RO EN
The cart is empty

SIXENSE: Studiu din satelit privind deplasarea pe verticala a cladirilor din Capitala

Conform unei analize in profunzime din satelit realizate de catre Sixense Romania, companie specializata in solutii de monitorizare a comportarii constructiilor in timp, zone importante din Bucuresti - cum ar fi cele din apropierea lacurilor, a raului Dambovita, dar si cartiere rezidentiale nou construite - prezinta miscari semnificative de tasare si ridicare in ultimii 3 ani (2017-2020).
Printre zonele sensibile identificate cu ajutorul tehnologiei InSAR, ce detecteaza cu precizie milimetrica deplasarile pe verticala ale structurilor si ale pamantului din satelit, se numara: zona Calea Giulesti, zona Republica - Titan Sud, zonele din jurul lacurilor Colentina, Fundeni, Lacul Morii si zone importante din apropierea Raului Dambovita (Splaiul Unirii, Splaiul Independentei).
De asemenea, miscari semnificative au fost detectate si pe anumite strazi din cartiere precum Eroilor, Lujerului, Pipera - Barbu Vacarescu, Dristor, Marasesti, Berceni, fiind afectate si o serie de proiecte de infrastructura cum ar fi stadioane, poduri, guri de metrou sau scoli aflate in zonele mentionate.
Valorile maxime inregistrate in Bucuresti in perioada analizata ating pana la -55 milimetri in ceea ce priveste tasarea (-39 milimetri in zona Raului Dambovita, de exemplu), respectiv 45 milimetri in ceea ce priveste ridicarea masivului de teren.
"Cauzele care duc la miscarile si instabilitatea anumitor zone si cladiri din Bucuresti sunt diverse si trebuie cercetate in profunzime: ele pot varia de la natura pamantului din apropierea lacurilor pana la santiere care au loc in proximitatea zonelor afectate. Este normal ca o cladire sa se taseze cu cativa milimetri pe an, de exemplu; atunci cand sesizam insa valori mai mari de atat sau chiar tasari diferentiale in cadrul aceleiasi structuri, este important ca autoritatile, asociatiile de proprietari, dezvoltatorii si toti factorii decidenti - sa fie constienti de ele si sa actioneze in consecinta", a comentat Mariana Garstea, CEO Sixense Romania.
 
Tehnologia care sta la baza studiului: precizie milimetrica in detectarea miscarilor pe verticala ale pamantului
Studiul realizat de Sixense Romania reprezinta cea mai complexa analiza posibila pe patrimoniul deja existent si este realizat in baza singurei tehnologii care poate accesa retroactiv informatii despre miscarile pamantului si ale patrimoniului existent, prin suprapunerea imaginilor din satelit.
Mai exact, studiul a fost realizat pe intreaga suprafata a Bucurestiului - 436,8 kilometri patrati -, prin masurarea a peste 1.292.000 de puncte si captarea a 118 imagini (cu ajutorul satelitului Sentinel-1) in perioada 18 ianuarie 2017 - 4 decembrie 2020.
Tehnologia care sta la baza studiului presupune folosirea imaginilor InSAR (Interferometric Synthetic Aperture Radar) captate de satelitul Sentinel-1 care orbiteaza in jurul Pamantului si care colecteaza date atat despre valoarea deformarilor acumulate in timp, cat si despre viteza anuala de deplasare a solului.
Imaginile InSAR astfel obtinute sunt apoi procesate cu ajutorul tehnologiei Atlas dezvoltate la nivel international de catre Sixense Group si sunt disponibile printr-o solutie de platforma digitala (pe nume BEYOND Satellite), intr-un format usor de inteles si folosit pentru toti factorii-cheie care au nevoie de ele: de la proprietari de infrastructura la dezvoltatori sau autoritati.
"Ideea studiului a venit din dorinta noastra de a avea o imagine globala asupra sanatatii mediului construit din Bucuresti, de a extinde nivelul de informatii disponibile public in acest sens si de a oferi o intelegere mai buna a fenomenelor care pot sa afecteze pe termen lung patrimoniul construit. Prin natura a ceea ce facem, prin mixul integrat de tehnologii si expertiza pe care il oferim si prin pozitia Sixense Group de lider mondial in domeniu, ne preocupa nu doar sa observam aceste lucruri, ci si sa fim parte din solutie, deci sa contribuim la decizii informate bazate pe date precise. InSAR este una dintre tehnologiile care ne ajuta cel mai mult in acest sens, dar este numai primul pas si o modalitate importanta de a trage un semnal de alarma. Apoi, este nevoie sa monitorizam continuu zonele sensibile identificate", a explicat Mariana Garstea. 
 
Studiile din satelit - necesare mai ales in cazul proiectelor majore de infrastructura
Studiile din satelit se dovedesc o tehnologie accesibila si extrem de utila mai ales in cazul proiectelor majore de infrastructura rutiera si feroviara.
"Atunci cand se decide constructia unei autostrazi, a unui tunel sau a unui pod, se apeleaza in general la acest tip de studiu istoric inca din etapa de pre-fezabilitate sau fezabilitate, pentru ca vrem sa identificam toate zonele vulnerabile de pe viitorul traseu. In cazul proiectelor de infrastructura, nedetectarea la timp a acestora si lipsa de interventie proactiva pot sa duca la complicatii grave in timp, cum ar fi surpari sau alunecari de teren, cu pierderi materiale si umane", a concluzionat Mariana Garstea.
Sixense Group si Imperial College London sunt autoritatile principale responsabile in acest moment pentru redactarea standardelor internationale direct legate de aplicarea si utilizarea tehnologiei InSAR in proiecte de infrastructura.
***
Sixense Romania ofera tehnologii de instrumentare si monitorizare a riscurilor structurale si geotehnice asociate santierelor, precum si inginerie specializata pentru diagnosticarea, protectia si intretinerea activelor (asset management) si platforme informatice digitale.
Compania este parte din Sixense Group, lider mondial in domeniu, si este prezenta in Romania din 2009. Printre proiectele din portofoliul Sixense Romania se numara: Prima sectiune - Linia de Metrou 5 Bucuresti (monitorizare geotehnica si structurala), Tunelele Danes si Sighisoara (monitorizare geotehnica si structurala), Linia de metrou 4 Bucuresti (monitorizare structurala in exploatare), Pod nou Agigea (monitorizare structurala in exploatare), Stadionul National de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Tarnava, Aviatiei Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Tiriac Tower, Ana Tower

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter