RO EN
The cart is empty

TELEKOM investeste in tehnologie si experti in asigurarea securitatii cibernetice

Digitalizarea este unul dintre cele mai importante trenduri in economie, cresterea economica si dezvoltarea sustenabila nefiind posibile fara tehnologii IT&C si fara industria telecomunicatiilor. Firmele de toate dimensiunile, de la start-up-uri, pana la companii mari, se bazeaza intr-o mare masura pe conectivitate pentru a-si desfasura activitatea, a se transforma si a creste. Intr-o economie digitala hiper-conectata, operatorii telecom au un rol esential, pentru ca furnizeaza solutii care ajuta companiile sa performeze mai bine. Serviciile de telecomunicatii si acces la internet, in special broadband, reprezinta baza unui mediu de business competitiv si faciliteaza adoptia solutiilor de tip eCommerce, eHealth, eEducation, eGovernance si Cloud, care sunt atat in beneficiul sectorului privat, cat si in cel al sectorului public, arata Marian Gheorghe, Director ICT & Clienti Mari la Telekom Romania.
Cu o experienta de un deceniu pe piata de IT&C din Romania si peste 100.000 de clienti pentru acest segment, Telekom este unul dintre marii jucatori ai pietei locale de profil si cel mai mare integrator de sisteme IT&C.
Interviu cu Marian Gheorghe, Director ICT & Clienti Mari la Telekom Romania, manager cu o experienta profesionala de 25 de ani pe piata de IT&C.
 
- Cum sunt primite noile tehnologii de mediul de afaceri din Romania si ce domenii sunt mai deschise in a le adopta?
- Noile tehnologii sunt primite cu deschidere de piata IT&C din Romania, a carei evolutie este in linie cu dezvoltarea pietelor din regiune, atat in ceea ce priveste tipul de solutii si proiecte implementate, cat si provocarile cu care se confrunta. Astfel, in zona de digitizare, discutam in principal de proiecte de automatizare, eficientizare a proceselor folosind RPA si nu numai, iar in cazul firmelor mici si medii observam o tendinta consistenta in utilizarea solutiilor de tip Cloud pentru proiecte in zona de online si mobile. 
In ceea ce priveste solutiile catre care se orienteaza companiile, am remarcat un interes in crestere pentru solutiile de Cloud, precum si pentru cele de tip "IT As A Service" si solutii de securitate cibernetica. In 2019, cererea din sectorul privat a vizat solutii in zona de infrastructura (computing, storage, infrastructura de comunicatii), solutii de tipul Data Center As A Service din partea clientilor mari care au nevoie sa-si modernizeze infrastructura sau care nu au personal IT pentru operarea si mentenanta acesteia.
Pe segmentul de solutii de securitate cibernetica, cererea clientilor s-a concentrat in special in zona de tehnologie (NG firewall, DLP, WAF, End user). Majoritatea companiilor au inteles cat este de important sa identifice riscurile de securitate cu care se confrunta atunci cand folosesc internetul si sa gaseasca solutii pentru a le contracara. Telekom ofera o gama variata de astfel de solutii, de la cele mai simple, pana la cele mai avansate, pe care le implementam impreuna cu parteneri precum Cisco, Kaspersky si Norton.
In sectorul de retail/ farma avem, in continuare, cereri pentru dezvoltarea retelelor de distributie, atat in zona de infrastructura de baza (comunicatii, inclusiv SDWAN), precum si in zona de solutii de interactiune cu clientii - voting, media signage etc.
 
- Ce solutii pentru companii aveti in portofoliu?
- De 10 ani, Telekom ofera pentru companii o paleta larga de solutii si servicii IT&C, de Cloud, software, infrastructura, cybersecurity, IoT, machine to machine. Sunt atat solutii standard, cat si customizate. Avem echipe de pre-sales si sales, experti in zona de IT, care inteleg provocarile clientilor si propun solutii pe care le implementam ulterior. Am definit 5 linii de servicii pe care ne concentram si care acopera un spectru larg: infrastructura, securitate cibernetica, aplicatii de business, comunicare convergenta, IoT (Internet of Things) si Smart City. Absolut orice nevoie poate fi deservita cu tehnologie, iar noi, Telekom, gasim o solutie pe care sa o putem livra impreuna cu partenerii nostri. 
Dupa un deceniu de evolutie constanta, Telekom are astazi cea mai sigura retea de comunicatii pentru mediul de business si este cel mai relevant integrator de sisteme din Romania. Sunt peste 100.000 de companii care au beneficiat de solutiile noastre, de-a lungul celor 10 ani de activitate si numai in 2019 am livrat peste 1.000 de proiecte de complexe de IT&C.
 
- Aveti si solutii dedicate exclusiv firmelor de constructii?
- Pentru industria constructiilor avem solutii de securitate avansata care sunt folosite pe santiere. Furnizam solutii de monitorizare a flotelor utile pentru a gestiona mai bine transportul materialelor, solutii de iluminat atat interior cat si exterior si aplicatii ERP.
 
- Ce investitii/ obiective aveti in vedere in 2020 si in perspectiva?
- In ultimii 10 ani am facut investitii importante in dezvoltarea expertilor cu ajutorul carora sa putem livra proiecte IT&C cu diverse niveluri de complexitate si vom continua aceste investitii si in 2020. Investim, in continuare, in atragerea si dezvoltarea expertilor IT in domenii cum ar fi Intelligent Networks, Solutii Cloud si Cybersecurity. Avem peste 100 de oameni dedicati zonei IT&C in echipa B2B. Pe langa aceasta, avem in grup si cateva sute de experti cu diferite certificari in IT si tehnologie pe care ii folosim in livrarea proiectelor si care ne ajuta sa construim solutii complexe pentru absolut orice client din sectorul privat sau public. 
 
- Care sunt cele mai noi solutii si servicii lansate pe piata, pentru companii? Aveti in plan noi lansari in 2020?
- In ultimii ani tehnologia a revolutionat modul in care companiile isi desfasoara activitatea si a adus oportunitati de dezvoltare remarcabile, crescand, in acelasi timp, expunerea business-urilor la vulnerabilitati si riscuri de securitate. Acum, mai mult decat oricand, companiile au nevoie sa previna atacurile cibernetice, care le pot compromite datele, pot genera costuri suplimentare pe termen lung si pot afecta increderea pe care clientii le-au acordat-o, avand un impact negativ asupra vanzarilor si a reputatiei. Solutiile de securitate cibernetica sunt, in acest moment, un subiect esential pentru noi si un numar semnificativ de solutii lansate in aceasta perioada acopera aceasta zona.
Cel mai nou pachet lansat este cel de solutii de securitate cibernetica OnNet, iar cea mai noua solutie lansata este NetSecurity. Solutia NetSecurity mobil are la baza tehnologie Fortinet si ofera protectie pentru dispozitivele mobile conectate la serviciul de date mobile oferit de Telekom, in timp ce NetSecurity fix are la baza tehnologie Cisco si este o solutie ce protejeaza dispozitivele fixe conectate la serviciul de date fixe de la Telekom.
Ne propunem ca in 2020 sa fim mult mai activi in zona de solutii de Cloud si Modern Workplace folosind in principal tehnologii Microsoft. 
 
- Cum faceti fata amenintarilor cibernetice, avand in vedere faptul ca lucrati cu date?
- Investim continuu in tehnologie si experti pentru a oferi companiilor solutii de securitate cibernetica, intr-un mod cat mai eficient. Consideram ca putem ajuta foarte mult companiile din industria constructiilor in special prin solutii de tip Managed Security Services. Acestea integreaza serviciile Centrului de Operatiuni de Securitate (SOC) ale Telekom Romania, care au rolul de a oferi companiilor o capacitate de detectare si reactie extrem de matura, menita sa atenueze amenintarile care pun in pericol activele lor comerciale critice.
Incepand din 2020, companiile din sectoarele de energie, transport, bancar, infrastructuri ale pietei financiare, sanatate, furnizarea si distributie de apa potabila si infrastructura de telecomunicatii, vor trebui sa ia masurile necesare pentru preventia, detectia si contracararea incidentelor de securitate cibernetica, pentru a respecta prevederile Directivei NIS, Directiva (UE) 2016/1148 pentru un nivel comun ridicat de securitate a retelelor si a sistemelor informatice in Uniune. Astfel, companiile din aceste industrii vor fi nevoite sa aiba un Security Operations Center (SOC) propriu sau sa se afilieze la un astfel de centru pentru a respecta prevederile legislatiei. Telekom Romania, prin divizia de servicii de securitate, are un Security Operations Center functional, precum si tehnologia necesara, expertii, procesele si resursele pentru a ajuta companiile sa se protejeze, sa respecte legislatia si, cel mai importat, sa respecte confidentialitatea clientilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter