Federatia ACUE considera ca cea mai buna varianta este ajutorul financiar in functie de venit. Apreciem ca noua lege a consumatorului vulnerabil asigura sprijin financiar pentu un esantion reprezentativ de consumatori aflati in ipostaza vulnerabilitatii energetice.
ACUE sustine necesitatea introducerii unor masuri complementare de eficienta energetica - esentiale pentru a mentine preturile la energie cat mai accesibile pentru toti consumatorii:
- Acordarea unor facilitati fiscale pentru achizitia de echipamente eficiente energetic, respectiv pentru adoptarea de masuri de eficienta energetica a locuintei.
- Deblocarea proiectelor de eficienta energetica precum “Casa Eficienta Energetic” si instalarea de panouri fotovoltaice prin programul Casa verde
Digitalizarea joaca un rol important in observarea caracteristicilor consumatorilor, contribuind la identificarea si prioritizarea nevoilor acestora de implementare de masuri de eficienta energetica.
Mai exista oportunitati prin Fondul Social pentru Clima, care va oferi peste 70 de miliarde de euro pentru a sprijini investitiile in eficienta energetica, renovarea cladirilor, transportul curat si sprijinul la facturile de energie. Pe langa fondurile deja angajate in cadrul facilitatii de recuperare si rezilienta, ar trebui, la randul sau, sa ajute consumatorii sa devina mai pregatiti sa faca fata preturilor ridicate la energie.