RO EN
The cart is empty

SKANSKA: Portofoliul firmei va creste cu 220.000 mp de proiecte certificate LEED

Cu trei proiecte concomitente si peste 21.000 mp inchiriati, Skanska Romania isi continua dezvoltarea si reconfirma trendul crescator inregistrat pana acum
Skanska, cel mare dezvoltator de cladiri de birouri din Europa, a inchiriat, in 2019, 21.000 metri patrati de spatii de birouri in cele mai noi proiecte ale sale din Bucuresti: Equilibrium 1, Campus 6.2 si 6.3. Cele trei cladiri au obtinut cele mai inalte niveluri de certificare si pre-certificare precum LEED si WELL, astfel ca rezidentii lor pot avea acces la un mediu de lucru sustenabil si sanatos.
Compania suedeza a lucrat concomitent la cele trei cladiri, in 2019, an in care a continuat sa atraga noi chiriasi. Equilibrium 1, cu o suprafata de 20.800 mp de birouri, este finalizata si a ajuns la un grad de ocupare de 74%. Campus 6.2 si 6.3, vor fi finalizate in a doua parte a anului 2020 si sunt deja inchiriate in proportie de 99%. Printre chiriasii proiectelor se numara companii precum Société Générale European Business Services, Filip Company, Contexpert, Signal Iduna, Mylan, Newton, Synergy Construct, World Class.
Totodata, cu planuri concrete de viitor, la finele anului trecut, Skanska a cumparat un teren in Bucurestii Noi, printr-o tranzactie de 24 de milioane de euro, urmand sa dezvolte un nou complex de birouri.
„Prin proiectele pe care le dezvoltam punem accentul pe inovatie, pe experienta oferita viitorilor rezidenti ai cladirilor si mai ales pe sustenabilitate. Credem intr-o dezvoltare sustenabila a orasului, in rolul pe care il avem in cresterea comunitatilor. „Targetele” noastre raman ambitioase, motiv pentru care vom continua sa reducem amprenta de carbon, avand obiectivul de a construi cu emisii de carbon net-zero pana in 2045. Toate eforturile noastre sunt orientate in identificarea acelor parteneriate, tehnologii si inovatii care sa ne ajute sa atingem acest obiectiv si, in final, sa construim pentru o societate mai buna.”, a declarat Aurelia Luca, Vicepresedinte Executiv Operatiuni Romania.
Accent pe starea de bine la birou
Standardul LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) este unul dintre cele mai stricte in dezvoltarea cladirilor verzi, astfel incat accentul este pus pe sanatate, eficienta ridicata si solutii pentru costuri reduse de functionare. La fel cum a fost un promotor pentru LEED, Skanska adoptat in noile sale proiecte cel mai inalt standard de calitate a vietii la locul de munca. WELL ia in calcul toate elementele care au impact asupra mediului de lucru: aerul, apa, hrana, lumina, comfortul, starea mentala si cea fizica a angajatilor.
Tot pentru gasirea unor solutii practice la probleme legate de dezvoltarea sustenabila si digitalizarea cladirilor de birouri, Skanska a organizat, anul trecut, la Bucuresti, primul hackathon de real-estate exclusiv pe segmentul office, sub numele On the Fast Track to Futureproof, impreuna cu Proptech Romania. Evenimentul a reunit peste 100 de specialisti din industria tech si real estate. 18 echipe locale si internationale finaliste au avut posibilitatea de a concura in cele 6 categorii ale competitiei, care s-au axat pe teme specifice industriei office.
Europa Centrala si de Est, mai competitiva decat Vestul
La nivelul Europei Centrale si de Est, anul acesta, portofoliul companiei va creste cu aproape 220.000 mp de proiecte certificate LEED si aproape cu 80.000 mp de spatii de birouri certificate WELL.
Intreaga piata din Europa Centrala si de Est a inregistrat, in 2019, tranzactii in valoare de 14 miliarde euro, cu o crestere de 1 miliard fata de anul anterior, potrivit companiei de consultanta JLL. Polonia a insumat 55% din aceste tranzactii. Pe toate pietele din ECE in care opereaza Skanska, inclusiv Romania, piata este dominata de proiectele de cladiri de birouri.
2019 a fost un an foarte interesant pentru piata de real estate din Europa Centrala si de Est, in mod special pe sectorul cladirilor de birouri, fiind un an de mare succes pentru Skanska. Datorita calitatii superioare a activelor, cu chiriasi stabili, dar si un randament mai ridicat al investitiei decat in Europa de Vest, cererea de spatii de birouri clasa A in Europa Centrala si de Est ramane foarte ridicata in randul investitorilor. Skanska a atras din nou investitori nou intrati pe piata, spre exemplu cei din Coreea de Sud care au fost foarte activi in regiunea noastra. Strategia noastra de a livra proiecte futureproof s-a dovedid a fi una de succes. de-a lungul anilor a fi una castigatoare”, a declarat Katarzyna Zawodna-Bijoch, Presedinte si CEO al Skanska Commercial Development in ECE.
In regiune, Skanska opereaza in Polonia, Cehia, Ungaria si Romania, iar pe pietele nordice, in Suedia, Danemarca, Finlanda si Norvegia.
Pe toate pietele sale europene, Skanska a vandut, anul trecut, 9 cladiri de birouri in valoare de 545 milioane euro catre investitori europeni si sud-coreeni, a livrat 14 cladiri cu un volum total de aproape 240.000* mp si a inchiriat peste 171.000* mp spatii de birouri. In prezent, dezvotatorul are in constructie 21 de cladiri de birouri cu peste 472.000 mp*.
Spre un viitor din ce in ce mai sustenabil
In 2019, Skanska a anuntat obiectivul grupului de a atinge tinta de emisii de carbon net-zero pana in 2045, cu o reducere de 50 la suta pana in 2030. Sustenabilitatea este una dintre principalele valori ale companiei, care defineste strategia de business si operatiunile la toate nivelele. Compania suedeza a livrat pana acum, in Europa Centrala si de Est, peste 700.000 mp de birouri certificate LEED si 34.600 mp WELL. Pentru 2020 stocul de spatii sustenabile al Skanska este prevazut sa fie completat cu alti 300.000 mp.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter