RO EN
The cart is empty

Ultraconectivitatea, hyperautomatizarea si mobilitatea, noile tendinte din 2020

Atat furnizorii cat si analistii s-au intrecut in previziuni asupra modului in care solutiile ERP vor evolua in acest an. Care sunt tendintele globale, cum se reflecta local? System Innovation Romania a realizat o sinteza la cele mai reprezentative previziuni si iata concluziile:
Ultraconectivitate, toate echipamentele exporta date
Majoritatea lucrurilor din jurul nostru au capatat deja un nivel primar de inteligenta, capteaza si exporta date. Internet of Things (IoT) este deja pe piata, miliarde de dispozitive sunt conectate, iar asocierea cu sisteme ERP va deveni tot mai frecventa. Principalul avantaj este ca din aceasta fuziune, in sistemele ERP vor intra tot mai multe date si vor putea genera tot mai multe informatii de valoare. Deja integram in SAP Business One date de la cele mai diverse echipamente de productie (masini si utilaje, benzi transportoare, cantare, scannere etc) iar optiunile vor fi tot mai numeroase. Imaginea de ansamblu asupra organizatiei pe care ERP-ul o ofera, va devenit tot mai relevanta si la o rezolutie tot mai buna. Beneficiarii, indiferent de verticala, isi vor putea organiza, planifica si evalua mult mai bine activitatea, vor fi mai proactivi si vor putea opera schimbari de business la nivel „microscopic”.
Hyperautomatizare prin roboti software
Termenul a fost introdus pe piata de Gartner in 2019 si reprezinta democratizarea accesului la automatizate. Hyperautomatizarea este strans legata de tehnologia RPA (Robotic Process Automation) si este cautata/dorita in toate domeniile de activitate, unde sarcinile manuale si repetitive au devenit o povara pentru angajati. Asocierea ERP-RPA este tot mai ceruta de clienti si justificata de rezultatele economice. Castigul de timp si acuratete este surprinzator de mare, iar amortizarea investitiei mult peste asteptari. De ce sa integrezi prin cod si conectori aplicatii diferite, cand un robot software poate combina datele din doua sisteme intr-un mod rapid si flexibil. Fluxuri de lucru, rapoarte, schimb de informatii… totul devine mai simplu cu robotii software care lucreaza in sisteme ERP. Tendinta pe termen mediu este ca solutiile ERP sa aiba incorporate module RPA, incluse nativ in aplicatia standard.
Mobilitate generala, business oricand si de oriunde
In anii trecuti, mobilitatea era doar o functionalitate extra a unui sistem ERP. Astazi, mobilitatea este un principiu de baza in logica unui sistem informatic de gestiune. Nu mai este vorba despre accesul mobil la date ci despre capacitatea de a face business oricand si de oriunde. Indiferent daca vorbim de echipe cu activitate de teren sau de angajati din front-office/back-office mobilitatea este o conditie sine qua non, dincolo de sistemul de operare sau marca dispozitivului. Mobilitatea aduce atat acces la date cat si capacitatea de a captura si produce date, oriunde s-ar afla angajatul, genereaza comunicarea in timp real si face ca procesele de business sa devina mai fluente. Deciziile de business sunt astfel mult mai informate eficiente.
Inteligenta Artificiala, viteza mare de lucru si agilitate
Adaugarea unui nivel de Inteligenta Artificiala in aplicatiile de business a inceput de cativa ani, insa presupunea addon-uri sau aplicatii terte. 2020 face pasul catre adaugarea de functionalitati native AI in sistemele ERP, pentru care a aparut un acronim nou iERP. Solutiile ERP inteligente vin in intampinarea utilizatorului intuind informatiile de care aceste are nevoie, propunand noi fluxuri de lucru, reducand numarul erorilor si accelerand procesele. Utilizatorii vor deveni mai creativi si se vor concentra cu precadere pe aspectele decizionale ale muncii lor. Sistemele iERP au capacitatea sa analizeze datele din perspective multiple si sa gaseasca sensuri noi. Vor duce in timp la cresterea considerabila a vitezei de lucru si a agilitatii.
Cloud Computing, peste tot, dar nu pentru toti
Pare desuet sa vorbim despre cloud ca tendinta, dar in 2020, piata va intelege ca, din multe considerente, cloud-ul este peste tot, dar nu pentru toti. Solutiile livrate din cloud isi pastreaza avantajele primare: implementare rapida, investitii zero in hardware, cost lunar previzibil, actualizare constanta, scalabilitate. Antreprenorii le cunosc deja si le analizeaza. Pe de alta parte, cloudul nu este potrivit in orice scenariu. Pentru companiile care au nevoie de customizari avansate, integrari cu aplicatii terte, multiple addon-uri si un nivel ridicat de confidentialitate/securitate a datelor, implementarea on premises ramane cea mai buna alegere. Daca exista deja o infrastructura IT functionala, pe termen lung costul total al utilizarii solutiei (TCO - Total Cost of Ownership) poate fi mai bun.
De retinut:
- Ultraconectivitate- sistemele ERP preiau date de la tot mai multe utilaje si echipamente
- Hyperautomatizare - robotii software pot elimina orice sarcina repetitiva
- Mobilitate - business oricand si de oriunde
- Inteligenta Artificiala - sistemele devin proactive si ofera perspective noi
- Cloud Computing - peste tot, dar nu pentru toti
Romania, ca piata, nu este in primul val de adoptie al noilor tehnologii, desi exista companii cu viziune. Cei mai multi antreprenori asteapta validarea unor directii inainte sa investeasca. Toate elementele tehnologice amintite anterior: ultraconectivitate, hyperautomatizare, mobilitate, cloud, AI, sunt deja in exploatare si dau rezultate. Pe termen scurt, tehnologia poate deveni un avantaj competitiv, atata vreme cat este implementata si exploatata eficient. Daca veti urmari evolutia economica a liderilor din cele mai diverse sectoare de activitate, veti observa ca sunt companii care investesc in mod constant in tehnologie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter