RO EN
The cart is empty

CUMULUS prezinta tehnologiile importante care transforma sectorul constructiilor

Industria constructiilor incepe, in sfarsit, sa-si piarda reputatia de ”codasa” in ceea ce priveste modernizarea. Dupa decenii de stagnare tehnologica, domeniul evolueaza intr-un ritm vertiginos. Cheltuielile pentru constructii in SUA au ajuns la aproape 1.600 miliarde USD in 2021, iar la nivel globa, s-a ajuns la un cuantum de 6.400 miliarde USD, ceea ce face din sectorul analizat o veritabila  ”coloana vertebrala” a economiei mondiale. Cu toate acestea, provocarile nu lipsesc. Pe masura ce lipsa de muncitori si problemele lantului de aprovizionare perturba productia, nu a existat niciodata un moment mai bun pentru a folosi tehnologia la potentialul sau maxim. Prin implementarea solutiilor potrivite, industria poate depasi toate dificultatile si poate continua cu succes parcursul transformarii. Cele mai importante elemente implementate cu succes pana in prezent se refera la:
1.Internet of Things (IoT pe scurt), definit ca o conectivitate lucrurilor fizice, realizata cu ajutorul senzorilor, care permite digitalizarea lumii reale. O astfel de aplicatie este importanta in industria constructiilor, deoarece asigura conectarea lucrurilor fizice, cum ar fi echipamente, materiale si personal, la o platforma digitala centralizata. Pe fondul penuriei globale atat de lucratori calificati, cat si de materiale consumabile, IoT poate ajuta la asigurarea utilizarii si urmaririi optime a tuturor resurselor disponibile. IoT poate fi folosit pentru a sustine productivitatea, cu ajutorul senzorilor, dispozitivelor portabile, monitoarelor, sistemelor de intretinere,  hartilor digitale ale santierelor etc.
2.O aplicatie deosebit de importanta a IoT, este constituita de instrumentele conectate. Aceste dispozitive sunt compatibile cu Bluetooth si pot creste considerabil productivitatea pe santier, permitand instrumentelor sa se sincronizeze in timp real cu solutiile tehnologice. Setand instrumentele conectate la valoarea-tinta corecta, se poate asigura faptul ca munca este facuta corect de fiecare data. In plus, se permite stocarea in cloud a unui istoric detaliat al lucrarilor, pentru o regasire simpla pentru a informatiilor necesare.
3.Piata Digital Twins a avut in 2021 o valoare de 7,48 miliarde USD in 2021. Un geaman digital este o replica a unui proiect fizic de constructii. Transformarea informatiilor din lumea reala intr-un format digital ofera mai multe avantaje, dintre care se remarca eficienta. Prin conectarea echipelor de teren si de birou, tehnologia respectiva maximizeaza rezilienta afacerii.
4.Securitatea muncii ramane o mare problema in industria constructiilor. Tehnologiile inteligente PPE reprezinta o modalitate eficienta de a combate fenomenul. Ele includ de la exocostume si casti inteligente, pana la ochelari AR si cizme conectate, incepand sa aiba un impact semnificativ in industria de profil.
5.Pe masura ce proiectele devin mai complexe, metodele traditionale de amenajare a cladirilor pe un santier sunt deja irelevante. Procesul nu numai ca este ineficient, dar are si o marja mare de eroare, care in viitor poate provoca erori costisitoare. Statiile totale robotizate (RTS) sunt un teodolit electronic care poate fi operat complet de la distanta. RTS s-a dovedit a fi mult mai eficient decat metodele alternative si poate fi executat de un singur operator. Pe scurt, RTS permite finalizarea mai multor machete in mai putin timp cu mai putini lucratori.
6.BIM este o modalitate moderna de a gestiona digital informatiile dintr-un proiect de constructie. Chiar daca BIM prezinta multe asemanari cu Digital Twins, cele doua concepte nu trebuie confundate. Digital Twins se foloseste frecvent pentru intretinere si operatiuni, in timp ce BIM este mai potrivit pentru constructie si proiectare. Beneficiile utilizarii BIM pentru a crea un model vizual al proiectului includ economii de costuri, continuitatea datelor, echipe mai bine conectate si estimari mai bune ale domeniului, costului si calendarului general al proiectului. 
7.Dispozitivele mobile optimizeaza conectarea intre persoane, odata cu aparitia 5G transmiterea datelor nefiind niciodata mai fiabila sau mai extinsa. Industria constructiilor foloseste 5G pentru a elimina problemele de conectivitate dintre echipele de teren si de birou, asigurand o conexiune de date in timp real. De exemplu, un manager de proiect care se afla la birou poate transmite instantaneu instructiuni detaliate de lucru unui lucrator de teren care se afla la o distanta de mai multi kilometri. Pe langa facilitarea unei comunicari mai bune, conectivitatea mobila permite, de asemenea, procesarea si stocarea informatiilor despre proiect in cloud. Acest lucru reduce dependenta de documentele fizice si creeaza o structura de stocare mai fiabila si organizata.
8.Proiectarea asistata de calculator CAD a devenit o parte esentiala a procesului de design. Cu capacitatea de a lucra atat in 2D, cat si in 3D, CAD aduce un nivel ridicat de precizie atat de necesar procesului de proiectare si planificare pentru cladiri si structuri. Urmatoarea generatie de tehnologie CAD este deja dezvoltata si perfectionata. Prin valorificarea inteligentei artificiale, sistemul le permite utilizatorilor sa automatizeze portiuni mari din procesul de proiectare. Acest lucru simplifica procesul, economisind companiilor atat timp, cat si bani.
9.Pentru multi utilizatori, realitatea augmentata AR si cea virtuala VR sunt asociate cu generatiile mai tinere, evocand mai degraba jocuri video si metavers. Dar aceste tehnologii inalt adaptabile au aplicatii mult mai largi, in special in industria constructiilor. Specializarea pentru lucrul cu utilaje de mare capacitate poate fi facilitata prin intermediul acestor solutii. Simularile permit ca sesiunile de antrenament greoaie sa fie executate cu ajutorul ochelarilor VR. Acest lucru disponibilizeaza echipamente valoroase si personal de instruire.
10.Inspectiile, studiile de teren, urmarirea echipamentelor si rapoartele de progres sunt doar cateva dintre modalitatile prin care dronele sunt utilizate in industria constructiilor. Avand capacitatea de a fi utile in aproape fiecare faza a unui proiect, ele sunt deja una dintre cele mai populare tehnologii folosite in domeniu. Dronele devin atat de utilizate incat se estimeaza ca dimensiunea pietei globale doar pentru domeniul constructiilor va ajunge la aproape 12 miliarde USD pana in 2027. Aceasta reprezinta o rata de crestere anuala compusa de 15,4% intre 2020 si 2027.
11.Industria este supusa unei presiuni crescute pentru a face constructiile mai sustenabile. Una dintre sursele cele mai importante de poluare este reprezentata tocmai de materiale populare, precum betonul si aluminiul care sunt produse prin metode care provoaca emisii ridicate de dioxid de carbon. Noile materiale durabile, cum ar fi miceliul si ferocul, ofera o alternativa ecologica. Desi exista multi factori care trebuie luati in considerare inainte ca ele sa fie utilizate pe scara larga, industria incepe deja sa se orienteze tot mai mult catre astfel de solutii. 
12.Constructiile modulare constituie procese care valorifica conditiile controlate ale fabricii, pentru a realiza rapid imobile. Prin descompunerea cladirilor modulare in mai multe sectiuni prefabricate si asamblarea lor in afara amplasamentului, se economiseste spatiu si timp. Acest mod inovator de a construi este utilizat deja pe piata si este vazut ca o solutie majora pentru a se adapta conditiilor demografice tot mai provocatoare. 
13.Cloud-ul are un rol definitoriu in adoptarea aproape tuturor tehnologiilor mentionate anterior, in lipsa sistemului respectiv de stocare acestea putand avea de suferit in ceea ce priveste scalabilitatea sau accesibilitatea. Cloud-ul creeaza o conexiune perfecta intre munca de teren si cea de birou, oferind un acces facil la orice resursa online necesara, atat timp cat exista un serviciu mobil disponibil. In plus, el reduce dependenta de documentele pe suport fizic si face ca organizarea si preluarea documentatiei sa fie mult mai simple. Pentru informatii suplimentare, click aici 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter