RO EN
The cart is empty

IMOBILIARE: Preturile caselor sunt cu 30% sub nivelul de acum 10 ani

Pe parcursul lui 2017, pretentiile vanzatorilor de locuinte din Romania - atat apartamente, cat si case - si-au mentinut tendinta de crestere. Potrivit raportului de piata trimestrial publicat de Analize Imobiliare, platforma lansata si sustinuta de Imobiliare.ro, proprietatile rezidentiale sunt, per ansamblu, cu 9,1% mai scumpe fata de anul precedent. De mentionat este insa ca aceasta cifra marcheaza o tendinta de incetinire a ritmului scumpirilor pe piata rezidentiala locala comparativ cu 2016, cand a fost consemnat un avans de 12,4%. Desi au recuperat o buna parte din declinul consemnat in perioada de recesiune economica, locuintele autohtone sunt, in medie, cu 31,5% mai ieftine decat in urma cu 10 ani (T4 2007).
Cresteri mai accentuate in orasele mai mici
Ultimul patrar din 2017 reflecta, chiar daca intr-o masura mai redusa fata de inceputul anului, aceasta tendinta generala de crestere: indicele preturilor solicitate pentru proprietatile rezidentiale a consemnat in perioada mentionata un avans de 1,9%. In spatele acestei cifre se ascunde o evolutie destul de neuniforma in Capitala fata de restul tarii, dar si in functie de sectorul de piata analizat. Mai exact, apartamentele din Bucuresti s-au apreciat usor, cu doar 0,6%, in vreme ce, in restul tarii, pe acest segment a avut loc un avans de 3,3%. Foarte interesant este cursul preturilor caselor (si vilelor), care in Capitala s-au ieftinit cu 2,2%, dar in rest s-au apreciat cu 8,5%.
Pe segmentul apartamentelor, topul celor mai semnificative scumpiri consemnate in ultimul trimestru din 2017 este format in mod exclusiv din orase mai mici, unde si preturile sunt mai reduse: pe primul loc se situeaza Zalaul, cu un plus de 7%, urmat de Sfantu Gheorghe (+6,7%), Targu Jiu (+6,5%), Sibiu (+6,2%), Ramnicu Valcea (+6,1%) si Buzau (+5%). Pe de alta parte, acest tip de locuinte s-au ieftinit in trei resedinte de judet, respectiv Suceava (-3,5%), Miercurea-Ciuc (-1,8%) si Giurgiu (-0,3%); cresteri reduse, de sub 1%, au avut loc in Bacau (+0,7%), Alexandria (+0,7%) si Timisoara (+0,9%).
Crestere anuala record in Cluj-Napoca
Raportat la anul anterior, capitala Transilvaniei se distinge prin cresterea-record fata de trimestrul al patrulea din 2016, respectiv 18,9%; acest salt poate fi pus pe seama cererii ridicate de locuinte din partea investitorilor de pe piata locala si, in mod implicit, a numeroaselor achizitii cu bani gheata derulate de acestia. La polul opus, cel mai mic avans anual al preturilor apartamentelor, respectiv 7,7%, a fost consemnat in Capitala - precautia mai accentuata a vanzatorilor bucuresteni poate fi explicata prin faptul ca cel mai mare oras al tarii a fost, in trecut, cel mai afectat atat de scumpirile din perioada de boom, cat si de ieftinirile din timpul recesiunii. In celelalte mari centre regionale, preturile solicitate de catre vanzatori sunt, comparativ cu ultimul trimestru din 2016, mai mari cu 8,6% (in Iasi), cu 9,4% (in Timisoara si Brasov) si, respectiv, cu 11,3% (in Constanta).
Cele mai scumpe vs. cele mai ieftine apartamente
In momentul de fata, cele mai scumpe locuinte se gasesc, potrivit datelor centralizate de Analize Imobiliare, in marile centre regionale deja mentionate: Cluj-Napoca (1.460 de euro pe metru patrat util), Bucuresti (1.250 de euro pe metru patrat util), Timisoara (1.120 de euro pe metru patrat util), Constanta (1.070 de euro pe metru patrat util) si Brasov (1.000 euro pe metru patrat util). Acestora cinci, in care valoarea medie de listare pentru un apartament este de peste 1.000 de euro pe metru patrat util, li se adauga si Craiova, unde o asemenea unitate locativa poate fi achizitionata cu 1.050 de euro pe metru patrat util. Lista oraselor cu cele mai scumpe apartamente este completata de Iasi, unde asteptarile vanzatorilor raman sub pragul de 1.000 de euro pe metru patrat - la 950 de euro pe metru patrat, mai exact.
Pe de alta parte, clasamentul oraselor cu cele mai accesibile locuinte din Romania a ramas, in esenta, neschimbat fata de trimestrul anterior (cu o singura exceptie, in toate aceste resedinte de judet au fost consemnate scumpiri in ultimul sfert al anului). In fruntea acestuia se afla orasele Resita si Giurgiu (cu o medie de 460 de euro pe metru patrat util), apoi Drobeta Turnu-Severin (530 de euro pe metru patrat util), Alexandria (540 de euro pe metru patrat util), Targoviste (570 de euro pe metru patrat util) si Calarasi (580 de euro pe metru patrat util).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter