Piata de constructii din Romania a traversat un moment favorabil in 2020, in pofida crizei medicale, fiind singurul sector economic care a inregistrat o valoare bruta pozitiva (10,6%). Potrivit celor mai recente proiectii inaintate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) in Varianta de iarna 2021, productia din constructii a crescut cu 10,2% in 2020, iar trendul ascendent se va mentine si in anii urmatori: +5,8% in 2021, +8,4% in 2022, +9% in 2023 si +8,7% in 2024.
Piata ar urma sa creasca, astfel, cu o medie de 8% in urmatorii patru ani.
Inceputul de an vine cu noi structuri legislative si executive la nivel national, care, cel putin la nivel declarativ si prin programele prezentate, se arata mult mai orientate, ca directie generala, catre investitii si sprijinirea mediului de afaceri. In plus, acestea arata o suprapunere a prioritatilor Guvernului si mediului de afaceri, care ar trebui sa asigure stabilitate. Dupa anul 2020, perioada cu cel mai ridicat nivel de incertitudine din istoria postbelica, 2021 se profileaza ca o perioada unica in care, in ciuda multiplelor provocari, Romania are sansa istorica sa demareze proiecte si reforme majore, sa recupereze decalaje, sa valorifice avantajele competitive actuale, dar si sa le pregateasca pe cele viitoare.
Pe tema viitorului sectorului de constructii, publicatia Agenda Constructiilor a organizat, pe 18 martie 2021, EURO-Constructii, o conferinta in mediul online la care au participat reprezentanti si cercetatori ai pietei de constructii.
"Ca producatori de materiale de constructii, nu suntem foarte optimisti privind activitatea din acest an. Pentru ca, in perioadele de criza, in general, lumea evita sa investeasca, adica amana putin investitiile in case/ cladiri si nu numai, deoarece, nestiind ce se intampla in viitorul apropiat, prefera sa tina banii ca un fel de buffer de siguranta pentru afaceri sau pentru familie. Credem deja ca multe firme si-au amanat investitiile mari si sunt in asteptare, sa vada care sunt tendintele. In ceea ce ne priveste, vedem o piata cam la nivelul celei de anul trecut, nu simtim ca se intampla ceva, iar cel care trebuie sa investeasca in aceasta perioada este statul, pentru ca in perioade de criza numai el poate sa se imprumute la dobanzi rezonabile si poate sa sustina miscarea economiei prin investitii in infrastructura, in special. Cu toate acestea, programele de infrastructura sunt destul de intarziate, proiectele se afla in faza de SF, aprobari, licitatii, deci nu se misca santierele in acest an. O mica crestere pe care o vedem in ianuarie la constructii ingineresti, de 17%, sunt, de fapt, plati care s-au facut in ianuarie pentru lucrarile realizate anul trecut. Deci, nu am acest sentiment ca va fi o piata in miscare si, mai ales, avem o lipsa foarte mare a fortei de munca calificate in domeniul nostru", a declarat Mihai Rohan, presedintele PATROMAT - Federatia Patronala din Industria Materialelor de Constructii, cu prilejul participarii la video-conferinta EURO-Constructii.
"Am inceput anul 2021 in forta, cu vanzari in ianuarie si februarie peste nivelurile din aceleasi perioade din 2019. Martie se anunta, de asemenea, o luna foarte buna, si principalul motor il reprezinta vanzarile pe rezidential, mai exact de pe piata de invelitori metalice. Majorarea vanzarilor din aceasta perioada este impulsionata si de cresterea pretului otelului si acest lucru a adus o presiune pe achizitie si din partea constructorilor, dar si a beneficiarilor, care au dorit sa-si securizeze un pret oarecum apropiat de cel bugetat. Cresterile pe partea de materii prime, mai ales otel, sunt spectaculoase, iar o majorare de 30-40% a pretului otelului nu este usor de digerat pentru niciun investitor. In industrial, vedem o perioada de asteptare, de tatonare, investitorilor inca nu le vine sa creada atunci cand constata majorarile care s-au intamplat. Si aceste cresteri nu se vor opri aici, din pacate, in trimestrul al doilea vor continua cresterile de pret la produsele si materialele de constructii fabricate din otel. Asadar, tendinta nu este nicidecum una de scadere sau de stabilizare. Aceste lucruri nu pot veni sa incurajeze investitiile, ele practic accelereaza, in acest moment, decizia de cumparare pentru aceia care deja sunt in stadiul in care pot cumpara materiale si sa le tina o luna-doua pana le pun in opera, dar cei care se afla la inceputul investitiilor, in momentul acesta asteapta sa vada ce se va intampla", a declarat Andrei Sulyok, Country Manager Lindab Romania si Ungaria.
"Sectorul de constructii din Romania si, implicit, piata materialelor de constructii, a evoluat excelent in acest context pandemic. Daca ne uitam la nivelul valorii pietei materialelor de constructii, vedem ca, comparativ cu o crestere anuala medie de 9% in perioada 2016-2019, in anul trecut, anul pandemic, sectorul a inregistrat chiar o crestere mai accelerata a acestei piete, cu aproximativ 10%. In mod cert, a fost un an excelent pentru piata materialelor de constructii. Pentru 2021, prognoza companiei noastre de consultanta, Roland Berger, este de un optimism moderat. Vedem, intr-adevar, o usoara decelerare, un respiro, pe piata de materiale in 2021. Practic, pe termen scurt, exista o precautie in special in zona constructiilor private, pe anumite proiecte, mai ales pe zona de office, dar si de rezidential si aceasta se traduce in cifre cu o evolutie valorica a pietei undeva la +4%. Dar aceasta majorare noi o vedem mai mult ca urmare a cresterii preturilor, care inseamna o translatare a costurilor materiilor prime in preturile materialelor. Din punct de vedere al volumelor, anul acesta vedem o stagnare sau poate chiar o usoara scadere, dar apoi, din 2022 pe fondul revenirii si la nivel macroeconomic, consideram ca tot ce inseamna partea de oferta, dar si de cerere pe piata de materiale de constructii, si fundamente ale cererii, indica, in continuare, o crestere accelerata, undeva la o medie anuala de +9%", a declarat Dragos Popa, Senior Project Manager in cadrul Roland Berger.
"Piata imobiliara din Romania, in ansamblu, vine dupa un deceniu absolut fantastic, in contextul in care economia insasi vine dupa o perioada foarte buna. Romania este pe locul 5 in lume la performanta economica in ultimele doua decenii si, in pofida dezvoltarii foarte accelerate pe care am vazut-o in ultimii zece ani, daca ne uitam la valorile pe cap de locuitor sau la valorile relative pe diverse sub-piete imobiliare (retail, spatii industriale, birouri), Romania este, in continuare, sensibil sub alte capitale est-europene. Pandemia a accelerat toate tendintele care existau deja in economia Romaniei si in piata imobiliara si acestea au devenit cu atat mai viabile: flexibiliarea muncii (munca la distanta), adoptarea comertului electronic, expansiunea schemelor moderne de retail in orase mici si medii, digitalizarea si automatizarea - care au potentialul sa schimbe economia Romaniei in ansamblu.
De ce spun ca suntem pe locul 5 in lume, ca dezvoltare? M-am uitat la datele de la FMI si am calculat PIB pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare ca procent din media economiilor dezvoltate. Romania era, in anul 2000, la 28% PIB per capita din media tarilor dezvoltate, anul trecut eram la 58%. Aceasta crestere de aproximativ 30 de puncte procentuale ne plaseaza pe locul 5 in lume, in urma doar a Irlandei, Lituaniei, Singapore si Taiwan. Depasim, asadar, mai toate tarile din regiunea noastra, cu exceptia Lituaniei, depasim Polonia cu putin, chiar si China, ca ritm al dezvoltarii economice. Daca tendinta se pastreaza de aceeasi maniera, sunt sanse sa depasim Ungaria ca PIB pe cap de locuitor pana la finalul acestui deceniu. Deci Romania nu mai este deloc in liga mica, si acest lucru se vede si pe piata imobiliara", a declarat Silviu Pop, Head Of Research, Colliers International Romania.
***
Cea de-a patra editie a seriei de video-conferinte EURO-Constructii, si prima din 2021, organizata de publicatia Agenda Constructiilor, a avut loc pe 18 martie 2021 si a avut ca subiect de dezbatere "Analiza si prognoza pe piata de constructii si domeniile conexe, in intervalul 2021-2023". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioada de aproximativ doua ore, s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in proiectare, constructie si piata imobiliara, atingand aproape 1.000 de vizualizari in mediul online (pe Facebook si Youtube).
Inregistrarea video-conferintei poate fi urmarita aici!
Informatii la zi din sectorul constructiilor si date despre evenimentele viitoare organizate de redactia Agenda Constructiilor & Fereastra sunt disponibile la www.agendaconstructiilor.ro, www.fereastra.ro, www.euroconferinte.ro si pe Facebook, la www.facebook.com/agendaconstructiilor.fereastra