RO EN
The cart is empty

Leviatan Design: Modul de gandire genereaza mari obstacole in calea digitalizarii

Obstacolele din calea digitalizarii sunt generate de modul de gandire (eng. mindset). Tot incercand sa identificam problemele, deseori neglijam tocmai lucrurile care merg bine in domeniul nostru de activitate. De exemplu, Romania este tara care beneficiaza de una dintre cele mai bune conectivitati la internet din lume, in ceea ce priveste viteza de transfer a pachetelor de date, a declarat Romina Posea, Head of Planning and Continuous Improvement Office Leviatan Design, cu prilejul participarii la cea mai recenta editie a videoconferintelor EURO-Constructii.
"Noi avem incredere in faptul ca ne putem schimba acest mod de gandire: de la prejudecata ca tot ceea ce ne propunem sa facem este prea dificil, incat sa merite macar sa ne apucam de lucru, la actiunea concreta: la convingerea ca avem capacitatea de a arde cateva etape astfel incat sa putem ajunge mai repede la obiectivele de digitizare, digitalizare si in final la o transformare digitala. Este necesar ca obstacolul neincrederii si deznadejdii sa nu fie lasat sa ne opreasca din actiune. De multe ori folosim expresii si cuvinte fara a le stapani cum se cuvine sensurile. De aceea am considerat utila definirea precisa a procesului de transformare digitala, ce reprezinta integrarea tehnologiei digitale in toate aspectele operationale ale unei afaceri, facand activitatile specifice mai eficiente, mai productive si mai sigure. In ceea ce priveste digitizarea, aceasta este procedura de trecere de pe suportul clasic pe cel digital, iar digitalizarea constituie folosirea aplicatiilor software pentru procesare", a declarat Romina Posea.
 
Achizitia de date, automatizarea proceselor si analiza digitala, de interes in constructii
In sectorul constructiilor, de interes sunt, conform unui raport recent al Comisiei Europene, achizitia de date, automatizarea proceselor si analiza digitala. "In ceea ce priveste compania noastra, am pornit de la modul clasic de lucru, insa cresterea gradului de complexitate a proiectelor, deficitul de forta calificata de munca, presiunea venita dinspre digitalizare si politicile de guvernanta orientata spre sustenabilitate la nivelul intregului ciclu de viata a constructiilor ne-au determinat sa actionam. Am ajuns in prezent la un nivel ridicat de tehnologizare digitala, insa drumul nu a fost usor. Evident, pe parcurs si noi ne-am confruntat cu diverse obstacole, a fost nevoie de un management solid al schimbarii. Conform unui sondaj realizat recent printre colegii nostri, inclusiv cei din cadrul birourilor de proiectare, de executie sau de pe santiere, in prezent toti acestia au trecut de la faza de respingere la cea de adoptare totala. Dintre tehnologiile folosite actualmente in cadrul ciclului de viata al constructiilor, cele mai multe au la baza colectarea datelor - actiune care duce in mod firesc spre implementarea BIM. Indiferent de modul de colectare - imagistica, analiza inginereasca, model informational integrat, date despre materialele utilizate - toate informatiile cumulate si colectate unitar intr-un sistem pot fi folosite ulterior, in faza de exploatare sau de renovare pentru desfasurarea unor operatiuni in completa cunostinta de cauza. Mai mult, in faza de demolare, datele au o utilitate reala in ceea ce priveste reciclarea si reutilizarea", a declarat Romina Posea.
Specialistii de la Leviatan Design, folosesc, la momentul actual, o multitudine de tehnologii - tehnica de calcul, echipamente, instrumente software specializate - a caror alegere a reprezentat un proces complex si care necesita o testare permanenta pentru adaptarea la nevoile din cadrul echipelor, la modul de lucru, la piata. "Acesta nu este, insa, un motiv de respingere, ci mai degraba o ambitie de adaptare la un model care ne faciliteaza eforturile si ne ajuta sa realizam proiecte cu un grad foarte ridicat de complexitate", a explicat Romina Posea.
Pentru a urmari cea mai recenta editie a videoconferintei EURO-Constructii, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter