Renexpo South-East Europe 2010, cel mai important eveniment destinat expertilor in domeniul energiei regenerabile din Romania, se desfasoara la Sala Palatului pana vineri, 26 noiembrie 2010. Dupa primele doua zile de expozitie si conferinte, cei mai multi participanti s-au declarat multumiti de modul de organizare si desfasurare a targului, in conditiile in care economia din tara noastra se afla, inca, in recesiune. "Prezenta publicului destul de numeros a depasit asteptarile. Suntem optimisti in ceea ce priveste domeniul energiilor regenerabile si ne implicam in constructia de parcuri eoliene, fiind parteneri la executia a 13 astfel de investitii in toata tara, in calitate de antreprenor, proiectant sau consultant", a declarat Ionut Barsan, director de marketing al companiei EnergoBit, din Cluj-Napoca. Piata parcurilor eoliene din Romania se afla intr-un stadiu incipient, la eveniment fiind prezente numeroase companii internationale care au in vedere extinderea pe acest segment, la nivel local, cele mai multe provenind din Germania sau Austria. Astfel, Christine Hadem, reprezentant al managementului de vanzari din cadrul companiei germane PowerWind, intrevede numeroase oportunitati pe piata autohtona a energiilor eoliene. "Vrem sa accesam acest domeniu inca putin dezvoltat in Romania in anul 2011, ca furnizori de turbine, deoarece credem ca este un domeniu ce va lua amploare in aceasta regiune a Europei. De aceea, este important pentru noi sa participam la astfel de evenimente, pentru a ne stabili relatii de parteneriat, respectiv a identifica noi proiecte si ne bucuram ca gasim un public interesat de domeniu", a precizat oficialul PowerWind.
Cu o capacitate posibila de 14.000 MW, Romania are cel mai mare potential de energie eoliana din Europa de Sud-Est, in timp ce numai 14 MW reprezinta puterea instalata in prezent. Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE) arata, intr-un raport elaborat recent, faptul ca sectorul de energie eoliana din tara noastra poate contribui cu 13 TWh la productia totala, pana in 2020. In acelasi timp, Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA) prevede ca se vor instala turbine eoliene puternice pana in 2013. "Romania va deveni principala piata de generare a energiei eoliene din sud-estul Europei in urmatorii trei ani, proiectele urmand a crea pana la 5.000 de locuri de munca", a declarat Ionel David, reprezentant al RWEA.
Investitii importante pe piata de panouri fotovoltaice
Un alt domeniu de interes pe piata energiilor regenerabile este reprezentat de panourile fotovoltaice. Pentru a evidentia noutatile specifice domeniului respectiv, Cosmin Scortea, director in cadrul companiei Hydro Eolica, din Oradea, furnizor de servicii complete (de la selectia de terenuri si autorizare pana la racordarea la retelele centralizate) pentru procesul de constructie de parcuri fotovoltaice, eoliene, microhidrocentrale, a declarat: "Avem in diverse etape de executie proiecte proprii in valoare de circa 190 milioane de euro, in Constanta, Tulcea, Buzau si in bazinele hidrografice ale raurilor Mures si Cris. Suntem activi pe aceasta piata din anul 2007, pana in prezent contribuind la autorizarea unor proiecte ce vor genera o putere instalata de peste 500 MW, pentru partenerii nostri".
Normele europene au stabilit noi standarde in ceea ce priveste utilizarea resurselor regenerabile pentru anul 2020, conform carora ponderea acestora in totalul consumului de energie trebuie sa atinga 20%. De asemenea, cota minima obligatorie de folosire a biocarburantilor, raportata la consumul total de benzina si motorina pentru transport in UE va fi de 10%, in timp ce emisiile de gaze cu efect de sera (fata de nivelul consemnat in 1990) vor fi reduse cu 20%.
***
Renexpo South-East Europe 2010 reuneste 70 de companii, asociatii si centre universitare cu activitati in domeniul energiilor regenerabile. "Anul acesta am organizat o serie de conferinte specializate din domeniul energiei eoliene, biomasei, biogazului si hidroenergiei. In continuare, contam pe sprijinul autoritatilor publice nationale si internationale, persoanelor cu functii de decizie, oamenilor de stiinta si companiilor care prezinta trenduri, rezultate de cercetare, tehnologii si inovatii din propriile domenii, pentru a dezvolta sustenabil aceasta piata in Romania", a declarat Avena Gall-Tamas, managerul proiectului Renexpo. Informatii suplimentare, la www.renexpo-bucharest.com