RO EN
The cart is empty

SAVILLS: Fluxurile de capital din Asia se indreapta si catre Europa de Est

Conform primelor estimari ale companiei de consultanta Savills, investitia asiatica in Europa de la inceputul anului a atins 13,5 miliarde de euro in trimestrul III. Aceasta reprezinta o crestere cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar tendinta este in continuare ascendenta. Aceasta performanta se datoreaza in principal vanzarii de catre Blackstone a portofoliului logistic pan-european Logicor catre China Investment Corp (CIC) pentru suma de 12,12 miliarde de euro, care marcheaza cea mai mare tranzactie de investitii din istoria imobiliara europeana.
Marea Britanie si Germania absorb 65% din totalul investitiilor asiatice
Majoritatea investitorilor asiatici se concentreaza pe Marea Britanie si Germania, care au reprezentat 53% si respectiv 12% din totalul banilor asiatici intrati in Europa in ultimele 12 luni. Tinta investitorilor asiatici se indreapta incet si catre Europa de Est. Volumul este ridicat in special in Cehia, gratie celor doua mari tranzactii semnate la sfarsitul anului trecut: achizitionarea de catre fondul suveran de investitii din Singapore GIC a portofoliului P3 Logistic Parks pentru 375 milioane de euro si cumpararea de catre CEFC China Energy co a cladirii de birouri Florentinium din Praga pentru suma de 281 milioane de euro. Un interes crescut se remarca si pentru Polonia, Romania si Slovacia.
Investitiile asiatice in Romania vizeaza in principal proiecte rezidentiale
In Romania, valoarea activelor logistice achizitionate de CIC in Bucuresti, Ploiesti si Timisoara de la Blackstone, cea mai mare tranzactie din istoria imobiliara a Europei, a fost de 48 de milioane de euro. Ministerul Economiei din Romania a anuntat in iunie 2016, in cadrul unei reuniuni de cooperare economica, ca investorii din China au convenit sa investeasca peste 118 milioane de euro in cinci noi proiecte in Romania, inclusiv o fabrica de componente auto in Brasov, un complex imobiliar in Bucuresti in valoare de 23 de milioane de euro si o centrala solara. In prezent investitorii chinezi sunt deja implicati in proiecte energetice la centralele Rovinari, Cernavoda, precum si un proiect imobiliar in Craiova. "Guvernul roman sprijina companiile chineze care doresc sa dezvolte proiecte de infrastructura feroviara, proiecte energetice sau de turism in Romania. Ceea ce dorim de la statul roman este o mai buna coordonare a acestor proiecte", a declarat ministrul chinez la acel moment.
In ceea ce priveste investitiile imobiliare in Romania, “interesul investitorilor chinezi pentru piata din Romania este concentrat spre zona rezidentiala, manifestat mai ales prin securizarea unor terenuri care permit dezvoltarea unor proiecte de tip city-in-city. Un criteriu definitoriu pentru a lua o decizie pozitiva in a investi in piata imobiliara din Romania, este dimensiunea. Cu cat proiectul este mai mare, cu atat interesul este mai ridicat. Nu am observat pana in prezent vreun interes pentru achizitiile de cladiri de birouri sau ale altor produse similare”, a declarat Codrin Matei, Managing Partner, Head of Office, Capital Markets and Business Development la Crosspoint Real Estate.
Birourile si segmentul logistic preiau conducerea, a disparut interesul pentru retail
In timp ce apetitul puternic pentru birouri a ramas relativ neschimbat, reprezentand 52% din totalul investitiilor asiatice in Europa in ultimele 12 luni,interesul pentru activele comerciale a scazut drastic (2% in ultimele 12 luni, fata de 41% in 2007). In acelasi timp, investitiile din Asia in logistica in Europa au crescut substantial si au reprezentat 18% in ultimele 12 luni, fata de 3% in 2007. Aceasta noua distribuire de la retail la logistica reflecta cresterea comertului electronic si necesitatea inerenta pentru centre de distributie. Vanatoarea de randamente ridicate conduce la diversificare, in special spre tipul de activ care genereaza fluxuri de venit, in ton cu tendintele demografice globale. Investitorii asiatici isi plaseaza capitalul din ce in ce mai mult in segmentul locuintelor multifamiliale si cele destinate pensionarilor, in special in Marea Britanie, potrivit cercetatorilor Savills. Ei cauta din ce in ce mai mult active de prim rang, cum ar fi cladirile de birouri plasate in locatiile centrale ale capitalelor europene sau orase secundare ori portofolii logistice mari. Grupul LKK Health Products a achizitionat "Walkie Talkie", o cladire de birouri reprezentativa de pe strada Fenchurch din Londra, pentru suma de 1,45 miliarde de euro (1,28 miliarde de lire).
Cei mai activi investitori
Fondurile suverane de investitii au dominat fluxul de capital din Singapore in trecut si continua sa faca acest lucru si in prezent", declara Oliver Watt, directorul departamentului de investitii transfrontaliere la Savills. Astazi, cea mai mare parte a fluxului de capital asiatic care intra pe piata imobiliara europeana continua sa vina de la SWF (Sovereign Wealth Fund), dar din ce in ce mai mult din partea companiilor imobiliare si, de asemenea, din partea investitorilor privati, in special din China. Banii asiatici sunt acum distribuiti aproape uniform intre Singapore, Hong Kong, Coreea si China. Investitorii din Honk Kong vizeaza in principal tara lor suverana in trecut, Marea Britanie, in timp ce investitorii coreeni si cei din Singapore se concentreaza in principal pe Europa continentala. Pana in prezent, nu exista nicio dovada de incetinire a activitatii din partea investitorilor chinezi, desi li s-au impus norme recente mai stricte privind investitiile transfrontaliere.
De ce piata imobiliara europeana devine un magnet pentru investitorii asiatici?
Primul si cel mai important motiv este de a prinde ciclul proprietatilor. Sentimentul de afaceri este unul pozitiv, iar rata somajului este in declin in Europa. Extinderea afacerilor continua sa fie motorul care genereaza cerere pentru birouri, in timp ce ratele de neocupare a cladirilor birouri sunt in scadere pe toate pietele europene. In al doilea rand, randamentele in Europa sunt comparativ mai atractive pentru investitorii asiatici. In plus, diversificarea portofoliului este o strategie de echilibrare a riscului si de optimizare a profitului. In ultimul rand, alegerea lui Trump la presedintia americana a jucat, de asemenea, un rol pozitiv in transformarea Europei intr-o arena preferata pentru investitiile straine asiatice. "Ne asteptam ca apetitul investitorilor asiatici pentru piata europeana sa continue sa creasca in 2018, datorita unor evolutii pozitive ale pietei imobiliare, a cautarii randamentelor mai mari si a nevoii de diversificare a investitiilor", a declarat Lydia Brissy, European Research Director la Savills.
Potrivit Savills, in ciuda noilor reglementari financiare restrictive, activitatea investitionala chineza in Europa nu isi va pierde avantul. Cu toate acestea, va fi gandita strategic si va fi in concordanta cu initiativele politice cheie ale guvernului, cum ar fi One Belt One Road, bazata pe conectivitatea si cooperarea intre tarile euroasiatice. In timp ce Hong Kong isi mentine independenta judiciara stricta fata de continent, va juca din ce in ce mai mult rolul de intermediar financiar global al Chinei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter