RO EN
The cart is empty

ONG-urile solicita o analiza publica a impactului asupra mediului a extractiei offshore

Legea offshore pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra a trecut de Senat cu un vot covarsitor si probabil va fi votata favorabil si in Camera Deputatilor. Reprezentantii ONG-urilor solicita publicarea unei analize de impact asupra mediului a extractiilor de gaze offshore.
"Parlamentarii au facut impartirea banilor si au inceput prin a promite romanilor cate-n luna si-n stele. Au uitat insa sa ne spuna care va fi impactul de mediu al acestor exploatari de mare adancime si cum vom actiona in cazul unui accident petrolier in largul marii. Alaturi de Greenpeace, 2Celsius, WWF si Declic am trimis initiatorilor legii o scrisoare deschisa prin care le solicitam o dezbatere publica si o analiza a impactului acestei legi asupra mediului, economiei si obiectivului de neutralitate climatica. In contextul crizei energetice generate de gazul fosil, este greu sa ne imaginam cum exploatarea gazelor din Marea Neagra, care va avea loc in cel mai optimist scenariu in 2026, va contribui semnificativ la scaderea preturilor la energie", au transmis reprezentantii Bankwatch Romania.
Ei precizeaza ca Romania ar trebui sa prioritizeze reducerea consumului de gaze in paralel cu scaderea dependentei de acest combustibil fosil prin eficienta energetica si extinderea energiei regenerabile atat in comunitati, cat si in parcuri de productie. 
In plus, Neptun Deep este cel mai mare si mai adanc zacamant de gaze fosile descoperit in perimetrul romanesc al Marii Negre. Fiind o operatiune fara precedent in Romania, siguranta oamenilor si a mediului ar trebui primeze, subliniaza ONG-istii.
Redam mai jos intregul continut al scrisorii.
 
"Romania nu are pregatit un cadru legislativ solid care sa vizeze protectia mediului in cazul unor accidente majore la operatiunile petroliere din Marea Neagra
Stimati initiatori ai modificarii legii offshore:
  • Ciuca Nicolae-Ionel – senator PNL,
  • Ciolacu Ion-Marcel – deputat PSD,
  • Kelemen Hunor – deputat UDMR,
  • Pambuccian Varujan – deputat UAR (minoritati),
  • Popescu Virgil-Daniel – deputat PNL,Stimati reprezentanti ai Parlamentului Romaniei,
Organizatiile Greenpeace Romania, Bankwatch Romania, 2Celsius, WWF Romania si Comunitatea Declic trag un semnal de alarma cu privire la pericolele majore de mediu aduse de propunerile legislative din Parlamentul Romaniei pentru dezvoltarea si exploatarea gazelor din Marea Neagra.
Va solicitam ca, in calitate de initiatori ai propunerii de modificare si completare a legii offshore, sa organizati o dezbatere extinsa cu societatea civila si sa prezentati public o analiza a impactului pe care il va avea adoptarea proiectului de exploatare a gazelor fosile din Marea Neagra asupra mediului, economiei si obiectivului de neutralitate climatica, asumat de Romania prin Acordul de la Paris.
Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii offshore si propunerea legislativa privind modificarea si completarea Legii nr.165/2016 privind siguranta operatiunilor petroliere offshore sunt in plin proces legislativ si au fost adoptate in plenul Senatului, iar acum merg spre dezbatere si adoptare in Camera Deputatilor.
Aceste propuneri au nevoie de o dezbatere extinsa, cu implicarea publicul larg, in care sa fie prezentate riscurile de mediu, precum producerea unui accident major si limitarea consecintelor unor astfel de accidente care vizeaza operatiunile petroliere si gaziere in zonele din Marea Neagra.
In timp ce legea offshore se concentreaza in principal pe prevederile financiare, fiscale si comerciale, Romania are nevoie si de un cadru ce vizeaza protectia mediului si siguranta operatiunilor offshore. Desi acest cadru exista prin legea privind siguranta operatiunilor petroliere offshore, transpusa in 2016, in prezent Romania se afla in procedura de infringement INFR(2021)2150 pentru ca nu a transpus corect in legislatia nationala anumite prevederi ale Directivei privind siguranta activitatilor offshore (Directiva 2013/30/UE). In aceasta directiva, UE a pus in aplicare un set de norme menite sa contribuie la prevenirea accidentelor si la asigurarea unei reactii prompte si eficiente in cazul producerii unor astfel de accidente. Romania trebuie sa se asigure ca operatorii sunt bine finantati, dispun de expertiza tehnica necesara si au la dispozitie resurse care sa poata fi utilizate atunci cand este necesar. De asemenea, trebuie instituita o autoritate independenta pentru a asigura respectarea cerintelor de siguranta, precum si un sistem adecvat de gestionare a cererilor de despagubire in caz de accident. Aceasta legislatie trebuie sa faca companiile pe deplin raspunzatoare de daunele ecologice cauzate speciilor si habitatelor naturale protejate, dar si a unor posibile riscuri geologice (seismice) in cazul in care nu este realizata o analiza a ecosistemului submarin. Accidentele majore legate de operatiunile petroliere si gaziere offshore pot avea consecinte devastatoare si ireversibile asupra mediului marin si de coasta, dar si efecte negative semnificative asupra activitatilor economice de coasta, precum turismul de pe litoralul romanesc.
Raportul IPCC “Schimbarile climatice 2022: impacturi, adaptare si vulnerabilitate” semnaleaza inca o data daunele semnificative cauzate de schimbarile climatice aflate deja in desfasurare accelerata de zeci de ani, care au impact asupra comunitatilor de pe tot globul, inclusiv prin cresterea nivelului marii, inundatii, seceta, furtuni, incendii si foamete. Mai multe investitii in combustibili fosili si infrastructura aferenta vor creste atat nivelul poluarii, cat si pe cel al emisiilor de gaze cu efect de sera si nu vor servi decat la agravarea acestor impacturi. Numeroase studii au aratat ca orice investitie noua in aprovizionarea cu combustibili fosili va face imposibila atingerea obiectivului de limitare a cresterii temperaturii medii globale la cel mult 1,5 grade Celsius, asa cum prevede Acordul de la Paris.
Criza pretului la energie este resimtita in mod disproportionat de gospodariile cu venituri mici si moderate, dintre care cele mai multe sunt blocate in dependenta de gazele fosile. Avand in vedere ca preturile la energie par sa ramana volatile in anii urmatori, precum si faptul ca este probabil ca emisiile de gaze cu efect de sera (GES) sa fie taxate mult mai puternic conform noi scheme UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), demararea unor astfel de proiecte de exploatare a gazelor din Marea Neagra ar putea insemna adancirea romanilor in saracie energetica. Sumele datorate ca impozit asupra veniturilor suplimentare de catre companiile implicate in exploatarea gazelor, vor fi investite de catre Romania in extinderea retelei de distributie si a racordarilor la retea, fapt ce blocheaza si mai multi romani in dependenta de gaze. Romania trebuie sa prioritizeze reducerea consumului de gaze, iar acest lucru ar trebui facut in timp ce se iau toate masurile necesare pentru a sprijini gospodariile vulnerabile in fata preturilor mai mari la energie. Intr-o lume in care tehnologia necesara tranzitiei energetice este disponibila de multe decenii, autoritatile trebuie sa ofere suport si acces la servicii energetice pentru toti. In acelasi timp, Romania trebuie sa se asigure ca isi indeplineste angajamentele climatice luate si sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera. Altfel, ne vom confrunta cu efecte climatice devastatoare, excesul de carbon afectand toate formele de viata si reprezentand cauza principala a incalzirii climatice pe intregul glob.
Cresterea energiei regenerabile pe termen lung ajuta la reducerea dependentei de gazele fosile. Aceasta este prima si una dintre cele mai importante solutii. In orice caz, capacitatile de energie regenerabila pot fi construite mai rapid si la un cost mult mai mic in comparatie cu capacitatile noi de generare a energiei din gaze fosile. In Comunicarea Repower EU, factorii de decizie europeni si-au luat angajamentul deja ca vor permite procese mai rapide de autorizare pentru noile proiecte de energie regenerabila. Romania are un potential urias de energie eoliana offshore, dar legislatia aferenta nu exista si nici nu se fac eforturi pentru deblocarea situatiei. Eolienele din Marea Neagra ar putea genera atat de multa energie cat producem acum in toate centralele electrice din tara.
Investitiile in eficienta energetica sunt masuri importante pe termen scurt pentru ca reduc cererea de energie in timpul tranzitiei la sursele regenerabile. Pot ajuta la reconstruirea economiilor mai verzi si competitive. Si, bineinteles, eficienta energetica, alaturi de furnizarea de energie curata, vor reduce saracia si poluarea aerului, vor stimula activitatea industriala si vor oferi multe alte beneficii sociale.
Un plan pentru a reduce consumul de gaze fosile trebuie sa fie prioritatea energetica zero a Romaniei in acest moment. Va solicitam sa organizati o dezbatere extinsa cu societatea civila si sa prezentati public o analiza a impactului pe care il va avea adoptarea proiectului de exploatare a gazelor fosile din Marea Neagra asupra mediului, economiei si climei".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter