RO EN
The cart is empty

NOU! 67% dintre abonatii sistemului public de incalzire prefera centralele termice

Primul sondaj de opinie la nivel national realizat in Romania pe tema comportamentului populatiei cu privire la consumul responsabil de energie si eficienta energetica in cladiri a fost lansat de INSCOP Research in cadrul Forumului Romania Eficienta, organizat la Bucuresti de Energy Policy Group (EPG).
Directorul Energy Policy Group, Radu Dudau, a subliniat cu acest prilej ca ”cercetarea sociologica ofera un tablou pozitiv al perceptiei romanilor cu privire la provocarile eficientizarii energetice, datele furnizand numeroase repere fundamentate stiintific pentru calibrarea corecta a programului Romania Eficienta, pe toate dimensiunile esentiale: educare, comunicare si implementare.”
Cand vine vorba despre tipul de energie pe care ar prefera romanii sa il utilizeze in general, din studiu a reiesit ca 35,4% mentioneaza energia produsa de panourile solare (fotovoltaice), 18,5% energia eoliana (produsa de vant), 12,6% energia produsa de hidrocentrale, 10,2% energia produsa prin arderea gazului natural, 6,4% energia produsa prin arderea carbunelui/lemnului, 3,9% energia produsa prin arderea deseurilor (biomasa), 2,1% energia nucleara, in timp ce 11% dintre cei chestionati au spus ca nu stiu sau prefera sa nu raspunda.
In ceea ce priveste relatia dintre perceptia asupra schimbarilor climatice si cauzele acestora, respectiv eficientizarea energetica si costurile aferente remarcam o abordare rationala din partea romanilor. Astfel, 84,9% considera ca schimbarile climatice sunt reale, iar dintre acestia, 72,7% cred ca fenomenul este provocat de emisiile de carbon generate de activitatea oamenilor. 13,1% sunt de parere ca fenomenul este unul natural normal, fara legatura cu activitatea oamenilor, in timp ce 6,3% vad fenomenul ca fiind o pedeapsa din partea divinitatii. De asemenea, 71,4% din totalul populatiei crede in mare si foarte mare masura ca risipa de energie contribuie la accelerarea schimbarilor climatice, in timp ce doar 12,3% cred acest lucru in mica masura, iar 5,4% in foarte mica masura. 10,3% declara ca nu stiu si 0,6% nu raspund.
Desi peste jumatate dintre romani (52,6%) mentioneaza costul energiei consumate ca principal motiv pentru economisirea energiei (aratand ca economisirea este motivata preponderent de ratiuni financiare), un sfert (25,7%) invoca poluarea generata de productia de energie – ceea ce indica emergenta unui segment semnificativ de populatie sensibil la problema protejarii mediului. Doar 4,8% dintre romani nu considera ca fiind importanta economisirea de energie.
Directorul INSCOP Research, Remus Ioan Stefureac, a precizat cu prilejul prezentarii datelor in cadrul Forumului Romania Eficienta, ca „romanii demonstreaza luciditate prin sustinerea paradigmei stiintifice care explica schimbarile climatice, pe fondul unei preocupari tot mai intense a cetatenilor fata de protejarea mediului inconjurator; in ultimii ani asistam la evolutii spectaculoase ale perceptiei societatii romanesti cu privire la problematica protejarii mediului si nevoia unui comportament responsabil in ceea ce priveste consumul de energie, aducand aceste subiecte in prim-planul agendei populatiei cu efecte inevitabile asupra politicilor publice care vor trebui adoptate si accelerate in Romania, in urmatorul deceniu” .
In ceea ce priveste sursele de incalzire a locuintei folosite in timpul sezonului rece, 43,4% dintre respondenti mentioneaza soba cu lemne, carbune sau gaz natural, 35,7% centrala proprie pe gaz natural, 13,5% incalzirea centralizata (la nivel de bloc sau cartier), 1,8% un sistem electric de incalzire. 5,5% declara ca folosesc alt tip de sursa de incalzire, cele mai multe raspunsuri la aceasta categorie indicand centralele pe lemne si pe peleti.
Frecventa utilizarii sobei ca sursa de incalzire este mai ridicata in randul urmatoarelor categorii: cei cu varsta intre 45-59 de ani, cei cu educatie mai scazuta, cei inactivi si gulerele albastre, cei cu venituri sub 1200 de lei, rezidentii din mediul rural, precum si cei din regiunile Nord-Est, Sud-Muntenia si Sud Vest-Oltenia, cei care nu au acces la internet (si implicit nici cont de Facebook), care nu au masina (si nici permis de conducere), cei care locuiesc la casa.
Centrala proprie pe gaz este utilizata cu precadere de catre: persoanele cu studii superioare, gulerele gri si albe, persoanele cu venit de peste 2000 de lei, rezidentii din regiunile Centru si Vest, din mediul urban (deopotriva localitatile din urbanul mare si mic), cei care locuiesc la bloc. De asemenea, se inregistreaza o frecventa mai ridicata a utilizarii unei centrale proprii pe gaz ca sursa de incalzire in randul celor cu acces la internet si cont de Facebook, precum si a posesorilor de masina si permis de conducere.
Utilizarea sistemului de incalzire centralizata este mai frecventa in randul: celor de peste 60 de ani, a celor cu educatie superioara, a locuitorilor din regiunea Bucuresti-Ilfov, a rezidentilor din mediul urban, cu precadere din Bucuresti si urbanul mare si foarte mare si a celor care locuiesc la bloc.
Satisfactia fata de principalele sisteme de incalzire (soba, centrala pe gaz si incalzire centralizata) este diferita, cei mai multumiti fiind utilizatorii centralelor pe gaz.
42,2% dintre cei care au o centrala proprie pe gaz se declara foarte multumiti de acest sistem, 52,9% destul de multumiti, 3,2% destul de nemultumiti, iar 0,7% foarte nemultumiti.
26,7% dintre cei racordati la incalzirea centralizata se declara foarte multumiti de acest sistem de incalzire, 56,9% destul de multumiti, 11,4% destul de nemultumiti, 5% foarte nemultumiti.
25,6% dintre cei care utilizeaza soba cu lemne/carbune/gaz se declara foarte multumiti de acest sistem de incalzire, 49,5% destul de multumiti, 17% destul de nemultumiti, 6,6% foarte nemultumiti.
Intrebati daca si-ar schimba sistemului de incalzire pe care il folosesc in prezent, au raspuns afirmativ 75,3% dintre utilizatorii sobei cu lemne/carbune/gaz. O disponibilitate mai redusa de a schimba sistemul de incalzire utilizat se inregistreaza in randul celor racordati la sistemul centralizat (bloc/cartier) (44,6% spun ca ar schimba sistemul de incalzire daca ar avea posibilitatea), precum si a celor care detin o centrala proprie pe gaz (36,9% raspunand afirmativ). Si 65,9% dintre cei care utilizeaza alt tip de sistem de incalzire spun ca ar schimba sistemul de incalzire daca ar avea posibilitatea.
60,6% din cei care utilizeaza soba ar opta pentru o centrala proprie pe gaz, 8,5% pentru sistemul centralizat, 9,8% pentru sistem electric de incalzire, 16,3% pentru alt tip, 0,8% pentru niciunul, iar 1% nu stiu sau nu raspund.
66,7% din cei racordati la sistemul centralizat ar opta pentru o centrala proprie pe gaz, 5,6% pentru sistem electric de incalzire, 12,2% pentru alt tip, 1,1% pentru niciunul, iar 14% nu stiu sau nu raspund.
Doar 23,8% dintre respondenti reduc sau opresc intotdeauna caldura in timpul sezonului rece (atunci cand pleaca de acasa sau merg la culcare). 11,3% recurg la acest comportament de economisire de multe ori, 27% mai rar si 36,5% niciodata. 1,5% nu stiu sau nu raspund.
La capitolul eficienta termoizolarii cladirilor este evaluata pozitiv de marea majoritate a celor care locuiesc intr-un bloc termoizolat. Astfel, 80,9% dintre cei care locuiesc intr-un bloc termoizolat sunt de parere ca termoizolarea cladirii a dus la scaderea consumului de energie, 12,9% ca nu, iar 6,1% nu stiu si nu raspund.
56,9% din cei care locuiesc intr-un bloc care NU este termoizolat considera ca este foarte important ca blocul in care locuiesc sa fie termoizolat, 25,6% ca este important, iar pentru 13,1% este neimportant, in timp ce un procent de 4,4% a raspuns ca nu este deloc important.
Romanii ar accepta cresterea pe termen scurt a costurilor personale pentru cresterea eficientei energetice a locuintelor. Intrebati daca ar fi de acord cu adoptarea de masuri mai stricte pentru cresterea eficientei energetice a locuintelor (termoizolare, becuri economice etc), daca acest lucru ar insemna cresterea costurilor pentru familia lor, 66,7% raspund afirmativ, in timp ce 24,7% raspund negativ. 7,4% nu stiu, iar 1,2% nu raspund.
Principalul beneficiu al locuirii intr-o casa/apartament eficient energetic este pentru 49% dintre romani reducerea costurilor cu energia, pentru 29,7% protejarea sanatatii personale si a familiei, iar pentru 11,6% reducerea poluarii. 6,1% nu stiu, iar 3,5% considera ca nu exista niciun avantaj al locuirii intr-o astfel de casa.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter