitate de peste 1.300 Mwh/an, reducerea cantitatii de otel pierdut in procesul de productie cu circa 1.440 t/an. Imbunatatirile aduse performantei energetice si consumului de materie prima vor sustine o scadere a emisiilor de CO2 ale fabricii cu aproape 5.000 t/an.
"Planificasem aceasta investitie inainte ca Parlamentul European sa aprobe «The Green Deal», proiect prin care obliga statele membre la investitii majore astfel incat, pana in 2050, UE sa devina neutra climatic. Ne bucura ca viziunea noastra si investitiile pe care le avem planificate au de acum si un suport legislativ si institutional, la nivel european si national. Pe langa investitia de 11,3 milioane de euro, in curs de implementare, analizam o investitie mult mai ampla, de peste 100 milioane de euro, care sa schimbe paradigma industriei siderurgice, considerata mult timp extrem de poluanta. Avem ambitia ca in cativa ani sa avem in Romania cel mai «verde» combinat siderurgic din Europa", a declarat Carlo Beltrame (foto), CEO Donalam Calarasi.
Noul echipament va consta intr-un cuptor de incalzire, instalatii electrice si un sistem de tratare cu apa, cu o capacitate de productie de 120 t/h. Acesta dispune de flexibilitate ridicata pentru fabricarea profilelor rotunde si patrate, prin procedeul de turnare continua sau sub forma de bare, cu diametru de pana la 700 mm, respectiv latura de pana la 500 mm. Noua tehnologie permite cresterea competitivitatii produselor din otel realizate la Calarasi, prin importarea materiei prime din Germania si realizarea laminarii si finisarii in Romania. Aceasta conduce la dezvoltarea unor produse de calitate superioara, chiar si pentru sectoarele de activitate cu cele mai ridicate standarde. Prin parteneriate comerciale create cu firme de top din Germania (GMH) si Austria (Voestalpine), produsele Donalam sunt apoi distribuite in cea mai mare parte a Europei.
Recent, Donalam a finalizat o investitie de patru milioane de euro, intr-un echipament special de tratare a barelor de otel. In 2019, compania a obtinut o cifra de afaceri de 78 milioane euro si un nivel al vanzarilor de 110.000 de tone. Obiectivul pentru 2020 este mentinerea cotei pe piata europeana, prin identificarea de noi nise de business. Societatea are 270 de angajati.
***
Cu sediul in Calarasi, Donalam este unul dintre principalii jucatori din industria barelor din otel laminate la cald din Europa. Compania a fost infiintata de AFV Beltrame Group in 2006, iar un an mai tarziu a achizitionat un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca, de la Tenaris.