Sectorul constructiilor are un rol central in atingerea obiectivelor climatice si energetice setate de Directiva UE EPBD si aprobate de Parlamentul European in martie anul acesta, cu termene limita pentru 2030, respectiv 2050. Potrivit Asociatiei pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri (ROENEF), sectorul constructiilor reprezinta aproximativ 8,2% din PIB-ul UE, respectiv 10% din totalul ocuparii fortei de munca, iar in ceea ce priveste rata de renovare energetica, aceasta ar trebui sa se tripleze pentru ca Romania sa se alinieze termenelor directivei.
Asociatia ROENEF saluta adoptarea raportului privind performanta energetica a cladirilor (EPBD) de catre Parlamentul European si sprijina toate amendamentele adoptate la 14 martie 2023. Directiva prevede instituirea unui cadru adecvat de reglementare, financiar si indicativ pentru sprijinirea renovarii cladirilor, introducerea unor standarde minime de performanta energetica (MEPS), o schema de certificate de performanta energetica (EPC) imbunatatita si implementarea standardului de constructie cu emisii zero intr-un ritm mai accelerat.
Reprezentantii asociatiei atrag atentia asupra importantei renovarii eficiente a intregului stoc de cladiri de pe suprafata UE, inclusiv Romania, renovare care cade sub incidenta directa a jucatorilor din domeniul constructiilor.
”Pentru a ne atinge obiectivele climatice si energetice, rata de renovare energetica ar trebui sa se tripleze si sa urmareasca transformarea stocului de cladiri in cladiri cu consum de energie aproape zero, inclusiv in Romania. Sa nu uitam de beneficiile la nivel de calitate a vietii, economii indirecte, respectiv locuri de munca produse de renovare. Pentru fiecare 1 milion de euro investit in renovarea energetica a cladirilor, in UE sunt create in medie 18 locuri de munca. Renovarea eficienta a cladirilor de birouri creste productivitatea cu aproximativ 12%, ceea ce duce la un beneficiu potential de aproximativ 500 de miliarde euro pentru economie pe an. Mai mult, renovarea eficienta a spitalelor reduce spitalizarea cu 11%, producand economii potentiale de aproximativ 45 de miliarde de euro pe an pentru sectorul medical, la nivelul UE”, declara Mihai Moia, Directorul Executiv al Asociatiei ROENEF.
In acest sens, potrivit reprezentantului ROENEF, Romania ar trebui sa se concentreze pe aspecte esentiale, precum: stabilirea unei foi de parcurs clare pentru imbunatatirea performantei energetice a stocului de cladiri existent, dezvoltarea de tehnologii digitale pentru a masura performanta energetica exacta a stocului de cladiri, masurarea consumului de energie pentru incalzire si racire in tranzitia catre cladirile decarbonate. O alta masura importanta pentru tara noasta ar fi implementarea ghiseelor unice private si publice pentru a oferi consiliere personalizata, dar si alinierea la actiunea de reducere a claselor de performanta energetica (EPC) si Clasa G la 15% din stocul de cladiri din statele membre.