RO EN
The cart is empty

Bankwatch: O singura mare instalatie de ardere pe carbune respecta limitele de emisii

O singura unitate din cele sapte instalatii mari de ardere pe carbune functionale in prezent in Romania respecta limitele de emisii impuse de documentul de referinta privind cele mai bune tehnologii disponibile pentru termocentrale pe carbune, potrivit celui mai recent raport publicat de Bankwatch Romania. Documentul, intitulat "Emisiile poluante ale termocentralelor pe carbune - monitorizate prea putin, prea rar", analizeaza monitorizari din perioada iulie 2021 - iunie 2022.
"Termocentrala Paroseni, pe huila, este singura unitate conforma, insa ea nu monitorizeaza in permanenta toti noii poluanti: mercur (Hg), acid clorhidric (HCl), acid fluorhidric (HF), ci doar pe cei «clasici»; dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx) si pulberi in suspensie, ceea ce o face sa nu fie conforma cu cerintele documentului de punere in aplicare a deciziei BAT. Instalatia functioneaza la o capacitate redusa, in medie 10-17 zile pe luna. Instalatia retehnologizata de la termocentrala Govora (IMA 3) este de asemenea aproape de conformare, desi si aceasta functioneaza la capacitate redusa, aproximativ 27% din maximul de ore de functionare posibile, iar emisiile de acid clorhidric (HCl) si acid fluorhidric (HF) nu sunt monitorizate deloc", au transmis reprezentantii Bankwatch Romania.
Potrivit organizatiei, unitatile care inregistreaza depasirile cele mai mari ale valorilor-limita de emisii stabilite prin BAT sunt IMA 2 de la Govora (unitatile 5 si 6), cu depasiri ale emisiilor de SO2 de peste patru ori si depasiri ale limitelor pentru pulberi de pana la doua ori, precum si CET Iasi, cu depasiri ale limitei pentru SO2 de 1,5 ori. Emisiile unitatilor de la termocentralele Rovinari se incadreaza in limita stabilita prin Directiva privind Emisiile Industriale, Anexa V partea 1, nu insa si in intervalul stabilit in documentul de referinta BAT, existand depasiri ale limitei de SO2 la toate cele trei unitati in functiune, chiar si cand ne raportam la limita mai permisiva prevazuta de monitorizarea zilnica sau pe o perioada determinata. 
Noii poluanti, a caror monitorizare si raportare a devenit obligatorie din august 2021, sunt de altfel monitorizati la foarte putine dintre termocentralele pe carbune din Romania. Singura unitate care indeplineste aceasta obligatie total este Craiova II, la Rovinari ea este indeplinita partial, fara emisiile de monoxid de carbon si acid clorhidric (in 2021 lipsesc, iar in 2022 ele depasesc limita), iar la Turceni nu se realizeaza monitorizarea emisiilor de monoxid de carbon. 
"Inasprirea limitelor de emisii urmareste reducerea poluarii aerului, responsabila pentru aparitia bolilor cardiovasculare, pulmonare, a diferitelor tipuri de cancer etc. in randul populatiei din zonele industriale. Reducerea emisiilor are loc in toate sectoarele industriale, iar scopul final este descurajarea utilizarii unor tehnologii ineficiente, poluatoare si cu impact negativ asupra mediului si sanatatii oamenilor, pentru a putea face loc unora noi, mai eficiente si mai prietenoase cu mediul", a declarat Alexandra Doroftei, campaigner Bankwatch Romania. 
 
Ce sunt emisiile industriale?
Emisiile industriale sunt emisiile de poluanti (oxizi de sulf, oxizi de azot, amoniac, particule, metan, mercur si alte metale grele etc.) care sunt eliberati in aer, apa si sol de instalatiile industriale. Emisiile industriale analizate in raportul "Emisiile poluante ale termocentralelor pe carbune – monitorizate prea putin, prea rar" provin din activitatea de producere de energie electrica de la termocentralele pe carbune (lignit si huila) care functioneaza in prezent in Romania. Expunerea la aceste emisii poate cauza astm, bronsite si diferite tipuri de cancer, tensiune arteriala mare, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. De asemenea, sunt afectate negativ si  ecosistemele, culturile agricole si mediul construit. La data prezentarii documentului de referinta privind cele mai bune tehnologii disponibile, Comisia Europeana evalua ca beneficiile estimate pentru sanatate odata cu reducerea emisiilor industriale de poluanti s-ar ridica la 7,3 miliarde euro pe an. 
In decembrie 2021, prin "Decizia de punere in aplicare (UE) 2021/2326 pentru instalatiile de ardere de dimensiuni mari”, in Romania au intrat definitiv in vigoare noile standarde privind emisiile industriale, adoptate de Consiliul si Parlamentul European inca din 2017. Substantele poluante vizate sunt oxizi de azot (NOx), dioxid de sulf (SO2), particule in suspensie (PM 10), mercurul (Hg), acidul fluorhidric (HF) si acidul clorhidric (HCl).
Din cauza faptului ca analiza se bazeaza pe valori medii, pe date colectate din doi ani calendaristici (iulie-decembrie 2021 si ianuarie-iunie 2022), valorile superioare ale intervalelor de emisii pentru toti poluantii sunt mai permisive decat cele raportate la o medie anuala.
"Este insa esential ca aceste unitati pe baza de carbune, readuse la viata sau tinute in viata dupa termenele oficial asumate de inchidere pentru a oferi un plus de capacitate la nevoie, sa se conformeze standardelor de poluare, stabilite prin Directiva privind Emisiile Industriale si prin documentele de referinta privind cele mai bune tehnologii disponibile", subliniaza reprezentantii Bankwatch.
 
Efectele poluarii cu emisii industriale asupra sanatatii oamenilor
Raportul Bankwatch Romania "Emisiile poluante ale termocentralelor pe carbune - monitorizate prea putin, prea rar" contine mai multe detalii despre cum emisiile industriale poluante pot afecta sanatatea oamenilor. De exemplu, nu doar gazele si particulele (praf si funingine) emise de centralele pe carbune patrund in organism si provoaca iritatii ale cailor respiratorii, ci si emisiile de SO2, iar in perioadele de umiditate crescuta, clorura de hidrogen (HCl) se transforma intr-un aerosol de acid clorhidric care contribuie la formarea ploilor acide.
Desi Romania si-a asumat eliminarea treptata a carbunelui din mixul energetic la nivel national pana cel mai tarziu in 2032, este obligatoriu ca unitatile pe baza de carbune care vor functiona pana atunci sa se conformeze standardelor de poluare, stabilite prin Directiva privind Emisiile Industriale si prin documentele de referinta privind cele mai bune tehnologii disponibile, au mai adaugat reprezentantii Bankwatch Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter