RO EN
The cart is empty

GREENPEACE a lansat harta padurilor virgine potentiale din Romania

Greenpeace Romania a lansat harta padurilor virgine potentiale, realizata in colaborare cu Universitatea Eberswalde, din Germania, si cu Universitatea "Al. I. Cuza", din Iasi. Alaturi de harta, a fost lansat si studiul intitulat "Situatia padurilor virgine din Romania", realizat de Iovu - Adrian Biris.
Conform datelor Greenpeace, Muntii Carpati din Romania sunt acoperiti de cele mai vaste paduri virgine din zona temperata a Uniunii Europene. "Aceste paduri sunt ramasite ale codrilor nesfarsiti care acopereau candva peste 80% din teritoriul actualei Romanii. In aceste paduri, traiesc aproximativ 13 000 de specii, inclusiv cea mai mare populatie de ursi din Europa, specii rare si endemice si carnivore mari, precum lupul si rasul. Aici, toate vietuitoarele, inclusiv arborii, traiesc intr-un echilibru care este rezultatul a mii de ani de evolutie", au declarat reprezentantii Greenpeace.
Cu toate acestea si in pofida importantei lor pentru Europa si Romania, padurile virgine sunt inca degradate, fie din necunoastere, ori pur si simplu din lipsa de responsabilitate fata de valoarea lor. Suntem martori la distrugerea accelerata a uneia dintre cele mai importante valori de patrimoniu pe care le are Romania si care ar trebui sa fie un element central al brandului de tara.
Studiul "Situatia padurilor virgine din Romania" este o radiografie a eforturilor de salvare a padurilor virgine din Romania si o actualizare, realizata la mai mult de 12 ani distanta de la ultimul inventar partial (PIN-MATRA, 2005). Pentru prima data, dupa o temeinica documentare, studiul aduce dovezi incontestabile despre suprafata si dinamica istorica a padurilor virgine din Romania.
"Protejarea padurilor virgine din Romania se poate face doar prin completarea catalogului national al padurilor virgine si cvasivirgine. Ca sa se ajunga aici, trebuie identificate si documentate aceste habitate extraordinare, in cadrul unui inventar national. Primul pas este realizarea unei cercetari preliminare care sa ne ofere o evaluare a suprafetei totale potentiale si a gradului de probabilitate. Pana la validarea ulterioara obligatorie din teren, este nevoie sa actionam in baza principiului preventiei si sa impunem un moratoriu pe suprafetele astfel identificate", au mai precizat oficialii Greenpeace Romania.
Cum a fost realizata harta?
Realizarea Hartii padurilor virgine potentiale a durat un an si a insemnat evaluarea a aproape 6 milioane de hectare. Autorii au dezvoltat o metodologie de analiza a datelor satelitare, pe care au adaptat-o si calibrat-o tinand cont de experienta noastra de teren in identificarea padurilor virgine. Rezultatele din aceasta prima etapa au fost ulterior filtrate si prelucrate in corelatie cu criteriile de identificare a padurilor virgine recunoscute de legislatia nationala. La finalul procesului au fost identificate peste 295.000 de hectare de paduri virgine potentiale, care pot deveni punctul de pornire pentru realizarea inventarului national al padurilor virgine si cvasivirgine din Romania.
"Ne asteptam ca acest exercitiu sa fie considerat de catre Ministerul Apelor si Padurilor o invitatie la actiuni rapide si concrete pentru salvarea padurilor virgine din Romania. Primul pas in protejarea acestor ecosisteme extraordinare este realizarea unei evaluari preliminare care sa ofere o estimare a suprafetei totale potentiale si sa restranga aria de parcurs in teren pentru documentare. Exact asta ofera Harta padurilor virgine potentiale realizate de Greenpeace Romania, impreuna cu Universitatea Eberswalde si Universitatea Al. I. Cuza din Iasi", a declarat Valentin Salageanu, coordonator de campanie paduri si biodiversitate Greenpeace Romania.
Topul judetelor unde s-au identificat paduri virgine potentiale: Brasov (49.601 hectare); Caras Severin (39.513 hectare); Arges (38.918 hectare). Cea mai mare densitate de paduri virgine potentiale se afla in situl Natura 2000 Fagaras.
Pentru a accesa studiul "Situatia padurilor virgine din Romania", click aici!
Pentru a consulta catalogul national al padurilor virgine si cvasivirgine, click aici!
Pentru a vizualiza harta padurilor virgine potentiale din Romania, click aici!
Pentru a consulta metodologia de lucru, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter