RO EN
The cart is empty

NOU! Manifest european al constructorilor pentru digitalizarea UE

Uniunea Europeana trebuie sa se transforme digital pentru a ramane competitiva - se arata intr-un nou manifest redactat si asumat, la data de 12 iunie a.c., de majoritatea asociatiilor europene din industria constructiilor - si, pentru ca sectorul de constructii este o parte integranta a economiei UE, trebuie sa implementeze rapid transformarea digitala de-a lungul intregului lant valoric.
„Cu 8,9% din Produsul Intern Brut (PIB) al UE* si mai mult de 14 milioane de locuri de munca, gradul de «sanatate» a industriei de constructii reprezinta un adevarat barometru al prosperitatii economice”, se arata in preambulul manifestului.
Printre asociatiile ce si-au asumat noul manifest - intitulat „Constructii inteligente, economie puternica, societate incluziva” (Smarter Construction, Stronger Economy, Incluzive Society) - se afla Federatia Industriei Europene de Constructii (FIEC), Comitetul European pentru Echipamente de Constructii (CECE), Confederatia Constructorilor Europeni (EBC), Federatia Europeana a Asociatiilor de Consultanti in Inginerie (EFCA) si organizatia producatorilor de materiale Construction Products Europe (CPE).
In manifest se solicita explicit asumarea unei vointe politice puternice si unitare, din partea UE, pentru a impune un cadru legislativ potrivit, de reglementare, a strategiei privind gestionarea datelor digitale si focalizarea bugetara spre sustinerea competentelor digitale, procesului de cercetare-dezvoltare si infrastructurii IT.
Se propune o transformare digitala de succes a intregului sector si a domeniilor conexe
„Industria constructiilor este vitala pentru economia UE, iar produsele sale au un impact semnificativ asupra modului de trai si bunastarii cetatenilor din tarile membre. «Sanatatea» acestei industrii constituie un barometru al prosperitatii economice. In plus, cu rolul sau de pivot, inovarea in industria constructiilor reprezinta o veste buna pentru noi toti, iar digitalizarea nu va imbunatati numai procesele si eficienta de-a lungul intregului lant valoric, ci mai ales viata noastra, ca rezidenti, membri ai comunitatii si lucratori in UE”, a declarat, cu ocazia lansarii documentului programatic, Kjetil Tonning, presedintele FIEC.
La randul sau, secretarul general al CECE, Riccardo Viaggi, a afirmat ca, in domeniul utilajelor de constructii, digitalizarea este o prioritate absoluta pentru organizatia europeana de profil, iar in acest sens „CECE recunoaste importanta cooperarii digitale in intregul lant valoric din sectorul de constructii si, asa cum se subliniaza in manifestul-program, toti reprezentantii de seama ai industriei pledeaza pentru o colaborare intensiva, pentru a conduce si a sustine piata de constructii din UE sa asigure o transformare digitala de succes a intregului sector si a domeniilor conexe”.
In final, Kjetil Tonning a explicat ca „manifestul comun demonstreaza angajamentul nostru fata de acest parteneriat, al transformarii digitale, care de altfel ar trebui sa fie una din prioritatile agendei politice a UE. De altfel, propunerea este ca digitalizarea in constructii sa fie o initiativa bine definita in viitorul cadru legislativ Horizon Europe, care ii va succeda programului Horizon 2020”. De asemenea, Riccardo Viaggi a subliniat ca „doar prin digitalizare se vor gasi solutii la provocarile actuale, care tind sa devina tot mai acute, cum ar fi: lipsa fortei calificate de munca, majorarea nesatisfacatoare a eficientei energetice, slaba productivitate, problemele legate de sustenabilitate etc. Prin digitalizare, vor fi posibile, la nivelul operatorilor pietei de constructii din oricare stat membri al UE, schimbul foarte rapid de experienta, asimilarea expertizei si dobandirea capacitatilor necesare realizarii performantei in constructii”.
 
*N.R.: Potrivit unor calcule efectuate pe baza estimarii PIB nominal al UE, ce a fost evaluat la 17.100 miliarde USD pentru 2017, daca ponderea anuntata in manifest de principalele asociatii de profil este realista, ar rezulta ca sectorul european de constructii are in prezent o valoare de 1.522 miliarde USD (sau 1.287 miliarde euro, la cursul de schimb actual). Cu toate acestea, posibil din motive ce tin de fluctuatiile majore ale euro in raport cu USD sau de utilizarea altei metode de calcul (eventual pe baza datelor definitive ale PIB din UE in 2016, cand s-au raportat peste 16.397 miliarde USD sau 26,45% din economia mondiala), in manifest se reitereaza o cifra de afaceri in industria de constructii (ca valoare a pietei europene) de 1.360 miliarde euro. Pentru a descarca manifestul industriei europene de constructii, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter