RO EN
The cart is empty

CRESTEREA performantei energetice a cladirilor nu mai poate fi amanata mult

La data de 21 noiembrie 2019, la Hotel Intercontinental – Bucuresti, au avut loc lucrarile Forumului Romania Eficienta (un program al Energy Policy Group - EPG, sustinut de OMV Petrom), ale carui prime concluzii au fost ca eficienta energetica a devenit o prioritate la nivel global, dar si in politicile Comisiei Europene, pe care Romania are obligatia sa le implementeze.
Dupa cum se arata intr-un comunicat, proiectul Romania Eficienta dezvolta un program national de eficienta energetica, avand o durata cel putin pana in 2022, prin care tara noastra va fi ajutata sa atinga tintele stabilite prin Directivele Uniunii Europene pentru anul 2030 in privinta reducerii emisiilor de bioxid de carbon.
„Masurile concrete de eficienta energetica nu mai pot fi amanate la nivel national, mai ales in cladiri, unde oamenii isi petrec 90% din timp. Cresterea performantei energetice a acestora va duce nu doar la reducerea facturilor, ci si la imbunatatirea sanatatii si productivitatii muncii, datorita unei calitati mai bune a aerului interior”, au sustinut expertii prezenti la Forumul Romania Eficienta, organizat de Energy Policy Group, condus de Radu Dudau.
Unii dintre cei mai cunoscuti specialisti la nivel national si european au discutat - in cadrul Forumului Romania Eficienta – despre beneficiile si dificultatile intampinate in implementarea masurilor de crestere a eficientei energetice, printre care se afla gradul redus de informare a populatiei, neclaritatile legislative si problemele legate de capacitatea institutionala a autoritatilor.
„Este momentul sa punem vorbele in acord cu faptele la noi in tara, pentru ca nu mai ne permitem luxul sa mentinem la un nivel declarativ proiectele si intentiile noastre legate de eficienta energetica. Este timpul sa punem la punct instrumente si programe concrete, prin care sa finantam eficienta energetica in Romania”, a declarat Radu Dudau, director al Energy Policy Group, think-tank specializat in domeniul energiei si coordonator al proiectului Romania Eficienta.
Pregatirea si formarea profesionala a managerilor energetici – o necesitate obiectiva
In cele cinci luni de la demararea proiectului Romania Eficienta, au fost organizate cursuri de formare pe tema managementului energetic pentru functionari ai administratiei publice locale, cu lectori reputati, pentru clarificarea oportunitatilor si a instrumentelor disponibile, dupa cum se mai arata in comunicat. De asemenea, au avut loc actiuni de informare si educare publica, concomitent cu elaborarea unui studiu bazat pe un amplu sondaj cantitativ in randul opiniei publice pe tema eficientei energetice. In parteneriat cu Universitatea Politehnica Bucuresti si ANRE, in perioada urmatoare va fi organizat un curs pentru formarea de manageri energetici, al caror rol este determinant pentru proiectarea si implementarea masurilor de eficientizare la nivel local. De altfel, pregatirea si formarea profesionala a managerilor energetici reprezinta, in acceptiunea participantilor la proiectul Romania Eficienta, o necesitate obiectiva.
Beneficiile eficientei energetice se reflecta atat in scaderea facturilor, cat mai ales in cresterea confortului si intr-un impact mai mic asupra mediului si al consumului de resurse energetice. „Cred ca eficienta energetica este foarte importanta, pentru ca energia reprezinta fundamentul vietii noastre. Nu putem trai fara caldura, fara electricitate si mobilitate. Energia consumata are insa si un impact asupra mediului, deci trebuie sa o utilizam eficient. Dupa cum se observa, generatiile tinere au asteptari foarte exigente de la noi”, a declarat, la randul sau, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, sponsorul proiectului Romania Eficienta.
Beneficii de necontestat, prin renovarea profunda a imobilelor de invatamant
In Europa, peste 65 de milioane de elevi si aproape 4,5 milioane de profesori petrec intre 170 de zile si 190 de zile anual la scoala si aproximativ 70% din acest timp este petrecut in interiorul clasei. „Asigurarea unui climat interior bun in scoli este un factor esential pentru a proteja procesul educational al copiilor si sanatatea lor. Calitatea aerului ar putea stimula performanta elevului cu pana la 15%, cu un efect pozitiv asupra vitezei de lucru, nivelului de atentie si concentrare”, a sustinut in cadrul forumului Mihai Moia, director executiv al Asociatiei pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri (ROENEF), unul dintre partenerii implicati in proiectul Romania Eficienta. La nivel european, insa, unul din trei copii traieste in cladiri nesanatoase, ceea ce ii expune la un risc ridicat de a se confrunta cu probleme de sanatate nedorite, precum astmul, a mai spus reprezentantul ROENEF, citand datele unui studiu efectuat recent in domeniu – Healthy Homes Barometer 2019. De asemenea, la nivel european, 80 de milioane de persoane petrec cate 8 ore in fiecare zi la birou, a subliniat, la randul ei, Mariangiola Fabbri, director de cercetare in cadrul Institutului European pentru Performanta Cladirilor (BPIE), unul dintre cele mai importante think-tank-uri la nivel european in domeniu. „Studiile arata ca o calitate slaba a aerului interior poate afecta semnificativ sanatatea ocupantilor, prezenta, concentrarea, ori performanta de munca sau invatare. Noile cercetari indica, de asemenea, o crestere de 12% a productivitatii intr-o cladire de birouri renovata”, a declarat reprezentanta BPIE, la Forumul Romania Eficienta.
Astfel, politicile de sanatate si de energie ar trebui coordonate unitar, iar in sistemele de colectare a datelor privind eficienta energetica a cladirilor ar trebui inclusi indicatori pentru cladiri sanatoase.
***
Romania Eficienta este un proiect privat, declarat a fi de interes public national, derulat de Energy Policy Group (EPG) in parteneriat cu OMV Petrom, companie care contribuie financiar cu o sponsorizare a programului in valoare de 4 milioane de euro pana in 2022. Ceilalti parteneri institutionali sunt Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Organismul National de Standardizare din Romania (ASRO) si Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB). Proiectul a fost initiat in vara anului 2019 si consta in derularea unui program national multianual de eficienta energetica, cel putin pana in anul 2022. Romania Eficienta isi propune sa sustina atingerea tintelor de eficienta energetica ale Romaniei asumate la nivel european in privinta reducerii emisiilor de carbon si a cresterii eficientei energetice, atat prin campanii de informare si educare, cat si prin realizarea de proiecte concrete de renovare profunda a unor cladiri publice, in diferite regiuni ale tarii. Urmatorul eveniment semnificativ din cadrul proiectului il constituie cea de-a doua editie a Academiei de Eficienta Energetica, programata sa se deruleze la data de 4 decembrie a.c. la Sinaia si organizata de EPG si OMV Petrom pentru personalul propriu si administratia locala din judetul Prahova.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter