RO EN
The cart is empty

AFEER solicita masuri urgente pentru cresterea productiei de energie in Romania

Asociatia Furnizorilor de Energie din Romania - AFEER apreciaza consensul politic obtinut in Parlament pentru adoptarea Proiectului de Lege nr 513 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrica si gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
“Consideram ca este o lege utila si necesara, in contextul cresterilor explozive ale preturilor la energie electrica si gaze naturale, pentru sprijinirea mai ales a consumatorilor casnici in vederea trecerii iernii 2020 – 2021. In actualul cadru legal, suntem convinsi ca furnizorii vor lua toate masurile necesare pentru aplicarea prevederilor legii, respectiv a noilor masuri de compensare si plafonare a facturilor”, precizeaza dl Laurentiu Urluescu, Presedinte AFEER.
In opinia noastra, o consultare prealabila a mediului de business ar fi condus la gasirea unor masuri mai usor de aplicat si cu efecte mai mici asupra pietei de energie. AFEER isi exprima ingrijorarea ca solutiile adoptate, in special cele cu privire la plafonarea preturilor, instituie eforturi suplimentare, atat financiare, cat si administrative, din partea furnizorilor, care deja inregistreaza pierderi curente. Efortul de finantare este foarte mare, schema foarte complicata si birocratica, ceea ce poate duce la blocaje financiare in activitatea furnizorilor.
Totodata, atragem atentia ca prin acest acest act normativ, care instituie o serie de masuri temporare, s-au gasit solutii doar pe termen foarte scurt (cinci luni, respectiv perioada iernii), iar luna aprilie “vine ca maine” si autoritatile trebuie sa inceapa sa fie preocupate pentru ce va urma si sa dispuna masuri urgente pentru cresterea productiei de energie in Romania, sa se asigure ca se realizeaza investitii vitale pentru siguranta Sistemului Energetic National.
“Vedem cu totii ca situatia investitiilor in noi capacitati de productie este dramatica: numai vorbe, zero actiune! Practic, la acest moment putem spune ca nu avem investitii in curs de realizare, in conditiile in care proiecte importante stagneaza de luni bune”, sustine Dl Ion Lungu, Director Executiv AFEER.
In acelasi timp, AFEER reitereaza ca interventiile in piata energiei (suprataxarea unora dintre producatori si limitarile in piata cu amanuntul), chiar daca sunt pe termen scurt, nu sunt un semnal bun pentru investitori si participantii la piata, din pacate, Romania fiind recunoscuta pentru schimbarile imprevizibile in legislatie!
Un alt aspect care ne ingrijoreaza, in continuare, este modul in care furnizorii de energie electrica si gaze naturale isi vor recupera sumele alocate si impactul unor eventuale intarzieri asupra intregului sistem. Facem apel la autoritatile responsabile pentru stabilirea din timp a unor proceduri clare si usor aplicabile, pentru evitarea unui eventual blocaj financiar in plina iarna, care ar fi devastator pentru siguranta sistemului energetic national, mai ales ca vedem cum, la nivel european furnizorii sunt cei mai afectati operatori, fiind semnalate deja cazuri importante de insolventa si/sau faliment (Anglia, Cehia, Romania s.a).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter