RO EN
The cart is empty

KPMG: Sunt necesare standarde consecvente privind raportarile de sustenabilitate

Analiza comparativa efectuata de KPMG indica necesitatea unor standarde consecvente privind raportarile de sustenabilitate la nivel global
Progresul inregistrat pe linia prezentarii informatiilor privind impactul climatic in cadrul rapoartelor anuale ale unora dintre cele mai mari banci din lume a incetinit in 2021, potrivit unui raport recent al Grupului privind Standardele Internationale din cadrul KPMG.
Raportul de analiza comparativa asupra informatiilor legate de clima, intocmit pentru al doilea an consecutiv de KPMG, are la baza cele mai recente rapoarte anuale publicate de 35 de banci majore din intreaga lume - oferind perspective utile pentru investitori, autoritatile de reglementare, companiile care raporteaza informatii privind sustenabilitatea, precum si pentru alte parti interesate.
 
In ciuda unui consens larg asupra necesitatii unei transparente sporite cu privire la impactul climatic, analiza arata ca, in timp ce multe institutii au facut pasi clari spre a prezenta voluntar mai multe informatii, toate bancile analizate oferind unele informatii legate de clima, progresul in directia prezentarii unor informatii mai detaliate a incetinit si variaza semnificativ de la un teritoriu la altul.
 
Bancile din jurisdictiile care au implementat deja reglementari mai stricte privind prezentarea informatiilor legate de clima au progresat cel mai mult in directia prezentarii unor informatii imbunatatite - bancile din Marea Britanie fiind cele mai avansate. Intre acelasi timp, unele jurisdictii in care nivelul informatiilor prezentate in rapoartele anuale a fost in trecut mai scazut au recuperat decalajul fata de jurisdictiile mai avansate.
 
Infiintarea Consiliului pentru Standarde de Sustenabilitate Internationale (ISSBTM) marcheaza un moment important in crearea unui cadru de referinta global pentru o raportare de sustenabilitate consecventa si relevanta pentru investitori - inclusiv cu privire la impactul climatic. In anticiparea noilor standarde de prezentare a informatiilor ce vor fi emise de ISSB, conform analizei KPMG exista indicii ca unele banci au adoptat o abordare de expectativa pana cand vor avea mai multa claritate cu privire la noile standarde.
In ciuda progresului mai lent, analiza KPMG evidentiaza faptul ca bancile sunt constiente de riscurile legate de clima, in special atunci cand este vorba de descrierea riscurilor pe care le-au identificat si de modul in care si-au creat structurile de guvernanta necesare pentru a gestiona aceste riscuri. Avand in vedere accentul traditional al bancilor pe managementul riscului, nu este atat de surprinzator faptul ca majoritatea institutiilor analizate ofera informatii detaliate in aceasta privinta.
 
Saptezeci si sapte la suta dintre bancile analizate indica faptul ca integreaza riscurile legate de clima in cadrul mai larg de gestionare a riscurilor si ca incep sa aplice procesele uzuale de identificare, evaluare, gestionare si raportare asupra riscurilor legate de clima.
Multe dintre banci recunosc, de asemenea, ca riscul legat de clima este un risc global care le afecteaza celelalte riscuri. Celelalte riscuri cel mai frecvent afectate sunt riscul de credit, riscul reputational, riscul de conformitate si riscul operational. Cu toate acestea, in timp ce informatiile privind riscul de credit sunt detaliate in partea de inceput a rapoartelor anuale, foarte putine dintre banci conecteaza aceste informatii cu impactul asupra situatiilor financiare.
Monica Dragoi (foto), Director in Departamentul de Audit din KPMG Romania si specialist in raportare de sustenabilitate precizeaza: „Raportarea de sustenabilitate devine o parte din ce in ce mai importanta a pachetului de raportare al companiilor, iar bancile nu fac exceptie. Din acest raport vedem ca bancile inteleg necesitatea prezentarii informatiilor privind impactul climatic si ca fac multe raportari voluntare in acest sens. Cu toate acestea, accentul tot mai mare pe cerintele de reglementare este binevenit, deoarece va conduce la mai multa consecventa si va stabili standarde clare. Bancile romanesti trebuie sa se pregateasca pentru cerintelor de reglementare sporite la nivel global si european, in particular pentru noile Standarde Europene de Raportare asupra Sustenabilitatii (ESRS), care se vor aplica multor companii din UE.”
 
Angela Manolache, Partener coordonator al sectorului serviciilor financiare pentru KPMG Romania adauga: „Acest studiu este o lectura interesanta, deoarece ilustreaza cat de importanta este sustenabilitatea pentru viitorul sectorului bancar. Bancile trebuie sa constientizeze faptul ca schimbarile climatice si orientarea spre sustenabilitate le pot afecta in mai multe moduri. Desigur, ar trebui ca bancile in primul rand sa mentina propriile emisii din activitate operationala la un nivel cat mai scazut si sa tinteasca spre emisii nete zero. In ceea ce priveste investitiile, bancile ar trebui sa tina cont de potentialele riscuri asupra portofoliilor lor ca urmare a schimbarilor climatice (spre exemplu, dezastrele naturale care pot afecta capacitatea creditorilor de a rambursa imprumuturile). Mai mult, orientarea spre sustenabilitate poate afecta viabilitatea investitiilor in anumite sectoare (cum ar fi cel al combustibililor fosili) si poate genera inclusiv probleme reputationale. Un punct important mentionat in studiu este conceptul de emisii finantate, adica ideea de a masura efectul investitiilor unei banci asupra schimbarilor climatice. Majoritatea bancilor incluse in studiu s-au angajat sa atinga un nivel zero de emisii finantate (si operationale) nete pana in 2050 (sau mai devreme). Studiul arata, de asemenea, ca orientarea spre sustenabilitate genereaza multe oportunitati pentru banci de a-si dezvolta afacerile, de exemplu prin investitii in sectorul in crestere al energiei verzi, si sa contribuie in acest fel la combaterea schimbarilor climatice. Incurajez executivii din sectorul bancar sa citeasca acest raport si sper ca va fi util in promovarea dezvoltarii sustenabile a sectorului.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter