RO EN
The cart is empty

Producatorii de energie regenerabila vor suspendare de 12 luni la certificate verzi

Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA), Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie Regenerabila din Romania (PATRES) si Asociatia Industriei Fotovoltaice din Romania (RPIA) solicita imperios autoritatilor sa renunte, atat la masura de supra-impozitare cu 80% a venitului realizat de catre producatorii de energie electrica, cat si la masura de suspendare pentru o perioada de un an de zile a certificatelor verzi, pentru a nu pune in pericol productia de energie verde. De asemenea, solicitam Guvernului Romaniei sa elaboreze si sa aprobe, de urgenta, formula de calcul a taxei de 80% care sa se aplice la venitul rezultat dupa deducerea cheltuielilor cu achizitia de energie prin regularizarea intregii perioade (noiembrie 2021 - martie 2022), tinand cont si de costurile reale din piata de energie.
Reprezentantii RWEA, PATRES, RPIA, impreuna cu WindEurope si SolarPower Europe, au notificat autoritatile de la Bucuresti si de la Bruxelles in privinta impactului pe care cele doua masuri il au asupra sigurantei energetice a Romaniei si asupra pretului electricitatii, in contextul in care costul energiei din surse regenerabile este cel mai scazut in comparatie cu celelalte surse de energie.
„In conditiile situatiei actuale de la granita Romaniei, consideram ca astfel de masuri vor afecta grav securitatea energetica a Romaniei, subminand investitiile in surse de productie care nu depind de combustibili fosili, investitii care sunt imperios necesare. Este inacceptabil ca producatorii din sectorul regenerabilelor, care au investit in economia romaneasca peste 10 miliarde de euro, printr-un cadru legislativ instabil si impredictibil, sa fie in permanenta sanctionati pentru explozia preturilor energiei electrice. Cresterea productiei de energie regenerabila in mixul energetic conduce la scaderea facturilor la consumatorul final. Pierderile acumulate in perioada noiembrie 2021 - martie 2022 ca urmare a aplicarii legii 259/2021, OUG 3/2022 privind supra-impozitarea producatorilor, coroborat cu lipsa formulei de calcul pentru acesta, nu se corecteaza in propunerea prezentata de catre autoritati, din contra, aceste pierderi vor creste semnificativ, atat prin anularea schemei de sprijin cu certificate verzi, cat si prin cresterea impactului supra-impozitarii datorita diminuarii pragului la 300 RON”, a declarat Adrian Borotea, Vicepresedinte RWEA
Ca urmare a deselor schimbari legislative privind reducerea schemei de sustinere prin certificate verzi, producatorii din industria regenerabila au inregistrat pierderi financiare semnificative in perioada 2014-2018, pierderi cuprinse intre 1,2-2 miliarde EUR pe an, conform site-ului www.mfinante.ro pentru cod CAEN 3511 - Productie energie electrica. Potrivit unui studiu realizat de o companie internationala de audit financiar, pierderile inregistrate de producatorii din industria eoliana sunt de peste 5,58 miliarde de lei, in aceeasi perioada 2014-2018.
Noua propunere avuta in vedere de catre autoritatile romane va majora impactul financiar negativ, prin reducerea pretului de referinta pe piata angro de la 450 de lei/MWh la 300 RON/MWh si aplicarea aceluiasi procent de 80%, asupra respectivelor venituri, impact care in prezent este deja extrem de mare pentru acesti producatori.
Complementar celor doua masuri, semnalam si lipsa formulei de calcul a impozitului suplimentar, de la inceputul aplicarii acestuia, respectiv noiembrie 2021. Astfel, nu se tine cont de caracterul volatil al productiei de energie din surse regenerabile coroborat cu regulile pietei de energie, care impun livrari in banda ale energiei si de costurile reale, de peste 1000 RON/MWh pentru achizitia de energie atunci cand vantul nu bate sau soarele nu radiaza conform prognozei - pentru realizarea contractelor impuse de respectivele reglementari.
Industria energiei regenerabile atrage atentia ca acest impozit, aplicat pe o perioada de cel putin un an si jumatate, contravine obiectivelor de combatere a schimbarilor climatice ale Uniunii Europene si Romaniei. Taxarea exceptionala, pe langa faptul ca se aplica discriminatoriu, va avea si efectul de descurajare a noilor investitii in capacitati noi de productie, intr-o perioada in care Romania are o nevoie acuta de aceste investitii de producere a energiei electrice. Mai mult, asistam la situatia absurda in care o industrie care beneficiaza de un ajutor de stat aprobat de catre Comisia Europeana, tocmai pentru a compensa diferenta intre costul investitiilor si veniturile din piata de energie electrica, este taxata in mod arbitrar, fara a se tine seama de costurile operationale semnificative si nici de pierderile din trecut induse de schimbarile legislative repetate.
”In prezentul context, prin implementarea celor doua masuri, practic toti producatorii de energie regenerabila vor avea costurile de operare mult mai mari fata de veniturile care sunt drastic diminuate. Astfel, Statul ii conduce pe producatorii din regenerabile in situatia de facto de insolventa/faliment, ceea ce obliga la retragerea din functiune a acestor capacitati de productie, cu impact negativ atat asupra pretului la consumatorul final (in lipsa productiei de energie regenerabila, pretul energiei pe piete va creste cu cel putin 20-30%), cat si asupra balantei energetice. Este de semnalat si faptul ca o buna parte a unitatilor de productie au fost finantate de catre banci, iar prin diminuarea veniturilor, producatorii vor fi in imposibilitatea de a achita obligatiile financiare catre acestea, iar impactul asupra sistemului bancar va fi unul substantial”, afirma Viorel Lefter, Presedinte PATRES.
Mentionam ca producatorii de energie din surse regenerabile au asigurat aproape 30% din consumul final de energie electrica din Romania in ultimele luni si au avut o contributie majora la scaderea pretului energiei pe aceste piete in ultimele luni. Aceasta in contextul in care din anul 2016 pana in prezent, sistemul energetic national a beneficiat de ZERO investitii in unitati de generare de energie electrica tot din cauza unor masuri similare adoptate de catre institutiile statului roman.
Atragem atentia ca politicile guvernamentale actuale vor conduce la pierderea definitiva a increderii investitorilor cu consecinte asupra investitiilor in capacitati noi de productie din surse regenerabile, capacitati de care Romania are foarte mare nevoie, lucru care va inrautati starea actuala a sistemul energetic romanesc cu consecinte incomensurabile pe termen mediu si lung.
Daca masurile sus-mentionate vor fi aprobate de Executiv, investitorii vor fi constransi sa conteste in instanta modificarile introduse, ceea ce va putea duce la cresterea numarului de actiuni de arbitraj impotriva Statului Roman la tribunalele internationale, in prezent statul roman fiind deja actionat in patru dosare la ICSID.
De asemenea, semnalam si ca masurile sunt in totala contradictie cu recomandarile Comisiei Europene, care prin toolbox-ul emis in data de 13 Octombrie 2021, propune gasirea unor solutii alternative de finantare pentru schemele de sprijin, si in niciun caz suspendarea lor.
„Mai mult decat atat, Romania si-a luat angajamentul, prin PNIESC aprobat in octombrie 2021, de a produce 30.7% din energia aferenta consumului final al tarii din surse regenerabile, pana in 2030, tinta la care trebuie sa contribuie deja cu noi capacitati de productie din surse regenerabile, si care va fi revizuita superior pentru a fi in conformitate cu recomandarea Comisiei Europene pentru o tinta de energie regenerabila de cel putin 38% la nivel national. De asemenea, asa cum semnaleaza si Comisia Europeana, fiecare turbina eoliana si fiecare panou fotovoltaic are rolul imediat de a reduce dependenta de importurile de combustibili fosili si de a produce energie curata cu costuri reduse”, afirma Mihai Balan, Director Executiv RPIA.
In concluzie, adoptarea unor astfel de masuri de catre Guvernul Romaniei vor produce efecte extrem de negative pe toate planurile, nu numai pentru sectorul regenerabilelor, mai ales in conditiile turbulente ale mediului de afaceri international de azi, unde credibilitatea unui stat este esentiala in atragerea de investitii.
RWEA, PATRES si RPIA cer imperios Guvernului sa re-analizeze propunerile prezentate in sedinta din 24 februarie a.c. si sa identifice masuri alternative care sa produca efecte pozitive, atat pentru consumatorul final, cat si pentru producatorii de energie din surse regenerabile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter