RO EN
The cart is empty

ROENEF solicita standarde minime de performanta energetica la cladirile renovate

Asociatia pentru Promovarea Eficientei Energetice in Romania (ROENEF), alaturi de alti parteneri internationali, s-au adresat vicepresedintelui executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu privire la importanta Standardelor Minime de Performanta Energetica pentru implementarea cu succes a valului de renovare.
Potrivit specialistilor, viitoarea comunicare strategica pe tema „valului de renovare” este cruciala pentru a indeplini obiectivele Pactului Ecologic European si ale Planului de redresare al Uniunii Europene, intruat renovarile energetice mai rapide si mai profunde reprezinta o necesitate pentru Europa neutra din punct de vedere climatic si o prioritate clara in materie de investitii pentru o redresare ecologica si echitabila.
"Subliniem importanta Standardelor Minime de Performanta Energetica pentru cladirile existente in cadrul legislativ al Uniunii Europene si pentru a reduce deficitul politicii Uniunii Europene in acest domeniu si pentru a asigura succesul valului de renovare. Doua studii recente realizate de RAP (2020) si Ce Delft (2020) arata ca standardele minime de performanta energetica pot stimula volumul si profunzimea renovarii si pot transforma in mod efectiv stocul de cladiri al Uniunii Europeane intr-unul extrem de eficient din punct de vedere energetic, bazat pe surse regenerabile, inteligent si flexibil, in centrul unui sistem energetic descentralizat, element esential pentru ca Uniunea Europeana sa isi indeplineasca obiectivele climatice si sa isi revina din criza", se subliniaza in scrisoarea deschisa adresata oficialului european.
 
Care sunt Standardele Minime de Performanta Energetica?
Standardele minime de performanta energetica impun cladirilor sa indeplineasca un standard minim predefinit de performanta energetica, stabilit, de exemplu, in termeni de clasa energetica, care trebuie sa fie atins pana la o data specificata sau la un anumit moment din ciclul de viata al cladirii (vanzare, cumparare). Standardele pot deveni mai ambitioase in timp, in conformitate cu obiectivele Uniunii Europene privind clima si energia.
Standardele minime de performanta energetica pot asigura renovarea cladirilor celor mai ineficiente energetic si contribuie la punerea stocului de cladiri al UE pe o traiectorie catre neutralitatea climatica, se mai arata in scrisoarea deschisa.
Autorii acesteia subliniaza ca standardele minime de performanta energetica sunt deja utilizate in intreaga lume, inclusiv in mai multe tari ale Uniunii Europene precum Olanda, Franta si Belgia. Acestea reprezinta o solutie eficienta de politici care poate ajuta la depasirea barierelor semnificative care au grevat renovarea energetica pana in prezent, atunci cand au fost introduse ca parte a unui cadru cuprinzator de politici de renovare. Aceste standarde semnaleaza tranzitia si destinatia intregului parc de cladiri si a cladirilor individuale, ceea ce ajuta la alinierea cererii pentru lanturile de aprovizionare, oferind un impuls pentru afaceri si inovatie sociala. De asemenea, pot directiona utilizarea fondurilor catre cladirile care au cea mai mare nevoie de renovare energetica, imbunatatind eficacitatea, dispersia si absorbtia programelor existente si noi. Daca sunt facute corect si din timp, standardele permit pietei sa se mobilizeze si sa planifice in mod corespunzator transformarea.
 
Standardele minime de performanta energetica trebuie incluse in legislatia UE
Specialistii reamintesc ca, la inceputul acestui an, Comisia pentru Industrie a Parlamentului European a solicitat Comisiei sa "dezvolte un cadru legislativ pentru introducerea standardelor minime de performanta energetica pentru cladirile existente, care sunt imbunatatite progresiv, in conformitate cu obiectivul 2050".
Orice set de masuri care vizeaza triplarea ratei de renovare si atingerea unui stoc de cladiri extrem de eficient din punct de vedere energetic si decarbonizat pana in 2050 trebuie sa includa standarde minime de performanta energetica pentru a avea succes.
"Prin urmare, ne asteptam la Comisia Europeana sa prezinte propuneri legislative in viitorul imediat pentru a introduce standarde minime de performanta energetica, utilizand finantarea disponibila si asistenta tehnica pentru a sprijini introducerea acestora. Exista diferite optiuni pentru a face acest lucru la nivelul UE, de exemplu, prin consolidarea articolelor relevante din legislatia existenta in domeniul energiei si cladirilor, propunerea de obiective progresive pentru intregul parc de cladiri sau stabilirea unei obligatii pe baza rezultatelor. Fiind o emblema a Pactului Ecologic European si a Planului de Redresare al Uniunii Europene, ne asteptam sa va asigurati ca valul de renovare include un plan de actiune cu noi masuri, inclusiv standarde minime de performanta energetica, pentru a asigura indeplinirea ambitiilor valului de renovare si pentru a oferi beneficii tangibile cetateniilor UE", i-au transmis semnatarii scrisorii lui Frans Timmermans.
Pentru a consulta textul integral al scrisorii deschise, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter