RO EN
The cart is empty

PMB: Peste 2,2 miliarde lei - fonduri alocate pentru dezvoltare

In sedinta de joi, 22 februarie 2018, membrii Consiliului General al Capitalei (CGMB) au adoptat, cu 32 de voturi pentru si 17 impotriva, proiectul de buget al Municipiului Bucuresti pentru anul 2018, care prevede cheltuieli in suma de 6,2 miliarde lei si venituri totale de 5,7 miliarde lei, completate cu excedentul din anii precedenti, in cuantum de 560 de milioane de lei, informeaza un comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB).
Conform raportului de specialitate, asumat de edilii locali, veniturile totale ale municipalitatii au fost prognozate la 5,7 miliarde lei, din care: venituri proprii in suma de 4,4 miliarde lei (reprezentand 77,52%), subventii de la alte bugete (11,6%), sume primite de la Uniunea Europeana si din fondul de coeziune (10,44%). Totalul cheltuielilor ar putea fi, astfel, de 6,2 miliarde lei, acestea fiind echilibrate prin venituri de 5,7 miliarde lei si prin utilizarea excedentului din anii precedenti, in suma de 560 de milioane de lei.
Potrivit bugetului adoptat prin vot de consilierii CGMB, pentru sectiunea de functionare sunt alocate fonduri ce depasesc 3,9 miliarde lei (circa 63,56% din totalul cheltuielilor), iar pentru sectiunea de dezvoltare sunt prevazute peste 2,2 miliarde lei (36,44%). Practic, cheltuielile de personal ar urma sa fie de 377 milioane de lei (reprezentand 6,02% din buget), iar subventiile pentru acoperirea diferentei de pret si tarif vor fi de 878 milioane de lei (reprezentand 14,01%), dintre care 397 milioane de lei pentru RADET si 481 milioane lei pentru RATB (ce a devenit, incepand cu data de 22 februarie a.c., Societatea de Transport Bucuresti - STB SA), pana la reorganizarea celor doua entitati. Astfel, la nivelul anului in curs, investitiile RADET vor reprezenta 76 de milioane de lei, iar ale STB SA (fosta RATB) vor insuma 201 milioane de lei.
Circa 8% din buget constituie cota investitiilor in sanatate
Pentru proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile (FEN), disponibile in perioada de post-aderare, bugetul Primariei Capitalei prevede suma de 24 de milioane de lei, pentru a asigura cofinantarea unor proiecte convenite cu oficialii UE, cum ar fi cele de la Piata Sudului, Arcul de Triumf, infiintarea unui circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei, implementarea unor solutii anti-praf in Bucuresti etc. Pentru proiectele cu finantare FEN exclusiv din bugetul comunitar multianual actual (2014-2020) se vor aloca 255 milioane de lei, ce vor permite finalizarea statiei de epurare de la Glina, respectiv reabilitarea principalelor sisteme colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita (etapa a II-a). In acelasi timp, rambursarile de credite vor reprezenta 643 milioane de lei (cu o pondere 10,26% din buget).
Luand cuvantul la inceputul intrunirii consilierilor din CGMB, primarul Municipiului Bucuresti, Gabriela Firea, a subliniat ca aproape 111 milioane de euro (sau 8% din bugetul total al anului in curs) revin investitiilor de la capitolul sanatate.
„Anul acesta, propunem alocarea, pentru cele 19 spitale administrate de Primaria Capitalei, a sumei-record de peste 111 milioane de euro. Comparativ cu bugetele anilor 2016 si 2017 pentru spitale (adica 43.960.000 euro si, respectiv, 53.428.000 euro), bugetul anului 2018 este aproape dublu”, a declarat Gabriela Firea.
In buget au mai fost prevazute sume pentru finalizarea sau demararea lucrarilor de reabilitare, extindere sau modernizare a unor unitati medicale, precum si pentru dotarea spitalelor cu echipamente si aparatura medicala (peste 40 de milioane de euro). De asemenea, circa 10 milioane de euro se vor utiliza pentru achizitia a 106 ambulante, care vor fi date in administrarea serviciului specializat (SABIF).
Gabriela Firea a mai anuntat ca au fost alocati bani in buget pentru Centrul de Excelenta in Oncologia Pediatrica, ce va fi amenajat in vechea cladire a Spitalului Gomoiu, disponibilizata prin mutarea activitatii spitalului in noul corp de cladire, dupa ce aceasta va fi consolidata si modernizata.
Conform edilului Capitalei, se vor aloca, de asemenea, peste 230 milioane de euro (circa 17% din buget) pentru lucrari care vor genera diminuarea aglomeratiei in trafic, dar si pentru dotari, investitii si subventii destinate transportului public in comun.
„In 2018 va incepe un amplu program de amenajare si construire de parcari (Park and Ride Cora Pantelimon, cu o capacitate de 500 de locuri; parcare subterana Soseaua Iancului, cu o capacitate de 200 de locuri; parcari publice subterane: Sala Palatului (Nord), Piata Constitutiei, Piata Alexandru Lahovari, Gara de Nord, Edgar Quinet, Piata Dorobantilor; sapte parcari supraterane rezidentiale). Se vor mai aloca 56 de milioane de euro pentru imbunatatirea sistemului rutier, semaforizare inteligenta si managementul traficului (pentru 20 de intersectii noi semaforizate si 100 de intersectii integrate in sistemul de management al traficului, aplicatie de Smart Parking, in valoare de cinci milioane de euro)”, a subliniat primarul Municipiului Bucuresti.
Totodata, Primaria Capitalei isi propune ca anul acesta sa demareze construirea a sapte ansambluri de locuinte sociale si pentru tineri, iar aproximativ 15 milioane de euro au ca destinatie achizitia de pe piata libera a unui numar de 300 de unitati locative (apartamente cu una, doua sau trei camere), cu destinatia de locuinte de serviciu pentru cadrele medicale care lucreaza in unitatile sanitare ale municipalitatii.
„Pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic sunt prevazuti 10 milioane de euro, iar aceste fonduri vor fi, de fapt, utilizate pentru continuarea lucrarilor la cele patru imobile aflate in executie, pentru lucrarile la alte 29 de imobile la care lucrarile vor incepe in perioada urmatoare, dar si pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de imobile si expertizarea altor 24 de imobile", a adaugat Gabriela Firea.
Investitiile de la capitolul Sanatate
Intrucat cea mai mare suma pentru investitiile din acest an (peste 520 milioane de lei sau circa 111 milioane de euro) s-a alocat din bugetul Municipiului Bucuresti la capitolul Sanatate, oficialii PMB mai prezinta, in comunicat, modul detaliat de finantare a proiectelor vizate.
Astfel, 35,7 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro) se vor folosi pentru finalizarea lucrarilor la Spitalul Foisor, alte 32,7 milioane de lei (7 milioane de euro) utilizandu-se pentru extinderea, modernizarea si echiparea Spitalului Victor Gomoiu.
Alte investitii noi, in valoare de peste 20 de milioane de lei (peste 4,8 milioane de euro), vor fi facute, potrivit PMB, pentru modernizarea corpului principal al Spitalului Clinic Victor Babes, construirea unei cladiri noi pentru chirurgie si neonatologie la Spitalul Cantacuzino, extinderea Spitalului Malaxa, modernizarea a trei pavilioane la Spitalul Alex. Obregia si construirea unui bazin pentru recuperare neuromotorie la Spitalul Sf. Luca.
De asemenea, 1,36 de milioane de lei se vor folosi pentru diverse studii de fezabilitate, printre care se afla si studii de fezabilitate ce stabilesc instalarea unor statii de epurare pentru toate spitalele din subordinea ASSMB, iar 96 de milioane de lei (aproape 21 de milioane de euro) sunt necesari pentru dotarea spitalelor cu echipamente si aparatura medicala.
Aproape un milion de lei (circa 215.000 de euro) se aloca pentru studii de fezabilitate pentru construirea Spitalului Metropolitan din nordul Capitalei si a unui alt spital in Sectorul 6, alte trei milioane de lei (670.000 de euro) sunt alocate construirii a doua corpuri pentru Maternitatea Bucur, 3,1 milioane de lei (680.000 de euro) pentru expertizarea si intocmirea documentatiilor de avizare a lucrarilor de interventie pentru 20 de policlinici, doua milioane de lei (416.000 de euro) pentru medicamente si materiale sanitare pentru cabinetele scolare etc.
Investitiile pentru infrastructura rutiera a orasului
Conform bugetului votat de consilierii Capitalei, pentru lucrarile de infrastructura si fluidizare a traficului se aloca, in acest an, peste 231 de milioane de euro.
Astfel, sunt continuate in 2018 lucrarile incepute anul trecut, respectiv modernizarea Pietei Eroii Revolutiei si a pasajului pietonal, cu un buget de 1,7 milioane de euro, finalizarea strapungerii Nicolae Grigorescu - Splaiul Dudescu, cu un buget de 4,3 milioane de euro pentru iluminat public, iluminat arhitectural, semaforizare intersectii si separatoare de sensuri, penetratie Splaiul Independentei - Ciurel, cu un buget de 17,8 milioane de euro pentru nodul Virtutii, supralargire Fabrica de Glucoza, unde urmeaza sa inceapa lucrarile, bugetul din anul acesta fiind de aproape 4,7 milioane de euro, sistemul Park & Ride de la Cora Pantelimon, cu o capacitate de 500 de locuri si un buget alocat de 15 milioane de euro, precum si parcarea subterana din zona Iancului, cu o capacitate de 200 de locuri si un buget alocat de 2,5 milioane de euro etc.
Municipalitatea anunta anul acesta modernizarea liniilor de tramvai si sistemului rutier pe trei artere mari. Astfel, se aloca 37.000 de euro pentru studiul de fezabilitate pentru lucrarile de pe Bd. Vasile Milea, alte 200.000 de euro cheltuindu-se pentru refacerea studiului de fezabilitate pentru construirea liniei de tramvai si a unui nod intermodal in zona pasajului construit de Ministerul Transporturilor in zona Prelungirea Ghencea - Domnesti. De asemenea, Primaria Capitalei promite reabilitarea sistemului rutier si a liniei de tramvai de pe B-dul Dimitrie Pompei si str. Barbu Vacarescu, pentru care urmeaza atribuirea contractului de executie.
In buget mai este prevazuta alocarea sumelor de 30.000 de euro pentru studiul de fezabilitate pentru supralargirea Soselei Bucuresti - Magurele, 130.000 de euro pentru studiul de fezabilitate pentru prelungirea strazii Brasov, intre Soseaua Alexandriei si Prelungirea Ghencea, 140.000 de euro pentru etapa a II-a a lucrarilor pentru supralargirea perimetrului Nicolae Grigorescu - Splaiul Dudescu, la intersectia Vitan-Barzesti, 28.000 de euro pentru refacerea studiului de fezabilitate pentru pasajul rutier Soseaua Colentina - Doamna Ghica, 88.000 de euro pentru studiul de fezabilitate pentru consolidarea podului planseu Piata Unirii, 21.000 de euro pentru refacerea studiului de fezabilitate pentru intregirea perimetrului Splaiul Unirii - zona Bulevardului Marasesti - Hanul lui Manuc, 32.000 de euro pentru studiul de fezabilitate pentru supralargirea Caii Grivitei si Bulevardului Bucurestii Noi.
De asemenea, se mai aloca de la bugetul PMB 174.000 de euro pentru studiul de fezabilitate pentru lucrarile la strapungerea si supralargirea Str. Avionului, intre Sos. Pipera si linia de centura, prin Drumul Nisipoasa, Str. Campul Pipera si str. Vadul Moldovei, cu pasaj denivelat peste calea ferata Bucuresti - Constanta, pe sub pista aeroportului Aurel Vlaicu, precum si 32.000 de euro pentru studiul de fezabilitate in vederea reabilitarii Bulevardului Basarabia, intre Soseaua Mihai Bravu si Soseaua Dudesti-Pantelimon.
Totodata, 37.000 de euro se aloca pentru studiul de fezabilitate pentru lucrarile ce vizeaza supralargirea Caii Calarasilor si Bulevardului Corneliu Coposu, intre strada Sf. Vineri si Soseaua Mihai Bravu, 32.000 de euro pentru studiul de fezabilitate pentru lucrarile la pasajul denivelat pe Soseaua Petricani - Soseaua Bucuresti-Nord, 32.000 de euro pentru studiul de fezabilitate pentru lucrarile de la pasajul denivelat peste intersectia dintre Soseaua Andronache si Bulevardul Eroilor.
In 2018 se vor continua lucrarile la modernizarea si consolidarea podului Mihai Bravu, cu un buget de 1,33 de milioane de euro, precum si reabilitarea Podului Grant, cu 6,2 milioane de euro si realizarea expertizei pentru un pasaj pietonal subteran in zona Arcului de Triumf, cu 160.000 de euro.
In ceea ce priveste dotarile, se aloca 32 de milioane de euro pentru achizitia, in acest an, a 400 de autobuze Euro 6, 100 de troleibuze, 100 de tramvaie si 42 de autobuze electrice.
Primaria Capitalei mai aloca 26 de milioane de euro pentru semaforizarea a 20 de intersectii noi si 100 de intersectii integrate in Sistemul de Management al Traficului, 5 milioane de euro pentru o aplicatie de Smart Parking, 4 milioane de euro pentru intretinerea instalatiilor de semaforizare existente, 6,4 milioane de euro pentru lucrari de semnalizare rutiera, precum marcaje, garduri, indicatoare si 20 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului rutier.
In ceea ce priveste parcarile, municipalitatea aloca, pentru inceput, aproximativ 9 milioane de euro pentru sapte parcari supraterane rezidentiale, 650.000 de euro pentru studii si consultanta pentru trei parcari publice la Gara de Nord, Edgar Quinet si Piata Dorobantilor si un milion de euro pentru patru parcari publice, dintre care una la Sala Palatului, una la Piata Constitutiei si alte doua vor fi construite in cadrul unor proiecte pentru montarea monumentelor Alexandru Lahovari si Gh. Cantacuzino.
Totodata, Primaria Capitalei va aloca 55 de milioane de euro pentru etapa a doua a realizarii statiei de epurare de la Glina, 23 de milioane de euro pentru retelele de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public si drumuri in cartierul Henri Coanda si 130.000 de euro pentru cismele.
Pentru modernizarea, consumul si mentenanta retelei de iluminat public s-a prevazut suma de 22 de milioane de euro, pentru salubrizare in Sectorul 5 - 6 milioane de euro, pentru dezinsectie si deratizare se aloca aproape 5 milioane de euro, iar pentru acoperirea diferentei de pret la energia termica sunt prevazute 86 de milioane de euro.
Catedrala Mantuirii Neamului - finantare de trei milioane de euro de la municipalitate
La capitolul teatre, muzee si alte institutii de cultura, bugetul propus de PMB pentru anul 2018 este de aproape 350 de milioane de lei (peste 76 de milioane de euro).
Primaria Capitalei are astfel in vedere mai multe proiecte de statui in 2018, astfel ca, pe langa cele incepute anul trecut, precum statuia generalului Henri Mathias Berthelot (aproximativ 1,1 milioane de lei), ansamblul monumental Ferdinand I (6,5 milioane de lei), monumentul din bronz Regenesis, autor Ion Mandrescu (aproape 1 milion de lei), monumentul Regina Maria a Romaniei (1,75 de milioane de lei), monumentul comun Martin Luther si Jean Calvin (409.000 de lei), statuia lui Stefan cel Mare, autor Gheorghe Tanase (360.000 de lei) si lucrarile de reparatii la Pasajul Latin (7.000 de lei) si refacerea si reamplasarea statuii lui I. C. Bratianu (aproximativ 6,9 milioane de lei), municipalitatea va finanta statuia lui Decebal (195.000 de lei), a scriitorului Mihail Sebastian (812.000 de lei), precum si monumentul infanteriei (aproximativ 5,6 milioane de lei), o statuie a actorului Nicu Constantin, a maresalului Averescu, dar si un proiect tehnic al unei sculpturi, denumite „Lupta cu inertia", ce este o replica a monumentului „Omul-Timpul-Spatiul", avandu-l ca autor pe Ion Mandrescu.
Alte monumente cuprinse in proiectul de buget sunt monumentul Sala Dalles (575.000 de lei), un monument al familiei Brancoveanu (1,3 milioane de lei), statuia Martei Bibescu (700.000 de lei), a lui Dimitrie Ghica Comanesti (725.000 de lei), a lui George Matei Cantacuzino (700.000 de lei) si a Ecaterinei Teodoroiu (1,25 de milioane de lei).
De asemenea, sub argumentul Anului Centenar, Primaria Municipiului Bucuresti va realiza monumentul „La fantana cu dor", cu un cost de 17,6 milioane de lei, un monument de 1,5 milioane de lei numit „Miliarul Aureum Centenarum", precum si monumentul „Unirea Romanilor de la 1918", in valoare de aproape 12 milioane de lei.
La randul sau, bugetul total alocat Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic se ridica la peste 61 de milioane de lei.
In ceea ce priveste sprijinirea lacasurilor de cult, aproape 45,5 milioane de lei se indreapta catre biserici, din care 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) la Catedrala Mantuirii Neamului, care a primit si anul trecut 20 de milioane de lei (4,5 milioane de euro) de la PMB si 20 de milioane de lei de la Primaria Sectorului 1, la care s-au adaugat 5 milioane de lei de la Sectorul 5 (peste un milion de euro). De asemenea, municipalitatea a alocat Patriarhiei Romane aproape 700.000 de lei pentru amenajarea parcului Palatului Patriarhiei.
Locuinte sociale, consolidari si modernizari ale unor unitati de invatamant
De asemenea, prin bugetul votat in sedinta din data de 22 februarie a.c. de consilierii Capitalei, PMB isi asuma consolidarea a 86 de imobile cu risc seismic, alocand in acest sens suma de aproximativ 10 milioane de euro. Banii vor fi folositi pentru continuarea lucrarilor la patru imobile aflate in executie, la alte 29 de imobile la care lucrarile vor incepe in perioada urmatoare, pentru proiectele tehnice pentru 29 de imobile si pentru expertizarea altor 24 de cladiri.
De asemenea, se aloca 47,5 milioane de euro pentru construirea de locuinte, gradinite si sali de sport. Astfel, sunt 753.000 de euro se cheltuiesc cu studiile de fezabilitate si proiectele tehnice pentru sapte ansambluri de locuinte sociale si pentru tineri (trei in Sectorul 5, doua in Sectorul 4, unul in Sectorul 2 si altul in Sectorul 3), 4,4 milioane de euro pentru construirea a cinci corpuri noi pentru gradinitele din Sectorul 2 si reabilitarea si modernizarea unei gradinite din Sectorul 4, 517.000 de euro pentru construirea a 12 sali de sport, dintre care sapte cu bazine de inot in incinta scolilor, peste 123.000 de euro se cheltuie pentru reabilitarea si modernizarea unei cladiri a Liceului Tehnologic I. C. Bratianu, cu bazin de inot si 68.000 de euro se aloca pentru consolidarea si modernizarea Liceului Teoretic C.A. Rosetti.
In plus, municipalitatea va cumpara locuinte de serviciu pentru cadrele medicale, cu un buget alocat de 15 milioane de euro si urmareste sa construiasca noua centre multifunctionale pentru activitati didactice si sportive in incinta unor scoli si licee, cu un buget alocat de 21,4 milioane de euro.
In acelasi timp, pentru refacerea si modernizarea patinoarului Mihai Flamaropol se aloca suma de 5,4 milioane de euro.
Totodata, Directia de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei va lansa un concurs international de solutii pentru regenerarea urbana a zonei Magheru, bugetul fiind de un milion de euro, dar se va organiza si un alt concurs de solutii pentru amenajarea Pietei Matache, bugetul fiind de 186.000 de euro.
O suma de 460.000 de euro va viza reabilitarea si modernizarea Centrului Cultural Lumina, nou-infiintat in subordinea Primariei Capitalei, centru care va avea ca obiectiv "promovarea excelentei in cultura si punerea in valoare a patrimoniului cultural imaterial", prin realizarea unor proiecte culturale, organizarea de evenimente, ateliere si programe de promovare a obiceiurilor si traditiilor populare, editarea si difuzarea de publicatii in domeniul cultural, dar si monitorizarea si analizarea proiectelor pentru Centenarul Marii Uniri ale tuturor institutiilor publice din Capitala.
Alte 1,4 milioane de euro se vor folosi de municipalitate pentru restaurarea Curtii Vechi si 150.000 de euro se aloca pentru studii de oportunitate pentru strategia Smart City.
PMB va recurge si la cresterea gradului de acces in institutiile publice pentru persoanele cu handicap, prin montarea/constructia unor rampe, cu un buget de 2,2 milioane de euro.
Pentru reamenajari parcuri si proiecte de mediu, in proiectul de buget pe 2018 sunt prevazuti 68.000 de euro pentru lucrari de conservare pentru Parcul Carol si Parcul Cismigiu, 151.000 de euro pentru studii in vederea infiintarii unui acvariu public cu centru de cercetare si inca 151.000 de euro pentru studii in vederea construirii unui parc de distractii.
Initiere a proiectului „centurii verzi a Capitalei”
Bugetul Directiei de Mediu pentru anul 2018 este de 6 milioane de euro, banii fiind alocati pentru inceperea proiectului „Centura Verde a Capitalei", proiect ce consta in infiintarea unor perdele forestiere si extinderea suprafetelor impadurite din jurul Capitalei, cu un buget de 662.000 de euro alocat pe 2018.
De asemenea, va fi actualizat registrul spatiilor verzi din Bucuresti, bugetul fiind de 1,4 milioane de euro, vor fi facute documentatiile tehnice pentru realizarea sistemului operativ informational pentru managementul calitatii aerului in Bucuresti, suma alocata in acest an fiind de 51.000 de euro. Sistemul va cuprinde statii fixe de monitorizare amplasate in zone cu trafic intens sau de expunere a populatiei si statii relocabile amplasate in zonele cu activitati de constructii. Alti 361.000 de euro se vor folosi pentru campanii de constientizare cu privire la nivelul real al calitatii aerului. Informatii suplimentare, la www.pmb.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter