RO EN
The cart is empty

UTI GRUP: Noile tehnologii de securitate raspund provocarilor cotidiene

Tehnologii precum inteligenta artificiala, analiza video sau machine learning influenteaza decisiv piata sistemelor de securitate, aparand ca raspuns la provocarile cotidiene. Acest sector a evoluat constant in ultimii ani, in special in domeniul constructiilor de cladiri rezidentiale si de birouri, in timp ce pe segmentul infrastructurilor complexe intarzierea marilor programe de investitii, lipsa de viziune si impredictibilitatea fiscala si legislativa au incetinit dezvoltarea de proiecte, potrivit opiniei lui Nicolae Ivan, directorul general al UTI Grup.
"Criminalitatea crescuta care migreaza catre zona digitala ne obliga sa asimilam si sa integram tehnologii avansate in solutiile de securitate. Spre exemplu, tehnologia de securitate video a atins performante deosebite. Exista softuri care fac analiza imaginilor preluate de la mai multe echipamente fizice in timp real, exista supraveghere activa care are la baza recunoasterea faciala sau machine learning in care camerele video inteligente invata sa recunoasca anumite modele si activitati de rutina, sa distinga atunci cand apare ceva in afara normalitatii si sa declanseze o alerta", arata managerul UTI Grup, companie cu o experienta vasta in dezvoltarea de proiecte complexe utilizand cele mai noi tehnologii pentru orase inteligente (Smart City).
De asemenea, noile tehnologii de securitate pentru cladiri pot creste eficienta si reduce costurile operationale. "Echipele de facility management ar putea imbunatati automatizarea cladirilor utilizand senzori de securitate. De exemplu, daca o camera video nu detecteaza miscarea intr-o incapere timp de 30 de secunde, platforma de management integrat al cladirii ar putea stinge automat luminile si reduce temperatura. O alta tendinta tehnologica este de completare a elementelor de securitate fizica prin elemente de securitate cibernetica. Acest proces de evolutie este impulsionat de multiplele evenimente de exploatare a vulnerabilitatilor cibernetice ale echipamentelor de securitate fizica. Pe de alta parte, abordarea securitatii unei infrastructuri - industriale, ca exemplu - trebuie sa acopere ambele aspecte, de securitate fizica si securitate cibernetica. Viitorul va apartine solutiilor de securitate complexe, cibernetice si fizice. UTI Grup participa in proiecte de cercetare avand ca obiect aceasta convergenta", explica Nicolae Ivan.
 
Tehnologii smart de securitate
In cei peste 29 de ani de activitate, UTI Grup a implementat proiecte din domenii diverse, de la aeroporturi pana la zona comerciala. "In special in domeniul infrastructurilor critice, nevoia de securitate si siguranta este din ce in ce mai ridicata, determinata atat de reglementarile in vigoare, cat si de intregul context socio-economic. De asemenea, sistemele care cresc nivelul de confort al cetateanului ocupa un loc important in piata si in proiectele noastre. Includem aici solutii din gama Smart City - sisteme de trafic inteligent si destinate cresterii sigurantei cetatenilor, infrastructura de mediu/ de divertisment etc.", a precizat managerul UTI.
Pentru livrarea solutiilor si implementarea proiectelor, compania colaboreaza cu companii renumite pe piata sistemelor de securitate, precum Smiths Detection (pentru intreaga gama produse si solutii de detectie si identificare a amenintarilor chimice, biologice, radiologice, nucleare si explozive), CEIA - solutii de scanare, Axis - sisteme de supraveghere video, Milestone Systems - platformelor IP software deschise pentru management de continut video, Pelco - sisteme de supraveghere si management video si Kaba pentru solutii de acces.
De asemenea, UTI Grup detine o gama proprie de produse si solutii de securitate, printre care se afla sistemele KGuard (care integreaza functiile de control al accesului, detectie a efractiei si pontaj), KSecurity Master (ce integreaza toate echipamentele independente de securitate informatica si fizica - supraveghere video, control al accesului, detectie a efractiei, alarmare si protectie la incendiu), SeVA Gateway (care utilizeaza inteligenta artificiala pentru a analiza datele stocate de toate sistemele de securitate dintr-o organizatie). 
UTI detine, de asemenea, un departament dedicat de solutii de automatizari pentru cladiri (BMS - Building Management System) si instalatii de automatizari industriale (SCADA - Supervisory Control And Data Acquisition).
"Un sistem BMS controleaza si monitorizeaza digital, printr-un computer, toate echipamentele mecanice si electrice ale unei cladiri, de la ventilatie, iluminat, sisteme de incendiu, la sisteme de securitate sau energie. Altfel spus, un sistem BMS determina ambianta unei cladiri, controland anumiti indici de confort precum temperatura sau umiditatea. Un sistem BMS poate fi customizat in functie de cerintele clientului, iar noi am implementat astfel de sisteme la Arena Nationala, Aeroportul Iasi, Aeroportul Henri Coanda - Otopeni, Water Park Craiova, Spitalul Bagdasar Arsenie. SCADA este un sistem amplu de masura si control, de obicei un centru de comanda, care monitorizeaza si controleaza un intreg spatiu de productie. UTI Grup a implementat astfel de sisteme in cadrul proiectului de modernizare a ecluzelor Agigea, Cernavoda si Ovidiu, dar si la statiile de tratare a apelor uzate din Cluj-Napoca, Radauti si Filiasi. Pentru aceste doua tipuri de sisteme colaboram cu producatori de echipamente consacrati in domeniu precum Siemens, Schneider Electric, Schrack Technik, Phoenix Contact, Honeywell", a mai spus Nicolae Ivan.
 
Solutii moderne pentru infrastructuri complexe
UTI Grup SA a participat cu solutii tehnologice avansate la proiecte complexe din domeniul infrastructurii aeroportuare, feroviare - de metrou si de modernizare a ecluzelor. Recent, compania a semnat contractul pentru reabilitarea Aeroportului International Bucuresti Baneasa - Aurel Vlaicu, dar si pentru constructia terminalului de pasageri al Aeroportului International Brasov-Ghimbav, si are in curs de implementare o solutie de recunoastere faciala si analiza inteligenta a imaginilor in cadrul proiectului de modernizare, retehnologizare si extindere a sistemului de supraveghere video al Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti.
De asemenea, UTI Grupa participa la executia lucrarilor de instalatii la Magistrala 5 de metrou, Raul Doamnei - Eroilor 2, proiect derulat in asociere cu Astaldi si FCC Construction. UTI Grup are rolul de antreprenor pentru instalatiile de curenti slabi (fibra optica, radiocomunicatii, telefonie, ceasoficare, televiziune cu circuit inchis, detectie la incendiu, taxare automata), instalatii electroenergetice de joasa si medie tensiune, tractiune electrica, instalatii electromecanice: instalatii sanitare/ HVAC/ de protectie civila, de protectie si stingere incendiu.
In ceea ce priveste modernizarea de ecluze, compania are in curs de finalizare proiectul de modernizare a ecluzelor Agigea, Cernavoda si Ovidiu, administrate de Compania Canale Navigabile, cel mai complex proiect de modernizare a infrastructurii de transport maritim realizat dupa 1990. Prima faza a acestui proiect a fost incheiata in 2016, urmand ca in acest an sa fie incheiata si cea de-a doua etapa. Tot in curs de finalizare este implementarea de solutii complexe de securitate fizica si cibernetica pentru centrala nucleara Cernavoda.
 
Tehnologiile avansate, singurele care pot face un oras cu adevarat inteligent
Utilizarea tehnologiilor avansate este singurul mod in care poate fi modificat felul in care "arata" orasele. "Procesarea datelor reale colectate de senzori, inteligenta artificiala pot contribui clar la transformarea unui oras simplu intr-unul smart, dar nu trebuie sa pierdem din vedere nici cerintele de sustenabilitate si cele care fac un oras locuibil. Asadar, din punctul nostru de vedere orice municipalitate ar trebui sa se concentreze pe directiile care cresc calitatea vietii locuitorilor: mobilitate - infrastructura de transport si trafic, siguranta cetatenilor, dar si a infrastructurilor (sisteme de interventie integrate, centre de management al situatiilor de urgenta), protectia mediului (energie eficienta, managementul deseurilor, reducerea poluarii prin masuri corecte de optimizare a traficului, nu prin taxe de tip Oxigen pentru Bucuresti), infrastructura de divertisment si sportiva eficienta", explica Nicolae Ivan.
 
UTI continua sa investeasca in productia sistemelor de instalatii
Pentru anul acesta, prioritatile declarate ale conducerii UTI Grup raman cresterea productivitatii si a profitabilitatii, consolidarea parteneriatelor cu furnizori importanti pentru viitoarele lucrari, crearea unui mediu intern atractiv pentru atragerea si retentia de talente si de competente specializate, mai ales in acest moment in care criza fortei de munca in domeniul constructiilor este acuta. 
"Vom continua sa investim in linia de fabricatie de tablouri electrice de distributie de joasa tensiune, tablouri pentru automatizari industriale si celule de medie tensiune. Aceste produse sunt construite personalizat si utilizate in cadrul proiectelor implementate de UTI, dar pot fi livrate si separat, la cererea clientilor. E un business in care am investit aproximativ 500.000 de euro doar in ultimii doi ani si pe care dorim sa il dezvoltam in continuare. De asemenea, ne dorim sa fim mai activi pe piata solutiilor pentru transporturi feroviare, avand deja experienta acumulata lucrand pentru metroul bucurestean si pentru companiile de transport public din tara", a mai spus managerul UTI.
In primele noua luni ale acestui an, compania a realizat o cifra de afaceri de 28,56 milioane de euro in domeniul constructiilor, la nivelul intregului 2019 fiind estimat un rulaj de 51,1 milioane de euro, in scadere fata de 2018.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter