Trei sferturi dintre companii au crescut anul trecut investitiile in sustenabilitate, iar 20% dintre acestea spun ca resursele alocate au fost semnificativ mai mari decat in anii precedenti, in ciuda incertitudinilor economice si a cresterii costurilor operationale, potrivit studiului Deloitte „CxO Sustainability Report 2023”. Schimbarile climatice se afla in top trei prioritati pe agenda echipelor de conducere ale companiilor, la mica distanta dupa contextul economic si inaintea unor arii precum inovatia, atragerea talentelor, problemele din lantul de aprovizionare sau tensiunile geopolitice, mai arata studiul.
Cele mai multe organizatii au resimtit efectele schimbarilor climatice in 2022, in special in ceea ce priveste lanturile de aprovizionare si accesibilitatea resurselor (46%), unele modificari in obiceiurile de consum ale clientilor (45%), reglementarile in domeniul ESG – Environment, Social, Governance (42%) si daunele provocate de fenomenele meteorologice extreme (41%), iar 61% dintre executivi sunt de parere ca schimbarile climatice vor influenta semnificativ strategiile si operatiunile companiilor in urmatorii trei ani.
Principalele parti interesate (stakeholders) care pun presiune pe organizatii sa ia masuri pentru a combate schimbarile climatice sunt echipele de top management, autoritatile de reglementare, guvernele si clientii (cate 68%), investitorii (66%), societatea civila (64%), angajatii (64%), al caror rol in aceasta zona devine tot mai important, precum si competitorii din piata (59%). Numai jumatate dintre companiile participante la studiu mentioneaza relatia cu bancile si conditiile de creditare printre factorii care le determina sa actioneze in sens climatic.
„Sustenabilitatea este o prioritate pe agenda de business a ultimilor ani, care obliga la alinierea obiectivelor economice si a celor climatice si impulsioneaza organizatiile sa gandeasca strategii inovatoare si de impact in business, dar in egala masura responsabile si eficiente, asa cum afirma 84% dintre executivii din toata lumea care au participat la studiu. Deloitte se implica atat la nivel global, cat si local, prin echipele noastre de experti in domeniu, in sustinerea clientilor si a comunitatilor in demersul deloc simplu de a genera crestere economica si prosperitate, indeplinind totodata obiective climatice care sa asigure durabilitate societatilor si economiilor noastre”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte Romania si Moldova.
Printre modificarile implementate de organizatii in activitatea cotidiana pentru a combate efectele schimbarilor climatice se numara folosirea materialelor mai sustenabile (59%), folosirea mai eficienta a energiei (59%), organizarea de cursuri pentru angajati pe tema schimbarilor climatice (50%), reducerea deplasarilor de serviciu (50%), precum si dezvoltarea de produse si servicii cu efecte reduse asupra mediului (49%).
„Anul 2022 ne-a dezvaluit directii in care este nevoie sa avansam rapid, iar recomandarile studiului confirma necesitatile identificate de echipa noastra in interactiunea cu actori din medii si domenii diverse din Romania si din regiune: integrarea obiectivelor ESG in strategia si mentalitatea organizatiilor, consolidarea increderii prin actiuni oneste si credibile de limitare a schimbarilor climatice, mobilizarea echipelor de top management, colaborarea cu alti actori din piata si provocarea schimbarii sistemice, intelegerea si abordarea sustenabilitatii ca oportunitate pe termen lung, cu investitii in consecinta in procese si tehnologii «curate»”, a precizat Sorin Elisei, Director Consultanta, Deloitte Romania, si Liderul practicilor de sustenabilitate si energie.
In perceptia executivilor participanti la studiu, beneficiile directe si imediate ale masurilor de limitare a schimbarilor climatice tin in principal de brand si de reputatie (52%) si mai putin de potentiale noi venituri din categorii inovatoare de business in economia „verde” a viitorului (29%), de cresterea valorii activelor (25%) sau de robustetea si longevitatea afacerii (23%). Pe de alta parte, 19% dintre respondenti considera ca aceste masuri sunt prea costisitoare, iar 24% vad un impediment in faptul ca efectele actiunilor de sustenabilitate raman dificil de masurat.
Aproape jumatate dintre companii (46%) considera ca tranzitia justa, adica protejarea categoriilor dependente climatic, fie ele regiuni, industrii sau categorii sociale, este un criteriu foarte important in elaborarea strategiilor de sustenabilitate, iar companiile din zona Asia-Pacific, din Africa de Sud si din Orientul Mijlociu se declara extrem de preocupate (65%) de rezilienta pietelor locale. De asemenea, executivii din Emiratele Arabe Unite (64%), Germania (58%) si Franta (55%) atrag atentia asupra accesului precar si tot mai costisitor la resurse si materii prime.
Studiul Deloitte „CxO Sustainability Report 2023” a fost realizat in randul a peste 2000 de executivi de top din 24 de tari, cu scopul de a analiza atitudinea si actiunile companiilor legate de sustenabilitate, intr-o perioada marcata de numeroase crize suprapuse.