RO EN
The cart is empty

MAZARS: Firmele trebuie sa stabileasca strategii eficiente de guvernare corporativa

Mazars Romania a lansat studiul “Corporate Governance: building trust or compliance burden?”, in care analizeaza companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), din perspectiva conformitatii cu Codul de Guvernanta Corporativa al BVB, in contextul aplicarii principiului Aplici sau Explici (Comply or Explain - CoE).
Analiza a fost realizata pe baza declaratiilor companiilor pentru anii 2017 si 2018, in ceea ce priveste adoptarea recomandarilor din Cod, care reprezinta un ghid creat special pentru a imbunatati practicile companiilor listate in domeniul guvernantei corporative si ale carui principii ar trebui urmate de catre acestea.
Guvernanta corporativa se dovedeste a fi o arie in continua evolutie in cadrul companiilor din Romania, dezvoltarea acesteia putand fi accelerata si prin adoptarea unor reglementari specifice. Un exemplu in acest sens este Legea 162 din 06 iulie 2017, privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, in care sunt consolidate si anumite aspecte privind organizarea auditului intern. Codul BVB, cu cele 4 sectiuni ale sale, evidentiaza cateva principii solide, ce stau la baza unui cadru sanatos de guvernanta corporativa, prin care companiile pot dezvolta o mai buna relatie cu investitorii si actionarii si se pot proteja impotriva imprevizibilitatii mediului macroeconomic.
„Guvernanta corporativa a devenit in ultimul deceniu un aspect important pentru companiile din Romania, determinat de nevoia de a construi relatii puternice cu toate partile interesate, de a comunica eficient si transparent si de a arata deschidere catre potentiali investitori. O guvernare corporativa solida este esentiala pentru supravietuirea pe termen lung a unei organizatii. Companiile trebuie sa stabileasca strategii eficiente de guvernare corporativa, sa implementeze controale interne pragmatice si functii de audit intern eficiente pentru a-si sustine obiectivele de afaceri si pentru a asigura o crestere si transparenta continua si durabila.”, a declarat Razvan Butucaru, Partner & Financial Advisory Services Leader, Mazars Romania.
Sectiunea D - Relatia cu investitorii - a inregistrat cel mai inalt nivel de conformitate
Pe baza declaratiilor companiilor listate, sectiunea dedicata relatiei cu investitorii inregistreaza un nivel mediu de conformitate de 75% atat in raspunsurile din 2017, cat si in 2018.
Printre recomandarile mai putin implementate din aceasta sectiune, se numara cea referitoare la organizarea de intalniri sau conferinte cu analistii si investitorii cel putin de doua ori pe an, informatiile prezentate cu ocazia acestor intalniri trebuind sa fie publicate pe site-ul companiilor listate in cadrul sectiunii de Relatii cu Investitorii. Doar 38% dintre companiile care nu au implementat aceasta recomandare au mentionat ca intentioneaza sa faca acest lucru in perioada urmatoare.
Sectiunea C - Justa recompensa si motivare - a inregistrat cel mai mic nivel de conformitate
Spre deosebire de sectiunea D, criteriile sectiunii C au inregistrat cel mai mic numar de raspunsuri afirmative, gradul de conformitate inregistrand o scadere de 2% in 2018, fata de anul precedent, ajungand la un nivel mediu de 22%.
Printre recomandarile cu cea mai mica rata de implementare, se numara necesitatea de a publica o politica de remunerare pe site, care ar trebui sa contina detalii legate de criteriile si principiile de remunerare ale conducerii companiilor. Mai mult de jumatate dintre companii, 58%, care au raspuns negativ la implementarea acestei recomandari, au declarat ca intentioneaza sa publice o politica de remunerare, fara sa mentioneze insa un termen.
Sectiunea B - Sistem de gestiune a riscului si control intern - a inregistrat cea mai mare evolutie, influentata insa si de adoptarea unor masuri legislative
Gradul de conformitate aferent sistemului de gestiune a riscurilor si controlului intern a crescut cu 8% in 2018, de la 61% in 2017 la 69% in 2018.
Dintre recomandarile cu cea mai mare rata de imbunatatire, 10 sunt incluse in sectiunea B, iar 5 dintre acestea au avut o evolutie care a depasit 10% in 2018 vs. 2017 si se refera la componenta si responsabilitatile comitetului de audit. Aceasta evolutie poate fi corelata cu adoptarea unor reglementari specifice din Legea 162 din 06 iulie 2017.
Sectiunea A - Responsabilitati - a inregistrat o crestere de 2% in 2018 atingand un grad de conformitate de 49%, fata de 47% in 2017. Unul dintre criteriile cu cea mai mare rata de neimplementare apartine acestei sectiuni si se refera la implementarea unei politici sau un ghid privind evaluarea membrilor Consiliului de Administratie cuprinzand scopul, criteriile si frecventa procesului de evaluare. Rata de neimplementare in cazul acestui criteriu fiind de peste 50%.
Din totalul de 7.950 de raspunsuri ale companiilor analizate de Mazars Romania pentru cei doi ani inclusi in studiu, s-a constatat o crestere a ratei de imbunatatire a implementarii recomandarilor Codului de 3% de la 57% in 2017 la 60% in 2018. Este un rezultat incurajator, dar nu suficient pentru un mediu de afaceri in schimbare continua, in care companiile trebuie sa fie pregatite sa faca fata unei multitudini de riscuri si provocari.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter