RO EN
The cart is empty

ME: 105 milioane euro pentru 14 proiecte de investitii in reducerea emisiilor

La nivelul Uniunii Europene s-a stabilit, incepand cu anul 2005, schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (EU Emission Trading Scheme – EU ETS), la care Romania a devenit participanta odata cu aderarea la UE in anul 2007. In cadrul acestei scheme sunt comercializate certificate EUA (European Union Emission Allowances) si EUAA (European Union Aviation Allowances). Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera la nivel comunitar stabilit prin Directiva 2003/87/CE – Directiva EU-ETS, revizuita prin Directiva 2009/29/CE promoveaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera intr-un mod eficient si rentabil din punct de vedere economic.
Totodata, precizam ca a intrat in vigoare Directiva (UE) 2018/410 a Parlamentului European si a Consiliului din 14 martie 2018 de modificare a Directivei 2003/87/CE in vederea rentabilizarii reducerii emisiilor de dioxid de carbon si a sporirii investitiilor in acest domeniu si a Deciziei (UE) 2015/1814 (Directiva) care stabileste regulile ce vizeaza Sistemul de Tranzactionare a Emisiilor (ETS) pentru perioada 2021-2030 stabilind regulile ce vizeaza ETS pentru cea de-a patra faza, pentru perioada 2021-2030.
Intre schimbarile efectuate, se regaseste infiintarea Fondului pentru modernizare (art.10d) pentru sustinerea investitiilor cu emisii scazute de carbon in sectoarele energetice din zece State membre ale UE cu venituri sub media europeana, inclusiv Romania, si a Fondului de inovare ce poate fi accesat de toate Statele Membre. De asemenea, mecanismul de finantare pentru modernizarea sectorului energetic, asa numitul Mecanism sau Articolul 10c, a fost reformat si va fi disponibil pentru aceleasi zece state membre cu venituri scazute, printre care se numara si Romania.
Incepand cu anul 2021, numarul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera alocate anual se reduce cu un factor linear de 2,2% in raport cu cantitatea medie anuala a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera alocate. Incepand cu anul 2021, statul care in 2013 a avut un PIB pe cap de locuitor la preturile pietei (in euro) sub 60 % din media Uniunii:
- poate aloca tranzitoriu cu titlu gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de sera pentru producatorii de energie electrica pentru finantarea de investitii in modernizarea, diversificarea si transformarea durabila a sectorului energetic (art.10c),
- poate finanta prin scoaterea certificatelor la licitatie un fond pentru modernizarea sistemelor energetice si imbunatatirea eficientei energetice (art.10d).
In acest context si urmare a aprobarii de catre Guvernul Romaniei a Memorandumul-lui cu tema ”Prezentarea optiunilor pentru utilizarea instrumentelor de finantare specificate de Directiva (UE) 2018/410 si decizia Romaniei privind implementarea acestora”, in sedinta din data de 25.06.2019, Ministerul Energiei face publica Lista proiectelor cu o valoare mai mica de 12,5 mil. Euro, propuse spre finantare prin intermediul Mecanismului / Articolului 10c, care include un numar de 14 proiecte, a caror valoare estimata este de 105 milioane Euro.
Totodata, Ministerul Energiei va transmite aceasta Lista a proiectelor cu o valoare mai mica de 12,5 mil. Euro catre Comisia Europeana, in termenul stabilit de Directiva, respectiv 30.06.2019. Romania a optat, alaturi de celelalte State Membre si pentru utilizarea Articolului 10 d – Fondul pentru Modernizare pentru finantarea proiectelor cu o valoare mai mare de 12,5 mil. euro, precum si a altor investitii eligibile, conform prevederilor Directivei (UE) 2018/410. Pentru lista proiectelor, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter