RO EN
The cart is empty

Strategiile ESG au capacitatea de a schimba in bine cultura sectorului de constructii

Cerintele de raportare ESG au capacitatea de a transforma radical cultura sectorului constructiilor, potrivit specialistilor de la Barbour ABI, liderul pietei britanice de market intelligence in domeniul constructiilor. Desi primele discutii referitoare la ESG au aparut in urma cu mai bine de un deceniu, in ultimii doi ani conceptul s-a raspandit rapid in mediul de afaceri, la nivel global. In prezent, cerintele ESG sunt incluse in procesul decizional al investitorilor, dezvoltatorilor, clientilor din constructii, dar si al marilor antreprenori din sector. Tendinta va lua amploare si in sectorul de constructii din Romania, avand in vedere faptul ca pe piata locala sunt active reprezentante ale marilor antreprenori si furnizori de materiale internationali, care implementeaza deja strategii ESG, iar companiile locale vor fi nevoite sa urmeze trendul.
ESG inseamna Environmental, Social, and Governance (mediu, social, guvernanta) si constituie o abordare folosita pentru a evalua si analiza impactul unei afaceri asupra societatii si mediului. 
"ESG este o tendinta la nivel mondial. A o accepta, inseamna ca companiile colecteaza si publica indicatori non-financiari verificabili, care pot fi folositi pentru a evalua performantele unei companii intr-o gama variata de aspecte ce privesc mediul, factorii sociali si de guvernare corporativa. Indicatorii acopera, astfel, factori precum diversitate si egalitate de gen, coruptie, impactul asupra mediului sau drepturile omului. Transparentizarea acestor aspecte prin raportarile ESG incurajeaza companiile sa ridice stacheta in ceea ce priveste nivelul de responsabilitate sociala corporativa (CSR)", explica specialistii de la Barbour ABI.
 
Cel mai mare impuls vine din sectorul financiar
Desi tema raportarilor ESG este deosebit de atractiva la nivelul lobbyistilor din majoritatea domeniilor de activitate, marele impuls vine din sectorul financiar. Investitorii cred din ce in ce mai mult ca ESG ajuta firmele sa identifice si gestioneze mai bine riscul si le imbunatateste performanta financiara.
 
 
"Daca ESG va fi cu totul incorporat in cultura corporativa, asa cum se asteapta majoritatea analistilor de business, conceptul va schimba fundamental cultura de afaceri, inclusiv din sectorul de constructii. Desi este relativ nou pentru multi proprietari, investitori si executivi din domeniul constructiilor, conceptul se afla pe radarul dezvoltatorilor si investitorilor imobiliari de mai mult timp si are deja implicatii majore pentru lantul de aprovizionare. Firmele nu vor mai fi «judecate», asadar, doar dupa performantele lor izolate, ci si pe baza performantelor partenerilor lor si ale tuturor companiilor cu care fac afaceri. Acest lucru vine intr-un moment critic, in care industria de constructii se confrunta cu provocari uriase, in care companiile trebuie deja sa gaseasca modalitati de a-si reduce radical impact asupra mediului, trebuie sa adopte o atitudine cu totul noua fata de siguranta si calitatea cladirilor si, in multe tari dezvoltate, trebuie sa atraga talente dintr-un bazin in scadere de tineri disponibili", precizeaza consultantii de specialitate.
In multe privinte, ESG ofera o platforma pentru abordarea tuturor acestor probleme intr-un moment in care industria de constructii si cei care o conduc sunt in cautarea unor ghidaje pentru a nu atinge un declin pe care il evita de mai multe zeci de ani.
 
 
Ce inseamna ESG pentru constructii?
Sectorul de constructii este, mai mult decat celelalte industrii, esential in intampinarea provocarilor cu care se va confrunta lumea in urmatoarele decenii. Actiunile si activitatile din domeniu vor avea un impact urias asupra mediului, iar in procesul de creare si remodelare a mediului construit, vor influenta fiecare aspect al vietii oamenilor - sanatate, prosperitate, stare de bine, sanse la viata, structuri sociale, oportunitati, dar si aspiratii la nivel de comunitati, in zonele in care opereaza. 
Avand in vedere ca forta industriei de constructii sta in investitii, daca accesul la finantari se va baza pe scoruri ESG bune, cu siguranta ESG va deveni un aspect major al mediului de afaceri din domeniul constructiilor. 
"Provocarea adaptarii este putin probabil sa fie usoara. Sunt multe aspecte ale pietei de constructii care o fac mai dificila decat majoritatea industriilor pentru a se proteja de coruptie, marje extreme, calitate indoielnica, relatii neprietenoase cu comunitatile si o serie de alte atribute nedorite. In plus, o mare parte din industrie este mobila, cu radacini limitate in comunitatile pe care le deservesc, in timp ce nu este un sector remarcat pentru transparenta. Incorporarea ESG in afacerile de constructii va necesita, asadar, o schimbare de cultura uriasa. Va modifica fundamental recrutarea si relatiile de munca, va schimba termenii comerciali, modul in care firmele interactioneaza si, aproape sigur, va promova schimbari in cadrele de reglementare. Toate acestea indica o transformare majora a modului in care functioneaza si este structurata industria de constructii", precizeaza analistii Barbour ABI. 
Astfel, pentru marile companii de constructii adoptarea ESG este un pas urias, dar necesar, intrucat dezvoltatorii si clientii importanti vor urma comunitatea investitionala in domeniul ESG, ceea ce va insemna ca multe companii de constructii care nu se adapteaza nu vor mai fi selectate pentru proiecte. Dar ESG nu se opreste la companie, ci se bazeaza, in cele din urma, pe intreg lantul de aprovizionare, iar volumul mai mare de proiecte va merge catre antreprenorii care au scoruri ESG credibile si acceptabile.
 
 
Directii viitoare de abordare a strategiilor ESG
In aceste vremuri "haotice", in care singura certitudine este incertitudinea, consultantii de la Barbour ABI sunt de parere ca toate companiile vor include actiuni si initiative ESG in strategiile lor, tendintei urmand a i se alinia rapid investitori, clienti si antreprenori majori, contractori si subcontractori, precum si toate companiile implicate in lanturile de aprovizionare. 
In ultima perioada, accentul in strategiile ESG s-a focusat pe mediu, dar se estimeaza ca vor creste preocuparile si pentru problemele sociale, in special in jurul relatiilor din comunitati, bunastarii, diversitatii si incluziunii. De asemenea, daca in prezent, conceptul de ESG este mai putin familiar clientilor lanturilor de aprovizionare si contractorilor, acestia au potentialul de a scinda intre companiile care se aliniaza si investesc in ESG si cele care nu o fac, iar acestea din urma vor fi excluse, treptat, din relatiile de business. Increderea si transparenta, implicite in ESG, vor provoca firmele sa creeze mai putine relatii de business, dar mai profunde, in interiorul lanturilor de aprovizionare. In sectorul de constructii, ESG va determina abordarea unor probleme si provocari care au fost amanate de decidentii din acest domeniu timp de mai multe zeci de ani.
Totodata, masurarea parametrilor ESG non-financiari si initiativele pentru imbunatatirea scorurilor vor oferi managerilor date care ii pot ajuta sa-si inteleaga mai bine afacerea si sa-si imbunatateasca performantele, fiind cu un pas inainte in fata viitoarelor schimbari de reglementare. In concluzie, implicatiile ESG au puterea de a remodela radical cultura industriei de constructii, in sens pozitiv.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter