RO EN
The cart is empty

CE OLTENIA: Costurile totale de restructurare se ridica la 3,94 miliarde de euro

Comisia Europeana a publicat Decizia care detaliaza masurile aprobate in cadrul Ajutorului de stat de restructurare in favoarea CE Oltenia si a Planului de Restructurare aferent, Decizie care a fost anuntata oficial pe 26 ianuarie 2022. Planul de restructurare a CE Oltenia este construit pe doi piloni principali: construirea de noi capacitati bazate pe energie solara si gaze si reducerea capacitatilor existente pe baza de lignit. Planul a fost aprobat de Guvernul Romaniei si de Comisia Europeana si trebuie implementat ca masura necesara de retehnologizare si mentinere in activitate a CE Oltenia, in conditiile in care compania reprezinta o componenta esentiala a Sistemului Energetic National.
Costurile totale de restructurare se ridica la 3,94 de miliarde de euro. Din aceasta suma, aproximativ 2,7 miliarde de euro sunt fonduri de la stat care includ si un grant de aproximativ 896 de milioane de euro din Fondul de Modernizare, destinat noilor investitii. Contributia proprie a CE Oltenia va fi de 1,27 miliarde de euro, avand ca sursa veniturile din vanzarile de energie electrica si parteneriatele si creditele atrase de CE Oltenia.
Masurile incluse in Decizie au vizat respectarea criteriilor care stau la baza acordarii ajutorului de stat de care compania beneficiaza deja si va beneficia pana la finalul perioadei de restructurare, adica finalul anului 2026.
Astfel, restabilirea profitabilitatii la sfarsitul perioadei de restructurare – care este un criteriu esential intr-un ajutor de stat pentru restructurare – a fost indeplinita prin masuri de optimizare a capacitatilor existente si extinderea portofoliului cu includerea proiectelor noi: centralele pe gaze natural si parcurile fotovoltaice cu o capacitate instalata totala de cca. 2000 MW. In perioada 2023-2025, blocurile 4 Rovinari, 4 Turceni si 7 Isalnita vor fi in rezerva de capacitate, iar in perioada 2026-2030, blocurile 5 Rovinari, 6 Rovinari si 5 Turceni vor fi in rezerva de capacitate. Functionarea acestor blocuri va fi dictata de ratiuni legate de securitatea aprovizionarii cu energie sau de conditiile de piata.
Pentru a indeplini criteriul privind structurarea si remunerarea adecvata a ajutorului de restructurare, au fost incluse mai multe actiuni viitoare din partea ambilor actionari semnificativi – Statul roman si Fondul Proprietatea – care au legatura cu participarea la operatiunile de capital. In plus, autoritatile romane s-au angajat sa implementeze o cesiune suficienta de actiuni ale statului roman in CE Oltenia, pana la sfarsitul perioadei de restructurare in 2026, astfel incat sa se asigure o remunerare suplimentara a componentei de grant din ajutorul de stat. Cesiunea a cel putin 20% din drepturile de proprietate se va face printr-o oferta publica de actiuni.
Marimea si structura contributiei propii a CE Oltenia la efortul total de restructurare de 3,94 miliarde de euro este cel de-al treilea criteriu care a stat la baza decizieii favorabile. Astfel, compania a putut demonstra ca alaturi de sumele incasate din contractele de vanzare de electricitate a atras surse considerabile, suplimentare din credite bancare si contributii ale partenerilor selectati la proiectele noi. Parteneriatele sunt in curs de negociere si vor conduce la infiintarea de SPV-uri – companii de proiect care vor sta la baza dezvoltarii proiectelor noi – in cursul anului 2022.
Masura constituirii de societati mixte (SPV) a reprezentat un element obligatoriu al planului de restructurare a CE Oltenia pentru a fi evitata denaturarea concurentei si pentru asigurarea contributiei proprii la costul de restructurare de 3,94 miliarde euro, acestea fiind condiitii necesare a fi indeplinite pentru aprobarea unui ajutor de stat de restructurare. De asemenea, infiintarea filialei pe lignit este o masura care previne subventionarea incrucisata si, deci, denaturarea concurentei. La acelasi capitol de masuri se inscrie si externalizarea Craiova II, o masura care se implementeaza conform calendarului initial sub forma divizarii, noua entitate juridica urmand sa aiba acelasi actionarat ca CE Oltenia. Este o prima masura care contribuie la crearea unui jucator viabil care sa opereze avand la baza un model integrat, de la productie pana la transport si distributie a energiei termice si care va putea sa acceseze finantari similare cu cele folosite de CE Oltenia pentru proiecte noi.
Masura privind infiintarea filialei pe lignit presupune crearea unei entitati cu personalitate juridica si contabila separata de CE Oltenia, care va integra activitatea de productie de energie electrica pe baza lignit, mentinuta in regim de rezerva de capacitate. Structura de holding, la care se va ajunge in viitor in urma parcurgerii etapelor descrise in Planul de Restructurare, este un model larg raspandit in toata lumea.
In urma procesului de decarbonare, emisiile vor scadea de la 8,4 milioane in 2022, la 4,1 milioane in 2025 si 3,7 milioane in 2030, in conditiile in care vor fi folosite capacitatile de rezerva pe baza de lignit. 
In noul context energetic global, planul de restructurare ofera un grad de flexibilitate, avand in vedere ca este nevoie de suplimentarea productiei interne. Astfel, exista posibilitatea unor masuri suplimentare, temporare, ale caror efecte pot fi ajustate pana la incheierea perioadei de restructurare. Anul acesta, compania a luat deja masuri pentru o suplimentare a productiei de carbune cu 900.000 de tone, ceea ce ar livra in final o energie totala de 600.000 MW, intr-una dintre capacitatile deja existente la Rovinari, Turceni sau Isalnita. Pentru a sustine acest efort, CE Oltenia va angaja, pe durata determinata, 600 de persoane pe posturi de lacatus mecanic, electrician si sudor in activitatea miniera. Mai mult de jumatate au fost deja angajati si vor incepe activitatea luna aceasta. Este o masura temporara, gandita pentru acest context dificil si care poate fi activata fara ca, la finalul implementarii planului, sa schimbe structura acestuia.
*** 
Pentru planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia 2021 - 2025 cu perspectiva 2030, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter