RO EN
The cart is empty

ORADEA: 41 de proiecte cu finantare UE de 209 milioane euro, in implementare

Viceprimarul Mircea Malan a sustinut azi, 24 februarie, impreuna cu directorul Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala (DMPFI), dl Marius Mos, o conferinta de presa in care a prezentat raportul de activitate al directiei pentru anul 2019.
Activitatea Directiei Management Proiecte cu Finantare Internationala se concretizeaza in proiecte scrise, depuse si castigate si in sumele nerambursabile atrase prin aceste proiecte, care reusesc sa schimbe fata orasului.
Portofoliul de proiecte cu finantare nerambursabila in perioada 2014 - 2020 - 370 milioane de euro
Viceprimarul Mircea Malan a vorbit despre acest portofoliu de proiecte: "Pentru perioada 2014-2020, Municipiul Oradea are un portofoliu de proiecte in valoare de 370 milioane de euro, proiecte care acopera prin obiectivele lor toate domeniile vietii sociale, economice si culturale ale orasului. Pentru ca un proiect sa treaca de la stadiul de idee la o realitate faptica, a fost nevoie de foarte multa munca si daruire din partea colegilor de la DMPFI, dar aceste proiecte sunt si rezultatul unui efort comun la care participa si alte structuri din cadrul Primariei Oradea, carora le multumesc pe aceasta cale: Directia Tehnica, Directia Juridica, Directia Economica, Termoficare, OTL, Compania de Apa, ADP", a spus viceprimarul Malan.
Cei 370 de milioane de euro reprezinta valoarea proiectelor cu finantare nerambursabila atrase in ciclul de finantare 2014 - 2020 prin programele POR, POIM, RO - HU, dar si prin alte programe nerambursabile. In ceea ce priveste proiectele aflate in implementare, sunt 41 de proiecte in implementare, in valoare totala de 209 milioane euro.
In ceea ce priveste proiectele depuse, 10 sunt in etapa de semnare a contractului de finantare si 6 proiecte sunt in evaluare. Valoarea proiectelor aflate in etapa de semnare a contractului de finantare si a celor aflate in evaluare este de 97 milioane euro.
Diectorul DMPFI, dl. Marius Mos a precizat: "Dincolo de cifrele pe care le prezentam, un aspect important al activitatii noastre il reprezinta continuitatea si plus valoarea pe care aceste proiecte o aduc orasului. Pentru a ne imbunatati activitatea urmeaza sa infiintam un Birou de dezvoltare durabila, care se va ocupa de proiectele de digitalizare si smart city, de cele privind eficienta energetica, mobilitatea urbana durabila, mediul de afaceri si cordonarea intocmirii strategiilor de dezvoltare ale orasului".
Dezvoltarea generata de aceste proiecte in municipiu este una integrata, ele vizand mai multe segmente: mobilitate urbana durabila, sanatate, educatie, eficienta energetica, energii regenerabile, parcuri - spatii verzi, mediul de afaceri, patrimoniu cultural.
Pe domeniul mobilitate urbana durabila se regasesc proiectele privind achizitia a 20 de tramvaie noi si a 15 autobuze hibrid noi, realizarea noii linii de tramvai Calea Aradului - Cantemir, Coridorul de mobilitate urbana Emanuil Gojdu (realizarea pasajelor din Centrul Civic), statia de redresare Cicero, pietonalizare Piata Ferdinand, pietonalizare str. Aurel Lazar, pietonalizare malul stang al Crisului Repede, pietonalizare zona Libertatii, pietele de cartier Magnoliei/Cazaban/Nufarul.
Pe sectorul sanatate se evidentiaza proiectele privind reabilitarea termica a Spitalului Judetean si a Spitalului Municipal si extinderea ambulatorului - Corp B -de la Spitalul Clinic Judetean.
Printre proiectele din domeniul educatie au fost amintite: reabilitarea termica a Scolii Dacia, construirea cresei si a gradinitei in Parcul Industrial, extinderea Gradinitei nr. 28, realizarea Centrului de zi din zona Gutenberg, reabilitarea Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, reabilitarea Colegiului Tehnic Traian Vuia, reabilitarea Liceului Ortodox Roman Ciorogariu, reabilitarea Gradinitelor 20 si 53.
In ceea ce priveste eficienta energetica se evidentiaza proiectele privind reabilitarea sistemului de termoficare etapa a II-a si etapa a III-a, in valoare de 55 milioane euro, dar si proiectele privind reabilitarea termica a 47 de blocuri de locuinte.
Proiectele care au ca obiectiv folosirea energiei regenerabile sunt cele care privesc statiile de reincarcare a vehiculelor electrice, dar si cele privind valorificarea energiei geotermale in Cartierul Nufarul 1 si in zona noii sali polivalente. In ceea ce priveste mediul de afaceri, cele mai importante proiecte care se vor implementa cu sprijinul fondurilor nerambursabile sunt realizarea Centrului de Antreprenoriat Piata Cetate, Centrul de Transfer Tehnologic al Universitatii din Oradea, Incubatorul de Afaceri.
Valorificarea patrimoniului cultural oradean se realizeaza prin proiecte cum sunt cele privind restaurarea Casei Darvas La Roche, restaurarea Cetatii Oradea - etapa III, restaurarea cladirii Francmasoneriei.
Multe din zonele verzi ale orasului se realizeaza prin aceste proiecte pe fonduri UE. Este vorba de Cartierul Soarelui, Coridorul Verde Barcaului, Parcul Ion Bogdan, Parcul din zona Grigorescu si Veteranilor.
,,Oradea are un ritm accentuat de atragere a fondurilor europene. Este extrem de important sa valorificam orice sursa de finantare pe care o avem la dispozitie. In anul acesta vor intra in executie proiecte importante cum ar fi Reabilitarea retelelor de termoficare etapa a III-a, pasajele din Centrul Civic, reabilitarea spitalelor precum si tramvaiele si autobuzele care vor ajunge in Oradea. Pana in 2023 trebuie sa finalizam proiectele castigate, suntem in plina perioada de implementare a lor, iar in prealabil pregatim si proiectele pentru urmatoarea perioada de finantare. Printre proiectele care se vor finaliza anul acesta amintim Muzeele Darvas si Francmasoneriei, lucrarile la malul stang al Crisului Repede, reabilitarea Pietei Ferdinand, pietonalizarea strazii Aurel Lazar, reabilitarea celor doua bastioane ale Cetatii, reabilitarea scolilor Dacia, Onisifor Ghibu, Liceul Ortodox, precum si reabilitarea termica a blocurilor", a subliniat viceprimarul Mircea Malan.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter