RO EN
The cart is empty

UE vrea sa determine tarile sa renoveze cladirile cu performante energetice slabe

Uniunea Europeana urmeaza sa propuna un set de norme care vor obliga tarile membre sa renoveze cladirile cu cele mai slabe performante energetice pana la finele acestui deceniu, in ideea de a reduce emisiile poluante si a le face mai eficiente din punct de vedere energetic, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.
Cladirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de CO2 ale Uniunii Europene precum si pentru 40% din consumul de energie al blocului comunitar. Ambele aspecte trebuie imbunatatite pentru ca UE sa isi indeplineasca obiectivul referitor la reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2030, comparativ cu nivelul din 1990.
Comisia Europeana, Executivul comunitar, urmeaza sa propuna saptamana urmatoare un pachet legislativ destinat sa reduca impactul cladirilor asupra climei.
Sursele citate de Reuters sustin ca, in propunerile sale, Comisia va cere ca toate cladirile aflat in uz care au un certificat de performanta energetica de tip 'G', cel mai slab posibil, sa fie renovate astfel incat sa ajunga la un nivel mai ridicat de performanta energetica pana in 2030. Practic, aceasta cerinta va introduce un nivel minim de performanta energetica pentru cladirile din UE, astfel incat statele membre vor fi obligate sa renoveze milioane de locuinte, birouri si cladiri comerciale.
Performanta energetica a unei cladiri poate fi imbunatatita in mai multe moduri, inclusiv prin anvelopare sau inlocuirea boilerelor care functioneaza pe combustibili fosili cu sisteme de incalzire mai eficiente din punct de vedere al emisiilor de CO2.
Numarul cladirilor afectate de viitoarele norme
Numarul cladirilor afectate de viitoarele norme ale Comisiei variaza de la o tara la alta. Potrivit datelor statistice valabile la nivel national, in Italia aproximativ o treime din cladirile rezidentiale au un certificat de performanta energetica de tip 'G', in timp ce in Tarile de Jos ponderea este de doar 4%.
Cresterea exploziva a preturilor la gaze naturale si electricitate din ultimele luni a determinat guvernele europene sa caute masuri prin care sa protejeze gospodariile de facturile mari si de asemenea a scos in evidenta importanta renovarilor ca o modalitate de a tine facturile sub control. Insa cresterea preturilor a dat nastere si la rezistenta in unele state membre fata de un plan separat al UE de a impune costuri de CO2 pentru combustibilii folositi la incalzire, in conditiile in care guvernele din unele tari se tem ca astfel vor creste facturile cetatenilor. O astfel de politica ar fi insotita de un fond UE in valoare de mai multe miliarde de euro care ar putea fi utilizat pentru a ajuta gospodariile sarace sa investeasca in renovari.
Combustibilii fosili asigura aproximativ trei sferturi din incalzirea gospodariilor din UE. Intr-o varianta preliminara a propunerii Comisiei Europene privind cladirile, consultata de Reuters, se mentioneaza ca „statele membre nu vor furniza niciun fel de stimulente financiare pentru instalarea de boilere pe combustibili fosili”.
Insa propunerea este inca in discutie si ar putea sa fie modificata inainte de a fi publicata saptamana viitoare. In plus, va avea nevoie de aprobarea statelor membre si a Parlamentului European, pentru a putea intra in vigoare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter