RO EN
The cart is empty

IFC: Noi investitii pentru imbunatatirea accesului la finantari pentru locuinte verzi

O noua investitie a IFC in emisiunile de obligatiuni de rang superior lansate de UniCredit Bank SA (UCB), reprezentand o parte din suma totala de 80 milioane dolari aprobata prin Programul UniCredit Bank SA de emisiune de obligatiuni pe termen mediu in euro, va contribui la imbunatatirea accesului la finantare pentru locuinte verzi in Romania. De asemenea, investitia va contribui la ipotecile verzi si imprumuturile pentru reamenajarea caselor ecologice, venind in sprijinul obiectivelor climatice ale Romaniei.
"In Romania, accesul la finantarea pentru locuinte este inca limitat, iar finantarea acordata de IFC va contribui la consolidarea pietei creditelor pentru locuinte verzi. Piata locuintelor (a spatiilor cu destinatie rezidentiala) nu este foarte avansata in ceea ce priveste certificarile ecologice, iar finantarea ecologica a locuintelor se afla inca intr-un stadiu incipient al procesului de dezvoltare", se mentioneaza in comunicat.
Totodata, cu sprijinul si expertiza globala a IFC, UCB va putea dezvolta capacitatea interna, sporind astfel ponderea locuintelor ecologice in portofoliul sau general.
Conform estimarilor, peste 95% din cladirile construite inainte de anul 2010 necesita o renovare eficienta din punct de vedere energetic. Pentru a sprijini eforturile Romaniei de a-si construi un viitor mai sustenabil, toate sumele provenite din investitia IFC in emisiunile de obligatiuni vor fi utilizate pentru finantarea de locuinte ecologice, contribuind in acelasi timp la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
"Ne bucuram foarte mult ca suntem din nou parteneri cu IFC, prin investitia facuta in emisiunea noastra de obligatiuni de rang superior. Aceasta investitie este menita sa sporeasca accesul clientilor nostri la o finantare verde mai accesibila - in special la creditul ipotecar verde, care reprezinta unul dintre produsele noastre de retail principale. Aflandu-ne in esalonul de top al bancilor din Romania, cu un ADN axat pe sustenabilitate, prioritatile noastre principale sunt cresterea constanta a portofoliului de finantare verde si sprijinirea tranzitiei clientilor catre un viitor mai verde si mai sustenabil", a declarat Rasvan Radu, CEO al UniCredit Bank.
Dezvoltarea segmentului de credite ipotecare verzi este deosebit de importanta in Romania, in contextul in care gospodariile au reprezentat aproximativ 33% din consumul final total de energie in 2018. Prin urmare, imbunatatirea eficientei energetice in sectorul rezidential va juca un rol important pentru combaterea schimbarilor climatice.
"Este esential sa extindem fondul global de finantare ipotecara disponibil in Romania, care sa includa si acele imprumuturi care permit achizitia de locuinte mai prietenoase cu mediul. Ne asteptam ca acest program sa puna bazele unei cresteri a oportunitatilor disponibile in acest domeniu si sa stimuleze alte banci sa introduca sau sa imbunatateasca produsele ipotecare verzi in Romania", a declarat Ary Naim, directorul regional al IFC pentru Europa Centrala si de Sud-Est.
IFC va pune la dispozitia doritorilor cunostinte si capacitati interne privind sistemele de certificare a cladirilor verzi, conceptul de ipoteci verzi si va prezenta platforma sa proprie - EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) - dedicata certificarii cladirilor ecologice.
IFC, membra a Grupului Bancii Mondiale, este cea mai mare institutie globala de dezvoltare axata pe sectorul privat din pietele emergente. Institutia este prezenta in peste 100 de tari iar in anul fiscal 2022 a inregistrat un angajament-record in valoare de 32,8 miliarde dolari in societati private si institutii financiare aflate in tari in curs de dezvoltare.
UniCredit Bank face parte din UniCredit, o banca comerciala pan-europeana care pune la dispozitia clientilor sai din Italia, Germania, Europa Centrala si de Est o oferta unica de servicii bancare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter