RO EN
The cart is empty

Furnizorii nu sunt responsabili de cresterea preturilor la energie electrica si gaze

Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania - AFEER militeaza pentru o informare permanenta si corecta a consumatorilor in contextul liberalizarii pietelor de energie (electrica si gaze naturale), atat din partea autoritatilor, cat si din partea participantilor la piata. In acest context, precizam ca preturile la electricitate suportate de consumatori in ultima perioada reflecta evolutia de pe pietele de energie, interne si internationale, lipsa investitiilor in Romania in capacitati de productie din ultimii ani, precum si costurile ridicate ale certificatelor de CO2.
“Constatam ca furnizorii de energie sunt catalogati ca fiind vinovatii pentru problemele aparute pe fondul liberalizarii, in ceea ce priveste facturile romanilor. Nu suntem de acord si contrazicem ferm afirmatiile vehiculate in spatiul public, care nu au o baza justificata si, mai ales, nu pot fi generalizate. Furnizorii de energie nu sunt cauza pentru cresterile de preturi la energie. Facem aceasta afirmatie cu simt de raspundere si venim cu argumente si cu explicatii privind situatia actuala din piata de energie, care este pe cat de complexa, pe atat de delicata”, a afirmat domnul Ion Lungu, Presedinte AFEER.
AFEER, angajament pentru informarea consumatorilor:”Un consumator protejat este un consumator informat!”
Un obiectiv important al furnizorilor este sa isi pastreze clientii si sa atraga noi clienti prin asigurarea unei relatii pe termen lung cu acestia, in conditii reciproc avantajoase. AFEER, cu sprijinul companiilor membre, s-a angajat sa continue Campania de informare a consumatorilor, initiata in anul 2015, care se deruleaza sub deviza: ”Un consumator protejat este un consumator informat!”
Astfel, AFEER, in numele companiilor membre, informeaza consumatorii ca isi pot alege furnizorul de energie electrica si oferta care li se potriveste cel mai bine pe tot parcursul anului, fara a fi supusi unei limitari de timp. Reamintim, totusi, ca populatia, care nu a trecut pe piata libera de energie electrica, primeste discountul asumat de furnizori doar pana la 1 iulie. In ceea ce priveste gazele naturale, clientul casnic care nu isi exercita dreptul de eligibilitate pana la data de 30 iunie 2021 si nu incheie cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor un contract in regim concurential, va beneficia de oferta propusa de catre furnizorul actual, iar contractul de furnizare a gazelor naturale aferent acestei oferte este considerat incheiat tacit incepand cu data de 1 iulie 2021.
”Sfatuim consumatorii casnici de energie electrica si gaze naturale sa aleaga cea mai buna oferta, cea care li se potriveste cel mai bine! Inainte de a decide furnizorul de energie electrica sau gaze naturale, analizati cu atentie oferta de pret si conditiile asociate pretului de furnizare. Atentie la componentele de pret, la termenul si modalitatea de plata ale facturii sau la modalitatea de transmitere si de preluare a indexului contorului, precum si la bonitatea furnizorului. Trecerea de la serviciul universal la piata concurentiala sau schimbarea ofertelor concurentiale nu afecteaza cu nimic alimentarea cu electricitate sau gaze a consumatorilor casnici”, a mai spus Presedintele AFEER.
„Avem in fata o noua runda a liberalizarii pietei de energie electrica cu aceleasi intrebari: cat va creste factura la electricitate sau la gaze? Cum aleg cea mai buna oferta de furnizare? Cu totii platim acum lipsa investitiilor in noi capacitati de productie din anii trecuti si a predictibilitatii pe plan legislativ. Acestea, coroborate cu o cuplare a pietelor europene - implicit o aliniere a preturilor - si cu cotatiile internationale ale certificatelor de emisii (cu impact direct in costul de productie a unor producatori de electricitate ) vor continua sa genereze fluctuatii de pret in piata angro de electricitate si, implicit, in facturile clientilor, pe tot parcursul acestui an. De aceea, este recomandat ca toti consumatorii sa aleaga oferte pe piata libera de energie, care sa tina cont nu doar de pret, ci si de restul clauzelor prevazute in contractul de furnizare. Este important sa ne asiguram, prin clauzele contractuale, ca furnizorul isi indeplineste obligatiile care ii revin si sa constientizam ca de cele mai multe ori pretul ofertat arata si distributia riscului intre cei doi parteneri contractuali: furnizor si consumator”, a declarat Cristian Culea, Membru in Comitetul Director al AFEER.
Situatia actuala pe piataa energiei este mai complicata. Furnizorii nu sunt cauza pentru actualele cresteri ale preturilor la energie electrica si gaze naturale
In ceea ce priveste preturile din piata libera, odata cu reluarea activitatilor economice dupa perioada de pandemie, acestea au inceput sa se majoreze, nu numai in Romania ci in toata Europa. Situatia actuala pe piata energiei este mai complicata: preturile combustibilor, carbune, gaze naturale, petrol s-au majorat pe toate pietele europene si, in plus, datorita angajamentului clar al UE pentru decarbonare, pretul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de asteptat, in jur de 50 euro/tona (comparat cu un pret de 21 euro/tona in iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimeaza tot o tendinta de crestere. Toate aceste cresteri se regasesc si in pretul energiei electrice si de aceea nu ne putem astepta ca preturile la energie electrica si gaze naturale sa fie apropiate de cele de anul trecut. De exemplu, la inceputul lunii iunie a anului trecut, pe piata spot de energie electrica din Romania, la fel ca si pe pietele spot cu care suntem cuplati - Ungaria, Cehia si Slovacia - preturile erau de 20 - 25 euro/MWh. Acum, pe toate aceste piete preturile variaza intre 65 si 90 euro/MWh. De asemenea, potrivit OPCOM, in lunile mai si iunie 2020, cota tranzactiilor PZU din consumul net prognozat a fost de 50%, in timp ce in luna mai 2021, cota tranzactiilor PZU din consumul net prognozat a fost de 54%, ceea ce reprezinta o crestere aproape nesemnificativa. In plus, experienta multianuala arata ca, in perioada de primavara, cand productia de energie din surse hidro, in general, creste datorita topirii zapezii, preturile din piata spot scad. Ceea ce nu s-a mai intamplat anul acesta.
In ceea ce priveste gazele naturale, gradul de interconectare existent si scaderea cererii au facut ca, la mijlocul anului trecut, preturile pe piata interna angro sa fie de circa 55 - 60 lei/MWh, fata de circa 120 - 125 lei/MWh in prezent.
Tinem sa reamintim ca anul 2020 a fost profund afectat de criza sanitara, care a determinat o criza economica mondiala. Evident, si Romania a fost afectata, din toate punctele de vedere, de la sanatatea populatiei, la sanatatea economiei. De aceea autoritatile au luat masuri importante pentru a sprijini economia in contextul pandemiei. De exemplu, companiile si clientii casnici au avut posibilitatea de a amana plata catre furnizorii de utilitati, adica si a facturilor la energie electrica si gaze naturale. Furnizorii nu au primit facilitati, chiar daca au fost grav afectati de scaderea economica.
Datorita scaderii consumului, furnizorii care au achizitionat in mod prudential energie din pietele pe termen lung pentru a o furniza clientilor au inregistrat pierderi deoarece au trebuit sa vanda energia neconsumata pe pietele pe termen scurt (piata pentru ziua urmatoare - PZU si piata intrazilnica) la preturi mult mai mici fata de cele la care a fost achizitionata. in PZU. De exemplu, potrivit OPCOM, contractele cu livrare in luna aprilie 2020 incheiate pe Piata Centralizata pentru Contracte Bilaterale (adica energia cumparata in avans de catre furnizori pentru a o livra clientilor in luna aprilie 2020) au avut un pret mediu de aproximativ 257 lei/MWh, in timp ce pe PZU preturile medii in aceeasi luna au fost de circa 117 lei/MWh. Astfel, furnizorii au platit un pret mai mult decat dublu fata de preturile din PZU. Aceasta diferenta, practic, aceasta pierdere a fost preluata in cea mai mare parte de catre furnizori.
”In Romania, companiile din sectorul energetic incep sa-si asigure cantitatile necesare pentru anul care urmeaza de la mijlocul anului in curs. La mijlocul anului trecut, scaderea economica la nivelul intregii Uniuni Europene se apropia de 15 procente, inca aveam de-a face cu lockdown in multe tari, iar perspectivele erau suficient de sumbre, mai ales ca ne confruntam cu al doilea si al treilea val al pandemiei de coronavirus. Primul vaccin anticovid a fost aprobat in UE abia in decembrie 2020, iar campania de vaccinare a inceput abia in 27 decembrie. Sunt convins ca multi furnizori au luat in calcul toate aceste riscuri, de inchidere temporara sau definitiva a unor activitati economice si de o posibila schimbare a portofoliului de clienti, avand in vedere ca anul 2021 a inceput cu revenirea la o piata total liberalizata pentru clientii casnici”, a mai spus domnul Ion Lungu.
Pe de alta parte, in Romania exista si o anumita inertie in preluarea in legislatia nationala a prevederilor reglementarilor europene. Spre exemplu, desi Regulamentul UE 943 din 2019, care este obligatoriu si prevaleaza legii romanesti, prevede, referitor la contractele de furnizare pe termen lung, ca sunt negociabile pe pietele extrabursiere, sub rezerva respectarii dreptului Uniunii in materie de concurenta, iar ANRE a definit ce se intelege prin contracte pe termen lung, existenta in Legea 123/2012 a unor prevederi contrare creaza confuzii si participantii la piata sunt reticenti in a face astfel de tranzactii, prin care se pot acoperi unele riscuri.
Dar, poate cel mai important aspect este acela ca Romania nu mai poate sa isi asigure din surse interne necesarul de consum de energie electrica, la preturi competitive. La gaze naturale, aproape intotdeauna am apelat la importuri. Astfel, toate acestea au influentat si vor continua sa influenteze preturile pe piata interna. De aceea este nevoie de investitii atat in productia de gaze naturale, cat si in cea de energie electrica!
De asemenea, este nevoie de o legislatie stabila si predictibila, care sa asigure securitatea in alimentarea cu energie sigura, durabila, competitiva si la preturi accesibile.
Atat furnizarea la clientii finali, cat si tradingul de energie (electrica si gaze naturale) sunt activitati care, prin natura lor, implica un grad mare de risc, care creste cu atat mai mult intr-un cadru legal impredictibil.
In plus, cea mai mare competitie pe piata de energie se regaseste in segmentul de furnizare. Sunt nu mai putin de 58 de furnizori catre clientii finali de energie electrica si peste 70 catre clientii finali de gaze naturale din Romania, ceea ce face, practic, aproape imposibile intelegeri sau practici concertate, coordonate intre acestea. Practicile incorecte sau mult prea riscante sunt amendate atat de autoritati, cat si de piata insasi!. Sa ne amintim de iarna 2017, cand au existat si insolvente, si falimente, care au dus la disparitia unor furnizori chiar importanti din piata. Furnizorii si-au invatat lectiile dupa criza din 2017, cand multi au avut pierderi mari si dificultati in mentinerea portofoliilor de clienti. Pretul energiei in factura consumatorului final a fost mai mare, insa cresterea nu a fost din cauza liberalizarii pietei sau a furnizorilor de energie, ci a conditiilor din piata, reaminteste presedintele AFEER.
Astazi, asistam la o revenire a preturilor la energie electrica si gaze naturale odata cu revenirea economiei dupa anul 2020. Este un efect de pendul clasic: dupa o scadere abrupta urmeaza o crestere la fel de spectaculoasa si ne asteptam ca, apoi, preturile sa ajunga la un echilibru. Pe PZU, pretul mediu in luna mai 2019 (inainte de pandemie) a fost de aproape 194 lei/MWh, in aceeasi luna a anului 2020 (pandemic) - 120 lei/MWh, iar in acest an (post-pandemic) - 289 lei/MWh. De asemenea, pe Piata Centralizata pentru Contracte Bilaterale, pretul mediu la contractele tranzactionate in luna mai 2019 a fost de circa 278 lei/MWh, iar in luna mai 2021 - de 321 lei/MWh .
Suntem convinsi ca toate aceste explicatii ale situatiei actuale sunt in masura sa demonstreze fara echivoc ca furnizorii nu sunt cauza pentru actualele cresteri ale preturilor la energie electrica si gaze naturale. De aceea respingem ferm orice incercare de a-i invinovati pe toti furnizorii de practici necinstite si impovaratoare pentru clientii lor.
Nota: Facem precizarea ca toate exemplele de evolutie a preturilor prezentate mai sus se refera la piata angro, dar pretul final include pe langa pretul energiei si costurile de retea - transport si distributie, cogenerare de inalta eficienta, certificatele verzi, acciza si TVA.
Angajament pentru etica in afaceri
“Pe langa informarea corecta a consumatorilor, un alt angajament al membrilor AFEER il reprezinta etica in afaceri, pe care o consideram extrem de importanta. Ne aflam intr-o piata in care ne dorim sa ramanem si sa lucram. Etica in afaceri constituie una dintre valorile fundamentale promovate de AFEER”, afirma domnul Ion Lungu, Presedinte.
AFEER promoveaza bunele practici si militeaza pentru principii esentiale, precum competitia corecta, transparenta pietei si nediscriminarea. Membrii AFEER vor fi in continuare parteneri corecti si loiali ai clientilor lor!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter