RO EN
The cart is empty

WorldGBC: Recomandari pentru utilizarea Level(s) ca platforma strategica a UE

Recent, peste 30 de organizatii din domeniul constructiilor si din sectorul imobiliar au semnat o scrisoare deschisa, adresata Comisiei Europene, in care isi expun punctul comun de vedere asupra potentialului pe care platforma Level(s) il are in transformarea politicilor actuale in strategii pentru edificarea de cladiri sustenabile si pentru indeplinirea obiectivelor-cheie ale Europei referitoare la mediu, economie si societate.
Printre semnatarii scrisorii deschise, se afla si organizatii ce reprezinta Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi (World Green Building Council - WorldGBC), precum si organizatii ce au interese comerciale, dar care reprezinta mai mult de 4.500 de membri si factori de decizie din sectorul de constructii si din cel imobiliar, la fel ca alti operatori majori din industrie si structuri asociative, ca ACE-CAE (Consiliul Arhitectilor din Europa), WBCSD (Consiliul Mondial al Afacerilor pentru Dezvoltare Sustenabila), laolalta cu numeroase companii de renume, cum sunt Skanska, Saint-Gobain, Stora Enso si altele, informeaza un comunicat al WorldGBC.
Scrisoarea, semnata la data de 8 octombrie 2019, vine intr-un moment crucial; anterior, in septembrie, Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi a lansat raportul „Bringing embodied carbon upfront”, ce descrie o serie de actiuni care, odata adoptate, pot revolutiona sectorul cladirilor si domeniul constructiilor, ajungandu-se la un viitor in care s-au eliminat emisiile de carbon in atmosfera.
Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris deja noile obiective ambitioase, cuprinse in agenda climatica pentru Europa. Indeplinirea acestora presupune nu numai o coordonare indrazneata, ci mai ales stabilirea unor politici solide, care sa permita sectorului de constructii si celui imobiliar sa administreze cu adevarat impactul propriei amprente de carbon.
Insa, nu trebuie uitat ca, deja, Comisia Europeana dispune de un cadru pentru o politica puternica de combatere a emisiilor de carbon – si anume platforma Level(s). Aceasta baza de date include indicatori europeni comuni care ofera un cadru de raportare transparent si armonizat pentru a masura si tine cont de performantele durabile ale cladirilor pe intreg ciclul lor de viata.
Respectand cerintele din documentul-manifest publicat in septembrie de WorldGBC Europe , semnatarii scrisorii deschise solicita Comisiei Europene sa sprijine integrarea indicatorilor Level(s) intr-un set de politici coerente ale UE sau intr-un nou cadru de reglementare, intr-o potentiala directiva privind performanta sustenabila a cladirilor. Un prim-pas adecvat in acest sens ar putea fi integrarea indicatorilor de carbon, economie circulara si sanatate a ocupantilor unei cladiri in cadrul de reglementare existent si valabil pana in anul 2024.
Semnatarii scrisorii deschise concluzioneaza ca intreaga comunitate a partilor interesate este pregatita sa lucreze cu noii comisari europeni, pentru a valorifica pe deplin potentialul Level(s) in integrarea principiilor sustenabilitatii in constructii, furnizand o serie de recomandari privind domeniile de activitate initiale in care Comisia Europeana poate sustine aceasta activitate.
***
In anul 2017, Uniunea Europeana a publicat documentul denumit Level(s) - ce poate fi tradus ca „nivel(uri)” - pentru a contribui la dezvoltarea unui limbaj comun in jurul conceptului de cladiri sustenabile. Astfel, prin intermediul Comisiei Europene, UE consulta industria de constructii pentru a elabora noi indicatori de performanta pentru constructia de imobile cu emisii reduse de bioxid de carbon, dar si pentru a ajuta la orientarea sectorului de constructii in aceasta directie. Level(s) este, astfel, primul instrument de raportare a durabilitatii cladirilor din intregul spatiu european, avand ca scop principal transformarea pietei continentale a constructiilor de la o industrie care, in prezent, contribuie semnificativ la schimbarile climatice, la una care sa aiba un impact pozitiv atat asupra mediului, cat si a societatii. Documentul reprezinta rezultatul unei consultari ample cu sectorul de constructii si se concentreaza pe indicatori de performanta in domenii precum emisiile de gaze cu efect de sera, eficienta resurselor si a apei, precum si sanatatea si confortul ocupantilor cladirilor. Level(s) este un cadru de raportare voluntara care utilizeaza standardele existente si ofera o abordare comuna a UE in ceea ce priveste evaluarea performantei de mediu in constructii. In aceasta viziune, fiecare indicator este conceput pentru a raporta impactul fiecarei cladiri la prioritatile pentru durabilitate pe plan european. Utilizarea Level(s) este conceputa pentru un numar esential, dar usor de gestionat, de indicatori de performanta, care, odata implementati la nivelul unei cladiri, sa contribuie la realizarea obiectivelor politicii de mediu si a tintelor UE de sustenabilitate. Pentru a descarca scrisoarea deschisa, semnata si de WorldGBC, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter