RO EN
The cart is empty

INDUSTRIA inregistreaza un sold conjunctural de comenzi neplanificate la final de an

In luna noiembrie industria a intrat in a treia luna de scadere continua a activitatii si a
ajuns la punctul de crestere zero. Contractia de la sfarsitul anului este un tipar obisnuit in industria romaneasca, numai ca in 2019 anemia e mult mai pronuntata decat in ultimii doi ani.
Tiparul prezice ca depresia ar putea continua pana spre sfarsitul lunii ianuarie 2020.
Managerii nu par a fi foarte ingrijorati de ritmul slab. Asteptarile lor pentru perioada viitoare s-au inviorat. Au incredere ca peste 6 luni va fi mai bine. Trei factori explica probabil optimismul managerilor: schimbarea politica, trecerea la un an nou, si obisnuinta lor cu scaderea activitatii la sfarsit de an.
Productia
- Volumul productiei a scazut la 50 de la 57 in octombrie. Sub 50 incepe contractia.
- Stocurile au ramas in contractie la 46 de puncte.
Cererea
- Comenzile noi au scazut si ele de la 56 in octombrie la 53 in noiembrie, dar s-au comprimat mai putin decat volumul productiei, probabil datorita unei usoare inviorari a exportului.
- Comenzile pentru export arata o mica urcare, de la 50 in septembrie, la 52 in octombrie si 54 in noiembrie. „Reincalzirea” exportului ar putea fi un semnal pozitiv privind revenirea cererii din zona economiei occidentale. Ar putea fi insa si un puseu conjunctural de comenzi neplanificate care survin uneori la final de an.
- Importurile de materii prime au regresat cu un punct fata de luna trecuta (56 fata de 57). Stagnarea importurilor de materii prime semnaleaza ca managerii nu asteapta un flux important de comenzi interne sau externe in lunile urmatoare.
Forta de munca
- Numarul salariatilor se afla de 8 luni in zona de contractie si de trei luni la acelasi scor de 48 de puncte. Managerii nu se gandesc la angajari la sfarsitul anului, ceea ce inseamna ca veniturile incasate de stat din impozitarea muncii vor ramane la acelasi nivel ca acum.
Costuri si venituri
- Costurile de productie au crescut insa de la 67 in octombrie la 69 in noiembrie. Este nivelul cel mai ridicat din ultimele 8 luni. Cresterea continua a costurilor in ultima perioada este un semnal ingrijorator pentru ca in mod automat costurile se transfera in nivelul general al preturilor si creeaza inflatie. Explicatii pentru costurile mai mari ar putea fi cresterile salariale, dorinta firmelor de a-si majora marja de profit sau cresterea autonoma a preturilor la import.
- Preturile incasate de firme pentru produsele lor au ramas la 55 de puncte in zona de crestere, la fel ca in octombrie.
Asteptarile
- Indicatorul global de incredere a managerilor in sanatatea economica a industriei peste 6 luni a crescut de la 61 de puncte in octombrie la 64 in noiembrie. Daca ne uitam insa la asteptarile sectoriale vedem un tablou mai diferentiat. In luna noiembrie fata de octombrie managerii au fost mai increzatori in cresterea productiei si a preturilor pentru produsele lor. In schimb, s-au atenuat sensibil increderea in cresterea exportului si a importului de materii prime.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter