RO EN
The cart is empty

REI Finance: Factori de succes in atragerea de finantare nerambursabila

De cele mai multe ori companiile care aplica pentru a-si finanta proiectele cu fonduri europene sunt putin constiente de modul in care anumite aspecte vitale devin factori de succes esentiali pentru obtinenerea finantarilor nerambursabile dorite. Pentru a veni in ajutorul aplicantilor care acum iau in considerare acest demers pentru prima oara sau a celor cu ceva mai multa experienta cu aceste tipuri de proiecte, am sintetizat aici elementele pe care le consideram ca fiind cele mai importante.
1. Disponibilitatea unei surse de cofinantare
Chiar daca pe majoritatea liniilor de finantare nu se mai cere dovada cofinantarii la momentul depunerii proiectului ci inainte de a semna contractul de finantare, este absolut vital pentru solicitant sa stie fie ca are o sursa proprie de cofinantare (de exemplu profit nerepartizat) sau o sursa atrasa (de exemplu banca, IFN).
Inainte de a semna contractul de finantare, solicitantul trebuie fie sa aiba in cont suma necesara cofinantarii (un IFN poate acorda imprumuturi pe termen scurt, la un cost relativ mare), fie sa prezinte un contract de credit. Ulterior, dupa ce a semnat contractul de finantare, beneficiarul poate utiliza creditul de la banca sau poate discuta cu potentiali furnizori sa accepte sa incaseze in termen de 60-90 zile de la livrarea echipamentelor, cand beneficiarul incaseaza de la Autoritatea Contractanta.
2. Terenul intravilan, liber de sarcini si pe care sa existe un drept real
Situatia terenului la momentul depunerii proiectului este un aspect foarte important. In primul rand, aplicantul trebuie sa aiba un drept real asupra terenului, sa aiba minim un drept de superficie pe 10 ani sau concesiune de la o autoritate publica; pe baza unui contract de inchiriere nu mai este posibil sa construiasca, date fiind schimbarile aduse Legii 50/1991.
Terenul nu poate fi ipotecat, trebuie sa fie liber de sarcini si trebuie sa fie intravilan. Un teren pentru care se solicita PUZ (Plan Urbanistic Zonal) prin Certificatul de urbanism nu este eligibil, caci un PUZ dureaza minim 6 luni, iar fara PUZ nu se primeste Decizia de la Mediu, un alt document obligatoriu la depunere.
3. Studiu de fezabilitate corect intocmit, conform HG 907/2017
Pentru un proiect ce vizeaza constructii solicitantul trebuie sa depuna un studiu de fezabilitate conform HG 907/2014. In acest caz este extrem de important ca arhitectul sa aiba in portofoliu lucrari similare. De exemplu daca se doreste sa se finanteze un hotel, respectivul arhitect sa fi proiectat minim 2-3 hoteluri. Este foarte important sa isi asume un termen de livrare a documentatiei si un termen pentru obtinerea avizelor, intrucat sunt linii de finantare, cum este si cazul POR 2.2 sau Schema de ajutor de Stat (HG 807/2014), unde se aplica principiul primul venit, primul servit. De preferat ar fi ca studiul de fezabilitate si intreaga documentatie sa fie pregatite la momentul deschiderii sesiunii pentru a fi doar incarcate in MYSMIS-POR sau depuse pe format hartie, in cazul schemelor de ajutor de stat.
4. Grilele de conformitate administrativa si de punctaj
Este absolut vital ca aplicantul sa stie din start ce documente trebuie sa pregateasca si sa le faca din timp, in termenele agreate cu consultantul, pentru ca acesta sa finalizeze planul de afaceri si cererea de finantare inainte de deschiderea sesiunii. Este esential ca solicitatnul sa furnizeze documentele din timp, alocand o persoana dedicata pentru proiect si organizand minim doua sedinte intermediare pentru a verifica statusul proiectului. Este vital sa nu lipseasca documente solicitate ca obligatorii caci in caz contrar, proiectul este respins din start. In pasul urmator este important sa stie ce punctaj optim pot atinge; de obicei sunt punctati indicatorii pe anul fiscal anterior, cei prognozati, dar si experienta firmei in domeniul pentru care solicita finantare.
Toti cei patru factori de succes mentionati aici sunt extrem de relevanti pentru companiile care au proiecte de investitii de minim 1,5 mil euro in intervalul 2020-2023 si care pot primi maxim 70% nerambursabil pe POR 2.2. Grantul este de minim 1 mil euro si maxim 5 mil euro. Bucuresti si Ilfov sunt excluse de la finantare, iar Regiunea Vest primeste maxim 55% nerambursabil. Proiectele se aproba dupa principiul “Primul venit, primul servit”, iar companiile care primesc minim 75 puncte intra direct la contractare.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter