RO EN
The cart is empty

BT: Sectorul IT&C va continua sa inregistreze ritmuri ridicate de evolutie a VAB

In ultimele decenii IT&C -ul s-a numarat print re sectoarele cu cel mai ridicat ritm de crestere a valorii adaugate brute la nivel mondial, in sfera europeana si pe plan intern, in contextul implementarii revolutiilor tehnologice (IT, Digitala si Inteligenta Artificiala).
Cu toate acestea, Romania continua sa se pozitioneze pe ultimele locuri la nivelul Uniunii Europene din perspectiva indicelui economiei si societatii digitale, conform datelor publicate de Comisia Europeana.
Acest aspect este determinat de ritmul lent al reformelor la nivelul Administratiei Publice, inclusiv gradul redus de implementare a rezultatelor din sectorul IT&C din Romania. Subliniem faptul ca mare parte din rezultatele sectorului IT&C din Romania sunt exportate, balanta comerciala cu servicii din IT&C prezentand un sold pozitiv pe parcursul ultimilor ani.
Datele Eurostat exprima o tendinta de crestere pentru ponderea valorii adaugate brute din IT&C in total valoare adaugata bruta la nivel national pe parcursul ultimelor decenii, de la 2,3% in 1995 la 7,3% in 2022, maxim istoric.
Se evidentiaza majorarea inregistrata dupa incidenta Marii Recesiuni, de la 4,5% in 2010 la 7,3% in 2022. Aceasta evolutie a fost determinata de o serie de factori, inclusiv tehnologizarea sectorului privat si investitiile ridicate in aceasta ramura a economiei (parte din acestea pentru export), inclusiv ca urmare a facilitatilor fiscale acordate. Din perspectiva acestui indicator Romania s-a pozitionat in ultimii ani peste nivelurile medii din Uniunea Europeana si Polonia (in 2022 acestea erau de 5,4%, respectiv 4,5%).
In perioada 2000 - 2022 ponderea valorii adaugate a sectorului IT&C in total valoare adaugata bruta in economie a inregistrat niveluri medii de 5,4% in Romania, 4,1% in Polonia si 4,8% in Uniunea Europeana.
In ceea ce priveste dinamica anuala a valorii adaugate brute in sectorul IT&C din Romania au fost inregistrate valori pozitive pe parcursul a 13 ani consecutive.
Conform datelor Eurostat valoarea adaugata bruta din IT&C s-a majorat in Romania cu un ritm mediu anual de 9,1% intre 2000 (anul lansarii negocierilor de aderare la Uniunea Europeana) si 2022. Este un nivel superior celor inregistrate in Uniunea Europeana (4,8%), dar si in Polonia (7,7%).
In primele sase luni din 2023 valoarea adaugata bruta in sectorul IT&C din Romania a crescut cu 5,8% an/an, conform estimarilor provizorii (1) ale Institutului National de Statistica (INS), comunicate la inceputul lunii septembrie.
Consideram ca sectorul IT&C va continua sa inregistreze ritmuri ridicate de evolutie a valorii adaugate brute pe termen scurt si mediu, scenariu sustinut de implementarea programelor Uniunii Europene, Revolutiei Digitale si Revolutiei Inteligentei Artificiale, perspectivele de reforma a Administratiei Publice dupa alegerile generale programate pentru 2024 si premisele de ameliorare a investitiilor in cercetare si dezvoltare in Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter