RO EN
The cart is empty

PMB: 349 de cladiri din clasa I de risc seismic vor fi consolidate pana in anul 2020

Primarul General, Gabriela Firea, a sustinut o conferinta de presa care a avut ca tema evolutia Programului de consolidare a cladirilor cu risc seismic din Capitala.
Primarul General, Gabriela Firea: "La 42 de ani de la cutremurul devastator din 1977, consolidarea cladirilor cu risc seismic este, inca, o problema cu care ne confruntam. Faptul ca ani de zile, printr-o legislatie precara, un singur proprietar dintr-un imobil, care nu-si dadea acordul, putea bloca intreaga consolidare a unei cladiri cu multe etaje, a fost cel mai grav lucru. In tarile europene care au consolidat masiv, expertiza risc seismic 1 - pericol public - tine loc de ordin de evacuare. Pentru ca reprezinta un risc pentru siguranta cetatenilor. In acest moment, in Bucuresti exista 349 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, 361 de imobile incadrate in clasa II de risc seismic si 111 cladiri in clasa III de risc seismic. Pana in 2020 se va interveni la toate cele 349 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic! Am realizat pentru prima data recensamantul persoanelor care locuiesc in imobilele incadrate RS I. In total, sunt 8.993 de persoane".
S-a finalizat deja consolidarea a doua cladiri din centrul orasului
De asemenea, Primarul General a mai explicat ca "in ultimii 27 de ani, in Bucuresti au fost consolidate doar 20 de imobile! Nici macar unul pe an! Cand am ajuns Primar General, de Consolidari se ocupau 6 persoane - angajati ai Primariei Capitalei. Total insuficient si explica slabele rezultate in acest domeniu. Am infiintat Administratia si Compania pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic - care au acum 700 de angajati, toti fiind implicati efectiv in procesul rapid de consolidare.
Avem, deja, 2 cladiri la care s-a finalizat consolidarea: str. Blanari nr 10, Str. Spatarului nr 36. Urmeaza realizarea finisajelor. In vara, locatarii se pot muta in imobilele consolidate. Lucrarea trebuia finalizata in 2 ani (termen de executie). S-a reusit intr-un an si jumatate!"
Facilitati pentru cei care doresc sa isi consolideze imobilele
Totodata, Primaria Capitalei ofera o serie de facilitati celor care doresc sa isi consolideze locuintele, astfel incat acest proces sa se poata desfasura in ritm accelerat. Primarul General, Gabriela Firea: "Familiile in care venitul net pe membru de familie este mai mic decat 3.000 lei - salariul mediu net pe economie - nu platesc nimic pentru consolidarea locuintei. Suma este suportata in totalitate de la bugetul local, iar in cazul familiilor in care venitul net pe membru de familie este mai mic decat 900 lei - 3x salariul mediu net pe economie - platesc doar 50% din valoarea lucrarilor de consolidare, timp de 25 de ani, in rate egale, fara dobanda.
In cazul firmelor, am introdus posibilitatea de a achita valoarea lucrarilor de consolidare in rate egale, fara dobanda, pe o perioada maxima de 25 de ani".
La 100 de imobile au fost executate lucrari de punere in siguranta
Din iulie 2017 si pana in prezent au fost intreprinse actiuni in ceea ce priveste peste jumatate dintre imobilele aflate in acest moment pe lista cladirilor cu risc seismic, la categoria RS I, dupa cum urmeaza:
- In 100 de imobile - au fost executate lucrarile de punere in siguranta, iar o parte dintre imobile au intrat deja in procesul de consolidare si restaurare (10 cladiri + alte 4 urmeaza sa intre in lucru). Toate sunt in zone protejate, iar majoritatea sunt monumente istorice.
- 46 de imobile (100.000 de metri patrati) - sunt in acest moment in stadiul de revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizarea expertizelor tehnice sau ale DALI. (Contractele au fost atribuite catre Compania Municipala Dezvoltare Durabila Bucuresti si Trustul de Cladiri Metropolitane Bucuresti).
- Alte 11 imobile - au trecut de la Directia Generala de Investitii la Administratia Cladirilor cu Risc Seismic. (Contractele au fost obtinute de societati private, insa lucrarile au fost blocate ani la rand de revendicari financiare si de amanari. In acest moment contractele au fost reziliate, iar lucrarile vor fi predate catre Compania Municipala Consolidari Bucuresti).
- 38 de imobile - proprietarii persoane fizice au fost autorizati de catre PMB pentru a realiza lucrarile de consolidare cu forte proprii
In total, 195 de cladiri incadrate in categoria RS I sunt in proces de consolidare. Peste jumatate dintre cele 349 de cladiri incadrate la RS1.
Exproprierea monumentelor istorice
Primarul General, Gabriela Firea: "Sunt in elaborare documentatiile pentru exproprierea a 21 de imobile monument istoric! Potrivit legii 422/2001, Municipalitatea are obligatia sa exproprieze proprietarii monumentelor istorice care nu au inceput demersurile pentru consolidare. Prima expropriere a fost deja aprobata in sedinta CGMB din 26 februarie. Este vorba de doua apartamente dintr-un imobil situat in Centrul Vechi, strada Franceza nr. 9. In acest caz, lucrarile de consolidare nu puteau incepe pentru ca proprietarii nu au putut fi identificati. In urmatoarea sedinta de consiliu, se va propune exproprierea in aceleasi conditii pentru alte 4 imobile".
Reabilitarea fatadelor
Primaria Capitalei, prin AMCCRS, pune in aplicare Legea 153/2011, dar si Regulamentul de la nivelul Capitalei aprobat prin HCMB 384/2018, cu privire la reabilitarea fatadelor cladirilor din Bucuresti.
Pana acum, au fost identificate si inventariate toate imobilele cu probleme la fatade, situate in zonele stabilite prin regulament ca sunt prioritare. Au fost identificate 430 de cladiri, incadrate in clasa RS II si RS III de risc seismic. Au fost notificati toti proprietarii, iar notificarile au fost trimise catre stiinta si Inspectoratului de Stat in Constructii, Politia Locala a Municipiului Bucuresti - Directia de Disciplina in Constructii si Ministerului Culturii.
In sedinta CGMB din 26 februarie au fost aprobate fondurile necesare in anul 2019 pentru derularea programului de reabilitare a fatadelor. De asemenea, au fost alocate fondurile necesare pentru primele 7 cladiri, printre care si Blocul Rosenthal de pe Calea Victoriei. Pentru 6 dintre imobile s-au transmis notificari conform prevederilor legale insa proprietarii nu si-au respectat obligatiile legale ce le revin, iar una dintre cladiri se afla in administrarea Municipalitatii.
Potrivit legii, proprietarii au obligatia ca in termen de 60 de zile de la primirea notificarii sa inceapa demersurile pentru reparatii. In caz contrar, Primaria Capitalei poate face reparatiile si se poate indrepta in instanta pentru recuperarea costurilor.
Locuinte de necesitate pentru relocarea persoanelor din imobilele cu risc seismic
In ceea ce priveste locuintele de necesitate situate in blocurile gemene din Piata Natiunilor Unite, acestea au fost predate de Administratia Fondului Imobiliar catre AMCCRS.
Au fost igienizate si amenajate, iar in acest moment sunt ocupate in totalitate - un numar de 128 apartamente.
De asemenea, au fost achizitionate alte 19 apartamente care sunt in curs de ocupare.
Primarul General, Gabriela Firea: "De la demararea programului de consolidare, actuala administratie a relocat 1.500 de persoane din imobile cu risc seismic. Costul relocarii proprietarilor si chiria pentru apartamentele de necesitate sunt suportate in integralitate de PMB.
Avand in vedere faptul ca numarul locuintelor de necesitate a ajuns insuficient, anul acesta AMCCRS va continua achizitia/inchirierea de pe piata libera a cel putin 100 de apartamente".
Masuri de informare/notificare
1. AMCCRS, prin Compania Municipala Publicitate si Afisaj, a realizat campania de informare BUCURESTI TRAINIC, cu privire la avantajele consolidarii, obligatiile legale pe care le au proprietarii, dar si cu privire la facilitatile oferite de PMB. (radio, tv, online, mesh-uri pe cladirile in consolidare, flyere la asociatiile de proprietari, brosuri din usa-n usa).
2. Anual, in baza OUG 20/1994, au fost trimise notificari tuturor persoanelor care locuiesc sau detin proprietati in imobile incadrate in RS I, cu privire la obligatiile pe care le au. Au fost trimise notificari si in cazul imobilor incadrate in categoria Urgenta I si Urgenta 2. In total, au fost trimise 3.772 de notificari!
Mai mult decat atat, Primaria Capitalei si AMCCRS au decis ca in cazul persoanelor care au refuzat sa primeasca notificarile, sa se consemneze sarcina in partea III din Cartea funciara. Astfel, proprietatile nu mai pot fi instrainate fara realizarea lucrarilor prevazute de lege.
In premiera, instanta de judecata a decis evacuarea unui proprietar, din locuinta acestuia, pentru ca a refuzat consolidarea, in conditiile in care toti ceilalti proprietari acceptasera.
Proiecte de investitii
- In prezent, se lucreaza la sediul Primariei Sectorului 5 din Bulevardul Regina Elisabeta nr. 29 - 31. Contractul presupune consolidarea, reabilitarea, extinderea si restaurarea fatadei imobilului.
- Palatul Voievodal Curtea Veche din Str. Franceza, monument istoric de importanta majora, se afla intr-un proces de restaurare si punere in valoare inca din luna aprilie 2018. In prezent se realizeaza lucrari de sprijiniri de maxima urgenta si puneri in siguranta. De asemenea, se refac acoperisurile de protectie, in paralel cu cercetarile arheologice.
Reabilitarea podurilor si pasajelor
De asemenea, Primarul General a mai explicat ca, in paralel, Primaria Capitalei lucreaza si pe partea de infrastructura:
- au fost actualizate expertizele pentru 22 dintre cele 24 de poduri si pentru 7 dintre cele 13 pasaje pe care le administreaza Primaria Capitalei, prin Administratia Strazilor.
- 6 poduri (Straulesti, Opera, Timpuri Noi, Eroilor, Ciurel, Insula) si 3 pasaje (Grant, Unirii, Fundeni) au o stare tehnica nesatisfacatoare. Pentru acestea s-au realizat documentatiile pentru lucrarile de interventie, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, iar pentru Pod Straulesti si Pod Grant s-au obtinut si autorizatiile de construire.
- Lucrarile la Pod Straulesti sunt in curs si urmeaza sa fie finalizate in acest an.
- Lucrarile la Pod Grant sunt mai complexe si vor fi gata in anul 2021.
- Pana la sfarsitul lunii martie 2019, va fi gata consolidarea si modernizarea Podului Mihai Bravu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter