RO EN
The cart is empty

EFDEN: 20% din fondul construit actual are nevoie de finantare si reabilitare

EFdeN a lansat o noua editie a Ghidului Conditiilor de Confort, cu sprijinul BCR Banca Pentru Locuinte (BCR BpL) document ce are ca unic scop imbunatatirea calitatii locuirii in Romania.
„Casele romanilor sunt permanent incercate de trecerea anilor si de costurile de intretinere in conditiile in care avem probabil cel mai invechit stoc de locuinte la nivelul UE. Conform unui sondaj IRSOP la nivelul populatiei urbane cu venituri stabile si varsta cuprinsa intre 20-65 ani, 3 din 4 romani au cel putin o urgenta locativa iar una din patru gospodarii se plange de spatiu insuficient. 59% din gospodarii au mai mult de doua urgente locative iar una din cinci gospodarii are probleme de etanseitate sau necesita consolidare antiseismica. Intre 12% si 16% din totalul gospodariilor urbane au nevoie de inlocuiri sau reparatii majore la diferitele categorii de instalatii. Fiecare familie isi doreste si incearca sa locuiasca mai bine. Finantarea cresterii confortului locativ este o urgenta pentru dezvoltarea si incluziunea sociala in conditiile in care pentru multe gospodarii veniturile sunt inca prea mici fata de necesarul de renovare/modernizare locativa iar economisirea e expusa la nevoi si tentatii multiple“, spune Lucian Anghel, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.
Locuintele ne pot imbolnavi. Sindromul Cladirii Bolnave este recunoscut de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind un grup de simptome, fara o cauza clara, asociata cu calitatea precara a parametrilor de confort in cladiri. Desi cauzele nu sunt clare, numeroasele cercetari care s-au facut in acest sens au depistat o serie de factori de risc, majoritatea subsumandu-se calitatii deficitare a aerului, dar nu numai.
Ghidul Conditiilor de Confort se doreste a fi o unealta utila cu care oamenii pot sa evalueze obiectiv calitatea locuirii si metode practice de remediere.
“Pentru a evalua confortul intr-o cladire, de multe ori ne sunt suficiente cateva aplicatii mobile, alteori este necesara prezenta unui specialist cu echipamente profesioniste. Noi am testat casele EFdeN 4C si EFdeN Signature, am tras concluziile si venim acum cu recomandari de evaluare practica si obiectiva a confortului. In ultimul an am proiectat si construit o alta casa eficienta, sustenabila si confortabila, de data aceasta adaptata unui climat cald, cum este cel din Estul Mijlociu. Inca nu ne confruntam in Romania cu temperaturi extreme sau cu desertificare, insa schimbarile climatice si incalzirea globala ne fac sa ne gandim daca intr-un viitor mai indepartat sau apropiat ne vom lovi de aceste probleme. EFdeN 4C, Centrul de Cercetare a Conditiilor de Confort cuprinde de anul acesta doua case, diferite ca suprafata, forma si volumetrie, dar si ca echipare si in plus adaptate pentru contexte sociale diferite”, a declarat Mihai Baiceanu, Coordonator Programe Cercetare EFdeN.
Locuintele trebuiesc gandite in jurul ocupantului
De multe ori in faza de proiectare a unei cladiri, aspectele care se iau in calcul cel mai mult sunt cele de cost, materiale de constructie, limitari tehnice, insa de putine ori o casa este proiectata in jurul utilizatorului.
- Cum ar fi ca locuinta noastra sa aiba grija ca dimineata sa ne trezeasca mirosul de cafea, nu alarma?
- Cum ar fi ca in mijlocul verii sa avem spatii confortabile de relaxare in exterior?
- Cum putem face ca locuitorii sa nu aiba grija instalatiilor de apa?
- Exista suficient spatiu in interior pentru colectarea selectiva a gunoiului?
- De cata lumina avem nevoie dimineata? Dar seara?
- Unde imi las bagajele cand ma intorc acasa?
“Am avut sansa sa analizam, sa facem comparatii si sa gasim solutiile optime pentru o viata confortabila in locuinta. Am pornit de la conceptul de casa complet automatizata, in care ocupantul nu mai are deloc grija temperaturii, a calitatii aerului, a apei, insa dupa ce am testat casa si am vorbit cu oameni, ne-am dat seama ca exista nevoia unui control si din partea utilizatorului. Este doar un exemplu de aspect gandit in proiectare si optimizat pentru locuitori. Nu avem un set de solutii standard pentru orice problema, insa credem ca in fiecare cladire poate fi implementata cel putin una din solutiile noastre, prezentate in ghid, fara costuri foarte mari”, a adaugat Ana Maria Ghita, Responsabil Parteneriate EFdeN.
Ultimul studiu facut public al Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi (WorldGBC) arata ca:
Accesul la ferestre cu vedere catre exterior
- Imbunatateste functiile cognitive si memoria cu 10-25%
- In spitale - reduce timpul de spitalizare cu 8,5%
Lumina naturala
- La locul de munca - creste productivitatea lucratorilor cu 18%
- La scoala - imbunatateste performantele elevilor cu 5-14%
- In magazine - cresc vanzarile cu 15-40%
Sistemele cladirii
- Iluminatul artificial corespunzator - creste productivitatea cu 23%
- Ventilarea adecvata - creste productivitatea cu 5-14%
- Controlul individual al temperaturii - creste productivitatea cu 3%
EFdeN este un ONG format din tineri si studenti din peste 10 domenii, care se axeaza pe sustenabilitate, inovatie si educatie, ceea ne dorim sa impartasim cu cei mai relevanti actori din varii domenii. Cu o experienta de peste 7 ani in cadrul celei mai mari competitii internationale de arhitectura si tehnologii integrate, Solar Decathlon, olimpiada caselor solare, peste 550 de studenti au facut parte din proiect, contribuind la proiectarea, construirea si transportul prototipului de casa solara.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter