RO EN
The cart is empty

VEEAM: Aproape 90% din companii nu isi protejeaza datele in mod eficient

Raportul Veeam Data Protection Trends 2022 a relevat ca 67% dintre companii apeleaza la solutii bazate pe cloud pentru a-si proteja datele, in timp ce capacitatea de a le recupera in urma atacurilor de tip ransomware continua sa primeze in ceea ce priveste strategiile de continuitate a afacerii. Decalajul dintre asteptarile mediului de afaceri si capabilitatile departamentelor de IT de a actiona in cazul unor atacuri cibernetice nu a fost niciodata mai mare. Potrivit raportului Veeam® Data Protection Trends 2022, 89% dintre organizatii nu sunt suficient de precaute cand vine vorba despre protejarea datelor.
Veeam Software, lider pe piata solutiilor de backup, recuperare si gestionare a datelor care ofera o abordare moderna in ceea ce priveste protectia datelor, a constatat ca 88% dintre managerii IT se asteapta ca bugetele pentru protectia datelor sa creasca intr-un ritm mai accelerat fata de cheltuielile IT in general, pe masura ce datele devin tot mai importante pentru succesul de business al companiilor, iar provocarile legate de protejarea acestora sunt din ce in ce mai complexe. Mai mult de doua treimi dintre companii apeleaza la servicii bazate pe cloud pentru a-si proteja datele esentiale.
La baza raportului Veeam Data Protection Trends 2022 stau peste 3.000 de interviuri cu profesionisti cu putere de decizie din departamentele IT, dar si din organizatii globale pentru a intelege care sunt strategiile lor de protectie a datelor pentru urmatoarele 12 luni, dar si pe termen lung.
Acest studiu, cel mai mare de acest gen, analizeaza modul in care organizatiile se pregatesc pentru provocarile IT cu care se confrunta, inclusiv cresterea uriasa a utilizarii serviciilor cloud si a infrastructurii cloud-native, precum si diversificarea atacurilor cibernetice si masurile pe care le iau pentru a implementa o strategie moderna de protectie a datelor care sa asigure continuitatea afacerii.
„Cresterea volumelor de date din ultimii doi ani a fost mai mult decat dubla, in mare parte datorita modului in care lumea intreaga a adoptat munca la distanta in pandemie si serviciile bazate pe cloud”, a declarat Anand Eswaran, Chief Executive Officer in cadrul Veeam. „Pe masura ce volumele de date au explodat, au crescut si riscurile asociate cu protectia datelor; atacurile de tip ransomware-ul fiind un prim exemplu. Acest studiu arata ca organizatiile sunt constiente de aceste provocari si investesc masiv, adesea din cauza faptului ca nu au reusit sa ofere protectia de care utilizatorii au nevoie. Companiile pierd teren, deoarece ritmul de modernizare a platformelor de „productie” depaseste ritmul modernizarii metodelor si strategiilor de „protectie”. Volumele de date si diversitatea platformelor vor continua sa creasca, iar peisajul amenintarilor cibernetice se va extinde. Asadar, echipele de management (CXO) trebuie sa investeasca intr-o strategie care sa acopere lacunele pe care le au deja si care sa tina pasul cu cresterea cerintelor de protectie a datelor.”
Decalajul in materie de protectie a datelor se adanceste
Potrivit respondentilor, capacitatile lor de protectie a datelor nu pot tine pasul cu cerintele de business: 89% dintre ei raportand un decalaj intre cantitatea de date pe care isi pot permite sa le piarda in urma unui incident si frecventa cu care se face back-up-ul datelor. Aceasta cifra a crescut cu 13% in ultimele 12 luni. Astfel, in timp ce volumul si importanta datelor continua sa creasca, se accentueaza si nevoile legate de protejarea acestora la un nivel satisfacator. Principalul factor care sta la baza acestei situatii este faptul ca provocarile cu care se confrunta organizatiile in materie de protectie a datelor sunt imense si din ce in ce mai diverse.
Pentru al doilea an consecutiv, atacurile cibernetice au fost cea mai mare cauza a intreruperii activitatii, 76% dintre organizatii raportand cel putin un eveniment ransomware in ultimele 12 luni. Nu numai frecventa acestor evenimente este alarmanta, ci si magnitudinea lor. In cazul fiecarui astfel de atac, organizatiile nu au reusit sa mai recupereze 36% din datele pierdute, ceea ce dovedeste ca strategiile lor de protectie a datelor nu reusesc in prezent sa ajute organizatiile sa previna, sa remedieze si sa recupereze in mod eficient date in urma atacurilor de tip ransomware.
„Pe masura ce atacurile cibernetice devin din ce in ce mai sofisticate si chiar mai greu de prevenit, solutiile de back-up si recuperare reprezinta elemente esentiale ale strategiei de protectie moderna a datelor a oricarei organizatii”, a declarat Danny Allan, CTO la Veeam. „Pentru a opera in mod optim, organizatiile au nevoie de 100% certitudine ca back-up-urile sunt finalizate in mod prompt, iar restaurarile se livreaza conform contractelor de servicii agreate. Cea mai buna modalitate de a asigura ca datele sunt protejate si recuperabile in cazul unui atac de tip ransomware este de a colabora cu un specialist tert si de a investi intr-o solutie automatizata si sincronizata care protejeaza multitudinea de platforme de productie din centrele de date si din cloud pe care se bazeaza astazi organizatiile de toate dimensiunile.”
Companiile se confrunta cu o situatie ingrijoratoare in ceea ce priveste protectia datelor
Pentru a reduce decalajul dintre capacitatile de protectie a datelor si tendinta de crestere a peisajului amenintarilor, organizatiile vor investi anual cu aproximativ 6% mai mult pentru a-si proteja datele decat pentru investitii generale in IT. Cu toate ca acest lucru va contribui doar intr-o oarecare masura la inversarea tendintei ca nevoile de protectie a datelor sa depaseasca capacitatea de implementare, este imbucurator sa vedem ca directorii de companii recunosc nevoia urgenta de solutii moderne de protectie a datelor.
Pe masura ce cloud-ul isi continua traiectoria de a deveni platforma dominanta pentru stocarea date, 67% dintre organizatii utilizeaza deja servicii cloud ca parte a strategiei lor de protectie a datelor, in timp ce 56% dintre acestea ruleaza acum containere in productie sau intentioneaza sa o faca in urmatoarele 12 luni. Diversitatea platformelor se va extinde in cursul anului 2022, decalajul dintre centrele de date (52%) si serverele cloud (48%) continuand sa se micsoreze.
Acesta este unul dintre motivele pentru care 21% dintre organizatii au evaluat capacitatea de a proteja sarcinile de lucru gazduite in cloud ca fiind cel mai important factor de decizie cand vine vorba despre achizitia de solutii de protectie a datelor in 2022. In plus, 39% considera ca capabilitatile IaaS/SaaS reprezinta atributul cel mai important cand vine vorba de solutii moderne de protectie a datelor.
„Arhitecturile IT hibride determina atat strategiile de productie, cat si cele de protectie prin cloud-storage si Disaster Recovery utilizand infrastructura gazduita in cloud”, a concluzionat Allan. „Beneficiile investitiei in solutii moderne de protejare a datelor merg dincolo de asigurarea operarii in parametrii normali, garantarea continuitatii afacerii si mentinerea increderii clientilor. Pentru a atinge un echilibru in ceea ce priveste cheltuielile in raport cu initiativele digitale strategice, managerii IT trebuie sa implementeze solutii robuste la cel mai mic cost posibil.”
Alte constatari cheie din raportul Veeam Data Protection Trends 2022 includ:
- Companiile raporteaza un decalaj la nivel de servicii agreat versus servicii oferite: 90% dintre respondenti au confirmat ca exista un decalaj intre contractele agreate de servicii si cat de repede pot reveni la productivitate in cazul unui incident de securitate. Acest procent a crescut cu 10% din 2021.
- Datele raman neprotejate: In ciuda faptului ca back-up-ul reprezinta o parte fundamentala a oricarei strategii de protectie a datelor, 18% dintre datele organizatiilor globale nu au copii de rezerva - prin urmare, acestea sunt complet neprotejate.
- Eroarea umana este mult prea frecventa: Defectiunile tehnice reprezinta cea mai frecventa cauza a intreruperii activitatii, o medie de 53% dintre participantii la studiu confruntandu-se cu intreruperi la nivel de infrastructura/retea, hardware si software de server. 46% dintre respondenti s-au confruntat cu cazuri de erori de configurare cauzate de administratori, in timp ce 49% au fost afectati de stergeri accidentale, suprascrieri ale datelor sau instante de fisiere corupte de utilizatori.
- Protejarea angajatilor care lucreaza la distanta: Doar 25% dintre organizatii utilizeaza fluxuri de lucru sincronizate pentru a se reconecta in timpul unui dezastru, in timp ce 45% ruleaza scripturi predefinite pentru a reconecta resursele care ruleaza la distanta in caz de intrerupere a activitatii. 29% reconfigureaza manual conectivitatea utilizatorilor.
- Rentabilitatea ramane esentiala: Intrebati despre cei mai importanti factori atunci cand achizitioneaza o solutie pentru managementul datelor de companie, 25% dintre managerii IT sunt motivati de cresterea solutiei lor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter